Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Υπό κατάληψη 5 σχολεία–Εξελίξεις για 5ο ΓΕΛ και Κριεζώτου

Τέσσερα σχολεία βρίσκονται στην ανατολική Θεσσαλονίκη και ένα στη δυτική. Ποια λύση δρομολογείται για το 5ο ΓΕΛ και το διατηρητέο της Κριεζώτου

Πέντε σχολεία τελούν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέσσερα από αυτά βρίσκονται στην ανατολική Θεσσαλονίκη και μόλις ένα στη δυτική.

Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελεί το 5ο ΓΕΛ, το οποίο στεγάζεται σε kibo επί της οδού Μαρία Κάλλας. Πριν από 6 περίπου χρόνια είχε μεταφερθεί στο συγκεκριμένο χώρο λόγω ακαταλληλότητας του διατηρητέο κτηρίου στην οδό Κριεζώτου.

Οι μαθητές, μεταξύ άλλων, ζητούν να δοθεί άλλο ένα Kibo, να δημιουργηθεί ένα στέγαστρο για να καλύπτονται από τη βροχή αλλά κυρίως να βρεθεί κτήριο για να στεγαστεί το σχολείο τους.

Για τα προβλήματα του 5ου ΓΕΛ τις προηγούμενες ημέρες είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ γονέων και διδασκάλων, παρουσία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα και της αντιδημάρχου Παιδείας Δήμητρας Ακριτίδου.

Η δημοτική αρχή πρόκειται να δώσει άμεσα λύσεις σε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται σήμερα αλλά κυρίως τρέχει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου στην Κριεζώτου. «Με δέσμευση του δημάρχου Κ. Ζέρβα και με δική του ευθύνη θα δοθεί ένας ακόμη κινούμενος χώρος στο 5ο ΓΕΛ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές και παρά το γεγονός ότι υπήρξε αντίθετη εισήγηση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες», υπογράμμισε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμητρα Ακριτίδου.

Παράλληλα, εξελίξεις αναμένονται για το κτήριο της Κριεζώτου, καθώς το έργο αποκατάστασης, ύψους 3 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020. Το έργο θα γίνει με χρηματοδότηση από την Τράπεζα Επενδύσεων και από τις Δημόσιες Επενδύσεις. «Θα προχωρήσουμε άμεσα στη δημοπράτηση του έργου με διεθνή διαγωνισμό και θα επισπεύσουμε όσο μπορούμε τις διαδικασίες. Δεν θα αφήσουμε περιθώρια για αναβολές», ξεκαθάρισε η κ. Ακριτίδου. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες στατικής επάρκειας και ενίσχυσης ενεργειακής αναβάθμισης.

Ποια άλλα σχολεία τελούν υπό κατάληψη

Λουκέτο έχει μπει από χθες και στο 19ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, με τους μαθητές να μιλούν για λειτουργικά προβλήματα, όπως έλλειψη αθλητικού εξοπλισμού. Εξαιτίας της κατάληψης στο 19ο ΓΕΛ, παρεμποδίζεται η λειτουργία του 19ο Γυμνασίου, καθώς τα δύο σχολεία συστεγάζονται.

Κατάληψη πραγματοποιείται και στο 1ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, με τους μαθητές να ζητούν να υπάρξει διευκόλυνση για όσους χρειάζεται να μετακινηθούν με δύο λεωφορεία για να προσέλθουν στο σχολείο καθώς και να υπάρξει ελαστικότητα για τις πρωινές απουσίες. Διεκδικούν, επίσης, βιβλία ειδικοτήτων, καθαρισμό των τουαλετών καθημερινά, σεβασμό στους μαθητές και σβήσιμο απουσιών.

Τέλος, υπό κατάληψη τελούν το 7ο ΓΕΛ και 7ο Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και στη δυτική Θεσσαλονίκη το 2ο ΓΕΛ Εχεδώρου.