Skip to main content

Υπό κατάρρευση το Ιπποκράτειο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων - Τι λέει στη Voria η Γκάγκα

Στους οκτώ μειώθηκαν οι αναισθησιολόγοι μετά την παραίτηση του διευθυντή του τμήματος - Δραστικές και άμεσες λύσεις ζητούν οι υγειονομικοί

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, που αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει περιστατικά που χρειάζονται χειρουργείο εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων.

Στην ήδη δύσκολη κατάσταση, που έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες αναβολές ιατρικών πράξεων, ακόμα και μεταμοσχεύσεων, με ασθενείς να κατευθύνονται σε άλλα νοσοκομεία ή ιδιωτικές μονάδες υγείας, ήρθε να προστεθεί η παραίτηση του διευθυντή του Αναισθησιολογικού τμήματος.

Διαβάστε: Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Παγώνει μεταμοσχεύσεις και βιοψίες η έλλειψη αναισθησιολόγων

Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, ο διευθυντής υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος συνταξιοδότηση. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό στο Ιπποκράτειο ότι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή θεωρώντας ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν παρείχε κάλυψη στο προσωπικό του τμήματος στην υπόθεση της μεταμόσχευσης ήπατος που δεν μπόρεσε να γίνει στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το μόσχευμα να καταλήξει σε άλλον ασθενή στην Αθήνα. Η στάση του υπουργείου, εξάλλου, φέρεται να έχει ενοχλήσει όλο το προσωπικό, το οποίο τη θεωρεί τουλάχιστον άδικη. Κι αυτό γιατί εκτιμάται ότι ήταν αδύνατον να γίνει η μεταμόσχευση τη συγκεκριμένη ημέρα, καθώς την προηγούμενη εφημέρευε το νοσοκομείο. «Δεν έβγαιναν τα νούμερα. Δεν γίνεται να αφήσεις την εφημερία χωρίς αναισθησιολόγο», είπε χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Γιώργος Δόντσιος. Και τα νούμερα φαίνεται να τον επιβεβαιώνουν, καθώς την ημέρα της εφημερίας στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών προσήλθαν 1.332 άτομα, εκ των οποίων οι 18 χρειάστηκε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, πλέον στο νοσοκομείο απέμειναν μόλις οκτώ αναισθησιολόγοι, με κίνδυνο να μειωθούν ακόμα περισσότερο στο τέλος του χρόνου, όταν ο οργανισμός προβλέπει 27 και οι θέσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία όλων των μονάδων υπολογίζονται σε 40. Το αποτέλεσμα είναι η ιατρική υπηρεσία να χαρακτηρίζει επισφαλείς τις εφημερίες και να μη δίνεται ημερομηνία για κανένα προγραμματισμένο χειρουργείο, με εξαίρεση κάποιες επεμβάσεις για καρκίνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η διοίκηση έχει στείλει σχετικά έγγραφα στο υπουργείο, αναμένοντας να δοθεί κάποια λύση. Κι αυτό γιατί όλες οι προκηρύξεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα για συνολικά 12 θέσεις αναισθησιολόγων ήταν άγονες.

Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

Μιλώντας στη Voria.gr η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία επανειλημμένα έχει αναφερθεί στο δυσεπίλυτο πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων στη χώρα, επισήμανε ότι και στην τελευταία προκήρυξη για συνολικά τέσσερις θέσεις στο Ιπποκράτειο δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, όπως είπε, εξετάζεται η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα και η παροχή κινήτρων για εκπαίδευση στο τμήμα μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου. «Προκηρύξαμε θέσεις, αλλά ήρθαν οι εσωτερικοί, δεν ήρθε κάποιος απ’ έξω. Μιλάμε τον τελευταίο χρόνο με την Αναισθησιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος, ενώ έχουμε συζητήσει για βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων δίνουμε επιπλέον οικονομικά κίνητρα για να έρθουν δύο άνθρωποι να εκπαιδευτούν στις μεταμοσχεύσεις, ενώ επαναπροκηρύσσουμε θέσεις», δήλωσε.

«Είναι το θέατρο του παραλόγου»

Σύμφωνα, πάντως, με τους εργαζόμενους, οι λύσεις που εξετάζει το υπουργείο δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί «το θέατρο του παραλόγου» που διαδραματίζεται στο νοσοκομείο. «Αυτή τη στιγμή οι αναισθησιολόγοι είναι οχτώ, εκ των οποίων ένας από μετακίνηση από το ΑΧΕΠΑ, δηλαδή για περιορισμένο διάστημα, ενώ έχουμε μία σίγουρη συνταξιοδότηση μέχρι τέλος του χρόνου, αν όχι δύο. Δουλεύουν στα όρια του κινδύνου. Είναι το θέατρο του παραλόγου. Πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος. Μία προσωρινή λύση, η οποία θα είναι δύσκολη και είναι θέμα του υπουργείου, είναι επίταξη ιδιωτών ή μετακίνηση προσωπικού από άλλα νοσοκομεία, έως ότου γίνει μία καλή προκήρυξη και σε αριθμό και σε οικονομικές απολαβές. Γιατί όταν γίνεται προκήρυξη για τρία άτομα, δεν έρχονται για να γίνουν μέρος του προβλήματος. Είναι διαφορετικά να πάω να εργαστώ σε έναν χώρο με 30 αναισθησιολόγους και διαφορετικά σε έναν χώρο με 10 και με ανάγκες για 40. Είναι κρίμα, γιατί έχει γίνει ανακαίνιση χειρουργείων, έχουμε αίθουσες καινούργιες, υπάρχει το προσωπικό -έστω και λίγο- για να τα δουλέψει αυτά. Στέλνουμε έμμεσα και άμεσα τον Έλληνα πολίτη στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και μάλιστα με μεγαλύτερο κόστος για το Δημόσιο», τόνισε ο κ. Δόντσιος.

Οι υγειονομικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει άνιση κατανομή των αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας με τις δώδεκα χειρουργικές κλινικές έχει τον ίδιο αριθμό αναισθησιολόγων με το πολύ μικρότερο Γ. Γεννηματάς για δεκαπλάσιο αριθμό επεμβάσεων. Την ορθολογική κατανομή του υπάρχοντος δυναμικού, εξάλλου, έχει ζητήσει επανειλημμένα και η Εταιρεία Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος από το υπουργείο, το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να αποφασίσει για μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών υγειονομικών περιφερειών.

Στον πάγο διάταξη για συνδρομή του ιδιωτικού τομέα

Παρότι η κατάσταση φαίνεται ότι έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, εδώ και περισσότερο από δύο μήνες δεν ενεργοποιείται η διάταξη που επιτρέπει την ενίσχυση των νοσοκομείων από τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για το άρθρο 56 «Ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς σε έκτακτες ανάγκες» του νόμου 4931/2022 για τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος ψηφίστηκε στις 14 Μαΐου. Το επίμαχο άρθρο ορίζει τα εξής:

1. Ιδιώτες ιατροί και ιδιώτες πάροχοι δύνανται να συμβάλλονται με δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για την κάλυψη αναγκών του.

2. Οι ιδιώτες ιατροί που απασχολούνται με οιανδήποτε σχέση εργασίας σε Μονάδες Υγείας που είναι συμβεβλημένες με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή οι ίδιοι είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., αναλαμβάνουν μέσω των ως άνω συμβάσεων την υποχρέωση να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας σε περιοχές και σε ειδικότητες που υπάρχουν διαπιστωμένες ελλείψεις του Ε.Σ.Υ., εφόσον τους ζητηθεί και μόνο για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο. Η παροχή των υπηρεσιών αυτών γίνεται με μερική απασχόληση, εφόσον έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων ή άκαρπη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών ιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων και αφού έχει ζητηθεί προηγούμενη εισήγηση του οικείου ιατρικού συλλόγου. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί και στους ιδιώτες ιατρούς που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις που αποζημιώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., μόνο εφόσον δεν επαρκούν οι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ιατροί για την κάλυψη των ως άνω ελλείψεων.

3. Ομοίως, ιδιώτες πάροχοι, όπως δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και κλινικές που συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και τις δομές τους για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. όταν συντρέχουν έκτακτες συνθήκες και για τον απολύτως απαραίτητο χρόνο.

4. Σε περίπτωση που οι ιδιώτες πάροχοι ή ιδιώτες ιατροί αρνηθούν την παροχή υπηρεσίας, καταγγέλλεται η σύμβασή τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

«Αν αυτή δεν είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ποια είναι;», ανέφεραν στη Voria.gr υγειονομικοί, σημειώνοντας ότι το Ιπποκράτειο είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, με πολλά νοσοκομεία της πόλης αλλά και της περιφέρειας να αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.