Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελέας για φωτογραφίες μοντέλων που καταλήγουν σε ιστοσελίδα γνωριμιών

Μια νεαρή είδε τις φωτογραφίες της που προορίζονταν για διαγωνισμό να είναι αναρτημένες σε ιστοσελίδα γνωριμιών - Έρευνα διέταξε η Εισαγγελία

Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε υπόθεση παραβίασης προσωπικών δεδομένων που έφτασε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης καθώς και σχετικό δημοσίευμα για τη φερόμενη δράση ιδιοκτήτη πρακτορείου που εξαπατούσε νεαρά μοντέλα και παραπέμφθηκε να δικαστεί.

Η υπόθεση αφορά στη δημοσίευση του ονόματος και φωτογραφιών νεαρής γυναίκας σε ιστοσελίδα γνωριμιών, πάρα το γεγονός ότι η ίδια δεν είχε συναινέσει. Ο ιδιοκτήτης πρακτορείου κάθισε προ ημερών στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κατηγορούμενος για επέμβαση στα προσωπικά δεδομένα της γυναίκας. Ωστόσο το δικαστήριο έκρινε πως έπρεπε να δικαστεί με την κατηγορία της διακίνησης και τον παρέπεμψε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Με πρόσχημα ότι οι φωτογραφίες τους θα φιλοξενηθούν σε διαγωνισμούς, ο ιδιοκτήτης φέρεται να προέτρεπε νεαρά μοντέλα να υπογράφουν συμφωνητικό που να συναινούν στους όρους του εκάστοτε διαγωνισμού. Ωστόσο, φωτογραφίες και άλλα προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία ταυτότητας, κατέληξαν σε σάιτ γνωριμιών, κάτι που δεν περιλάμβανε το συμφωνητικό.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η απάτη σε βάρος της νεαρής γυναίκας αποκαλύφθηκε όταν ένας άγνωστος τη βρήκε μέσα από την προσωπική σελίδα που διατηρεί στα social media λέγοντάς της ότι επί χρόνια πλήρωνε για να της μιλάει. Ωστόσο, ο ίδιος πιθανότατα μιλούσε με υπάλληλο του πρακτορείου, πάντως όχι με την ίδια. Στη δικογραφία υπάρχει κατάθεση και δεύτερης γυναίκας που φέρεται να έπεσε θύμα της ίδιας απάτης.

Με αφορμή την υπόθεση, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθεί αν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων με την ίδια τακτική.

Η έρευνα αναμένεται να διεξαχθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.