Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ήρθαν τα διπλά self test - Και για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη (φωτο)

Κρίνονται ως αξιόπιστα από τους ειδικούς - Μπορεί να δείξουν ακόμα και εάν κάποιος νοσεί ταυτόχρονα και με τα δύο - Κοστίζουν από 4,5 έως 8 ευρώ

Μετά τα self test για την Covid-19 τα οποία έχουν μπει εδώ και δύο χρόνια στη ζωή μας λόγω της πανδημίας, σειρά έχουν πλέον τα διπλά self test που αναγνωρίζουν εάν νοσούμε από κορωνοϊό ή γρίπη Α και Β τύπου ή και από τις δυό νόσους ταυτόχρονα!

Στα δύσκολα δύο χρόνια της πανδημίας τα αυστηρά μέτρα προστασίας που ακολούθησαν οι πολίτες κατάφεραν τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια να... εξαφανίσουν τη γρίπη η οποία όμως πλέον λόγω της χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού αναμένεται να επανεμφανιστεί.

Ήδη αρκετοί φαρμακοποιοί στη Θεσσαλονίκη έχουν προμηθευτεί το διπλό self test το οποίο λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί το αντίστοιχο του κορωνοϊού. Διαθέτει τη γνωστή μπατονέτα προκειμένου ο χρήστης να πάρει το επίχρισμα από τη μύτη, στη συνέχεια να τη βουτήξει στο ειδικό υγρό και μετά να ρίξει τις σχετικές σταγόνες, αυτή τη φορά σε σε δύο διαφορετικές θυρίδες, που βρίσκονται πάνω στην πλακέτα. Η μία θυρίδα είναι για την Covid-19 και η άλλη για τη γρίπη, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

Έτσι, στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος στην πρώτη θυρίδα του κορωνοϊού θα εμφανιστεί μια κόκκινη γραμμή κάτω από το γράμμα Τ ενώ στην περίπτωση της γρίπης εάν είναι τύπου Β η γραμμή θα εμφανιστεί στο συγκεκριμένο γράμμα και εάν είναι τύπου Α στο αντίστοιχο γράμμα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, ανέφερε στη Voria.gr ότι κάποια φαρμακεία έχουν προμηθευτεί το διπλό self test, χαρακτηρίζοντας τα αξιόπιστα ως προς τα αποτελέσματά τους.

Η γρίπη ήρθε νωρίτερα στην Ελλάδα

Τα συγκεκριμένα self test που έχουν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό και πλέον ήρθαν και στην Ελλάδα, όπως είπε στη Voria.gr ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας- Λοιμωξιολογίας, Γιάννης Κιουμής. Οπωσδήποτε βοηθούν τον ασθενή να αντιληφθεί αν και από ποια νόσο έχει προσβληθεί και να βοηθήσει και τον γιατρό του ως προς την κατάλληλη θεραπεία, ανέφερε.

«Το self test βοηθάει πάρα πολύ και προσανατολίζει απόλυτα τον πάσχοντα και φυσικά βοηθάει και τον θεράποντα ιατρό προκειμένου να μην κάνει άσκοπες θεραπείες διότι μια άσκοπη θεραπεία είναι επιζήμια για τον άρρωστο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο επερχόμενος χειμώνας και ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους αναμένεται, όπως ανέφερε ο κ. Κιουμής, να οδηγήσει «σε αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού» αλλά ενδεχομένως να υπάρξει άνοδος και των κρουσμάτων γρίπης παρότι δεν γίνονται τεστ για τη γρίπη οπότε «πολλά κρούσματα παραμένουν αδιάγνωστα».

«Κάνει κάποιος τεστ για τον κορωνοϊό, είναι αρνητικό, αλλά δεν κάνει και τεστ για τη γρίπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιουμής προσθέτοντας ότι φέτος η γρίπη εμφανίστηκε στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα φέτος.

«Φάνηκε από τον Σεπτέμβριο ότι είχαμε κρούσματα νωρίτερα από ό,τι τα περιμέναμε. Η ετήσια επιδημία της γρίπης στην Ελλάδα αρχίζει συνήθως από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή έχουμε μια σχετικά πιο πρώιμη εμφάνιση της γρίπης κι αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι είναι η κατάλληλη περίοδος εμβολιασμού. Μέχρι τώρα η συμβουλή μου σε όσους με ρωτούσαν ήταν να εμβολιαστούν για τη γρίπη από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και μετά γιατί το εμβόλιο έχει μια μέγιστη απόδοση 4-5 μηνών. Με τα νέα δεδομένα όμως τους συμβουλεύω να πάνε τώρα να εμβολιαστούν για τον ιό της γρίπης» επισήμανε ο κ. Κιουμής.

Σπάνια η ταυτόχρονη ασθένεια

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στη Voria.gr για το διπλό self test, είπε ότι μπορεί να δείξει εάν ο χρήστης ασθενεί και με τις δύο νόσους ωστόσο χαρακτήρισε σπάνιο το φαινόμενο της ταυτόχρονης νόσησης. Όσον αφορά το εάν φέτος, λόγω και της χαλάρωσης των μέτρων, η γρίπη θα είναι πιο επιθετική τόνισε ότι «το επίπεδο απειλής της γρίπης είναι τελείως διαφορετικό από τον κορωνοϊό».

«Από τη γρίπη ετησίως πεθαίνουν περίπου 200 άνθρωποι, από τον κορωνοϊό την περασμένη εβδομάδα πέθαναν 107 άτομα. Άρα είναι διαφορετικού επιπέδου απειλή. Επειδή όμως είμαστε εμβολιασμένοι και θα εμβολιαστούν και οι άνω των 60 και τον έχουμε περάσει τον κορωνοϊό κάποιες φορές ο καθένας μας δεν θα γυρίσουμε σε καταστάσεις που ζήσαμε με την πανδημία» τόνισε.

Τέλος να σημειωθεί ότι η τιμή ενός διπλού self test κυμαίνεται από 4,5 έως 8 ευρώ.