Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ιρανές έκοψαν τα μαλλιά τους και έκαψαν μαντήλες (φωτο+vid)

Ιρανοί και Ιρανές που ζουν στη Θεσσαλονίκη, αλλα και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν για να φωνάξουν κατά της καταπίεσης που βιώνει η πατρίδα τους.

Να μπει τέλος στη θρησκευτική καταπίεση στην πατρίδα τους ζήτησαν Ιρανές και Ιρανοί που ζουν στη Θεσσαλονίκη, ενώνοντας τις φωνές τους με το κύμα διαμαρτυρίας που έχει απλωθεί από τους δρόμους της Τεχεράνης σε όλο τον κόσμο

Σε ένδειξη υψηλού συμβολισμού και αλληλεγγύης στον ιρανικό λαό μία κοπέλα από το Αφγανιστάν έκαψε τη μαντήλα της και φώναξε πως αντιτίθεται σε κάθε μορφή καταπίεσης, ενώ μια Ιρανή γυναίκα, αφού εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας, πήρε το ψαλίδι και έκοψε τα μαλλιά της, ενώ όλοι την χειροκροτούσαν.

Μάλιστα, τα άτομα προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας διαμέσου της Αριστοτέλους προς τη θάλασσα φωνάζοντας το σύνθημα της εξέγερσης «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία».

Ιρανές και Ιρανοί που ζουν πλέον στη Θεσσαλονίκη, μέλη αναρχικών συλλογικοτήτων της πόλης αλλά και αλληλέγγυοι στον ιρανικό λαό νωρίτερα μαζεύτηκαν  στο άγαλμα Βενιζέλου για να φωνάξουν πως από την Ελλάδα μέχρι το Ιράν η φλόγα της εξέγερσης πρέπει να εξαφανίσει κάθε καταπίεση.

Η 34χρονη Μαχσουμέ είναι μια Ιρανή κουρδικής καταγωγής που γνώριζε τη Μάχσα. «Τη βασάνισαν και τη σκότωσαν, είμαι εδώ για τη Μάχσα αλλά είμαι εδώ για κάθε γυναίκα που πρέπει να ακολουθηθεί νόμους και κανόνες με τίμημα την ίδια της τη ζωή», λέει στη Voria.gr η κυρία που έμενε στην ίδια πόλη από την οποία καταγόταν η 22χρονη Μάχσα.

Από την πλευρά του ο 26χρονος Ράμι, ένας Ιρανός κουρδικής καταγωγής που εγκατέλειψε το Ιράν εδώ και 24 χρόνια και ζει πλέον στο βόρειο Ιράκ λέει πως δεν πρέπει να σιωπούμε όταν σκοτώνουν τις αδελφές και τις κόρες μας. «Σκοτώνουν γυναίκες για ένα κομμάτι ύφασμα και αυτό συμβαίνει χρόνια. Μιλάμε για ένα τρομοκρατικό καθεστώς που δεν σέβεται ούτε κατ' ελάχιστο τις γυναίκες», σημειώνει.

«Οι άνδρες που βρισκόμαστε εδώ όπως και οι χιλιάδες άνδρες που εξεγείρονται στο Ιράν δηλώνουμε δίπλα σε κάθε γυναίκα που βασανίζεται, δεν θέλουμε να μετράμε άλλα θύματα, θέλουμε οι γυναίκες μας να είναι ελεύθερες», δήλωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι Ιρανοί ηγέτες θεωρούν τους Κούρδους ως τρομοκράτες. «Μας σκοτώνουν ενώ αναγκάζουν τις γυναίκες να φοράνε χιτζάμπ ακόμα και αν δεν είναι μουσουλμάνες».

Μάλιστα, επέλεξαν να δείξουν ένα βίντεο με μερικούς από τους νέους και τις νέες που σκοτώθηκαν από την αρχή των εξεγέρσεων, υπό τους ήχους του «Bella Ciao», μεταφρασμένο στα περσικά που πλαισίωσε τις διαδηλώσεις στο Ιράν.

«Η μία κοπέλα ήταν ξαδέρφη μου», λέει συγκινημένος ένας κύριος.

«Πείτε την με το όνομά της, Μάχσα Αμίνι», φώναξε μια Ιρανή που πήρε τον λόγο, ενώ κάλεσε όλους όσους βρίσκονται εκεί να φωνάξουν μαζί της, τη στιγμή που έλεγε «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία».

Ορισμένοι φόρεσαν την κουρδική σημαία στις πλάτες και φώναξαν «Κάτω ο Χομεϊνί».

Στη μία πλευρά κοντά στο άγαλμα άνδρες Ιρανοί κρατώντας τη φωτογραφία της Μάχσα ποζάρουν μπροστά από ένα πανό που λέει στα αγγλικά, στα περσικά και στα κουρδικά το σύνθημα της εξέγερσης, «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία».

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε νωρίτερα και στην Καμάρα από αναρχικές συλλογικότητες.

Εδώ και δώδεκα ημέρες το Ιράν έχει παραδοθεί στον κλοιό κινητοποιήσεων, εξεγέρσεων αλλά και μαζικών διαδηλώσεων από κάθε άκρη τη; χώρας, ενώ μερικές έφτασαν μέχρι και το βόρειο Ιράκ.

Χιλιάδες γυναίκες με κεντρικό σύνθημα το «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία» καίνε τις μαντήλες τους, κόβουν τα μαλλιά τους δημόσια θέα και φωνάζουν για τα δικαιώματά τους που καταπατώνται κατάφορα στο μουσουλμανικό κράτος.

Θρυαλλίδα αποτέλεσε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας κουρδικής καταγωγής. Η Αμινί συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών του Ιράν, μια μονάδα επιφορτισμένη με την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου. Το καθεστώς απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν μαντήλα με τρόπο που να καλύπτει πλήρως τα μαλλιά τους όταν βγαίνουν από το σπίτι, ενώ η Αμινί είχε δέσει τη μαντήλα χαλαρά στο κεφάλι της.

Η ίδια κατέρρευσε στο κρατητήριο και διακομίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο. Η αστυνομία υποστηρίζει ότι υπέστη καρδιακή ανακοπή, ωστόσο η οικογένειά της διαψεύδει ότι είχε προβλήματα υγείας κι επιπλέον υπάρχουν μαρτυρίες ότι ένστολοι τη χτύπησαν με ρόπαλο στο κεφάλι και την πέταξαν πάνω σε ένα αστυνομικό όχημα.