Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δρακόντεια μέτρα για το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» παρουσία της ΠτΔ (vid)

Παρουσία της Κ.Σακελλαροπούλου η απονομή του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» - Απονέμεται σε ζευγάρι επιστημόνων για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Υπό δρακόντεια μέτρα έγινε η άφιξη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου λίγο μετά τις 18.30 στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προκειμένου να παρευρεθεί στην απονομή του φετινού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ».



Το φετινό Βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» απονέμεται στο ζευγάρι των επιστημόνων που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, τους Ουγκούρ Σαχίν (Uğur Şahin) και Εζλέμ Τουρετσί (Özlem Türeci).

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν οι Σταύρος Ανδρεάδης, ο πρόεδρος της διοικούσης επιτροπής των βραβείων «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» και ο Χέρμαν Βαν Ρουμπέι, επίτιμος πρόεδρος της Κομισιόν.

Το φετινό βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστιάζει στην καίρια θέση της επιστήμης στην κοινωνία και τη συνεισφορά της στο Κοινό Καλό.



Η Διοικούσα και η Συμβουλευτική Επιτροπή του Ιδρύματος Θεοφανώ επέλεξαν να προβάλλουν τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη παρεμβαίνει αποφασιστικά και καθοριστικά σε κρίσιμες καταστάσεις και βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων.

Κορυφαίες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας, της δικαιοσύνης, των επιστημών και του πολιτισμού βρίσκονται τις δύο αυτές ημέρες στην πόλη, όπου και χτυπά η καρδιά της Ευρώπης.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα επισκεφθούν την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν με την παρουσία τους την Τελετή Απονομής είναι η Mary McAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας, η Tarja Halonen, π. Πρόεδρος της Φινλανδίας, η Rita Süssmuth, π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής, ο Karl Prince zu Schwarzenberg, π. Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, ο Sir Ivan Rogers, π. Πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Maria Luisa Poncela, π. Υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας.

Το παρών δίνει και ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης, ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς επίσης και ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Μπουτάρης.

Την παρουσίαση της Τελετής Απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» κάνει ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς.  

Παράλληλα, σε αστυνομικό κλοιό βρίσκεται το κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα η περιοχή γύρω από την Καμάρα και από τη Ροτόντα λόγω της σημερινής απονομής του βραβείου.

Αστυνομικές κλούβες έχουν ακροβολιστεί γύρω από τη Ροτόντα ενώ δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ βρίσκονται περιμετρικά του σημείου.



Η στάθμευση στην περιοχή απαγορεύεται από τις πρωινές ώρες σήμερα, όπως και η διέλευση των πεζών από το σημείο.