Skip to main content

Στο κόκκινο η ανασφάλεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη

Ανησυχούν πως τα χειρότερα, λόγω κορωνοϊού, έρχονται και φοβούνται για λουκέτα από Σεπτέμβριο - Ο εφιάλτης της άδειας ξαπλώστρας

Δύο σχεδόν κοινές φράσεις βγαίνουν το τελευταίο διάστημα από τα χείλη των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης. «Τα δύσκολα μας περιμένουν τον Σεπτέμβριο» και «έρχονται λουκέτα» λένε οι περισσότεροι επιχειρηματίες καθώς βλέπουν τους τζίρους τους να φθίνουν συνεχώς, τις παραγγελίες και τη ζήτηση να βαίνουν συνεχώς μειούμενες, τα έξοδα να συσσωρεύονται και την ανασφάλεια να χτυπάει κόκκινο.

Άνθρωποι που ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, την εστίαση, την κτηματαγορά, τον τουρισμό, κάνουν λόγο για το καλοκαίρι της αγωνίας αλλά και για έναν υπαρκτό, αλλά αδιευκρίνιστο, για τις επιπτώσεις του, εχθρό, τον Σεπτέμβριο, όποτε και θα κάνουν ταμείο μετά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες που καταβάλουν από την ώρα που ξανάνοιξαν τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες, όμως, δεν μοιάζουν να αποδίδουν. Επισημαίνουν, μάλιστα, πως δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα αυτή, την ώρα που αιτήματα μικρών επιχειρήσεων, που δεν έχουν, όπως λένε, δάνεια και είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, προς τα ταμεία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

«Ζούμε υπό τη δαμόκλειο σπάθη του Σεπτεμβρίου. Όλοι τηρούν στάση αναμονής, όλοι ανησυχούν ποια θα είναι η εξέλιξη του κορωνοϊού. Οι επεκτάσεις ακόμη και μεγάλων πολυεθνικών έχουν μπει στον πάγο, οι επενδύσεις βρίσκονται σε... χειμερία νάρκη» αναφέρει κτηματομεσίτης που μιλά στη Voria.gr επισημαίνοντας πως, πρόσφατα, ο κορωνοϊός ανέτρεψε τα σχέδια πολυεθνικής αλυσίδας που αναζητούσε κτήριο στο κέντρο της πόλης.

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση, καθώς η οδός Τσιμισκή, μετρά, πλέον, αποχωρήσεις από πολυεθνικές αλυσίδες καλλυντικών, αλλά και αξεσουάρ. Κάποιοι βάζουν πλώρη για επαγγελματική στέγη σε άλλο εμπορικό δρόμο, ενώ κάποιοι μετρούν ποιο θα είναι το επόμενο, αβέβαιο, βήμα τους.

Η καταναλωτική ανομβρία που έχει χτυπήσει το λιανεμπόριο είναι διαφορετική από αυτή της περιόδου της κρίσης συμφωνούν οι περισσότεροι επιχειρηματίες. Τότε εξηγούν ο καταναλωτής έπρεπε να διαχειριστεί την οικονομική του δυσχέρεια, σήμερα, έχει να αντιμετωπίσει και τους φόβους του, που του έχουν αλλάξει την καθημερινότητα. «Δεν έχει διάθεση να προβεί σε αγορές» λένε έμποροι. «Βλέπεις να σχηματίζονται ουρές ακόμη και για ένα ψωμί, για να πληρώσεις σε μια τράπεζα, για να μπεις σε μια υπηρεσία, σε ελάχιστες περιπτώσεις καταστημάτων ακόμη και για να αγοράσεις κάποιο ένδυμα» λένε οι ίδιοι χαρακτηριστικά επισημαίνοντας «τελικά όλοι κάνουν τα απολύτως απαραίτητα».

Την ίδια ώρα η εστίαση, παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, μοιάζει να αποτελεί σχεδόν την αποκλειστική διασκέδαση της Παρασκευής ή του Σαββάτου, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στους ιδιοκτήτες των εν λόγω καταστημάτων. «Δεν μπορεί να κρατηθεί ένα εστιατόριο με υπαλλήλους και υποχρεώσεις, μόνο με την κίνηση της Παρασκευής ή του Σαββάτου. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις εστιατορίων που γεμίζουν δυο ημέρες την εβδομάδα. Και πάλι δυο καλές ημέρες δεν αρκούν για να ανταπεξέλθει μια επιχείρηση» λένε άνθρωποι του χώρου.

Ο εφιάλτης της άδειας ξαπλώστρας

Φέτος αρκετοί έσπευσαν να οργανώσουν καλύτερα τα μπαλκόνια τους, τις αυλές των εξοχικών τους, ή των πατρικών τους σε χωριά, καθώς δεν είναι λίγοι οι Θεσσαλονικείς που κοιτούν με τα... κυάλια τη θάλασσα, προβληματισμένοι για το αν θα πάνε διακοπές, καθώς ο κορωνοϊος δεν κάνει διακοπές και παράλληλα οι οικονομικές τους δυνατότητες αποτελούν ερωτηματικό για το αν θα τους επιτρέψουν αποδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως αλυσίδες που πουλούν εξοπλισμό (πχ έπιπλα για εξωτερικούς χώρους) είναι καθημερινά γεμάτες από κόσμο που προσπαθεί να καλλωπίσει, ή να αλλάξει μπαλκόνια και αυλές.

Και μπορεί οι κοντινές παραλίες όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει να γεμίζουν με κόσμο, που κάνει αυθημερόν αποδράσεις το Σαββατοκύριακο, ωστόσο τις καθημερινές η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, με άδειες ξαπλώστρες και σχεδόν ανύπαρκτους ξένους τουρίστες. Η μελανή εικόνα των Βαλκανίων αναφορικά με την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού δημιουργεί προβληματισμό για το επόμενο διάστημα.

Τα εισαγόμενα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς με τους ανθρώπους του τουρισμού να λένε πως τελικά «τουρισμός και κορωνοϊός δεν μπορούν να συμπορευτούν» και να δηλώνουν ανήσυχοι για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τον χώρο τους, την ώρα μάλιστα που όλα είναι ρευστά.