Skip to main content

Η ισχυρή Θεσσαλονίκη στο Ελληνογερμανικό και η επόμενη μέρα του «Macedonia the Great»

Τι ανέδειξαν οι εκλογές στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, η επόμενη ημέρα για το «Macedonia the Great» και η αποστολή «Θεσσαλονίκη καλεί Άμπου Ντάμπι»

Καλημέρα σας!

Τα ενεργειακά της Ευρώπης «σφίγγουν» κάθε ημέρα και περισσότερο. Άσχετα από το αν υπάρχει δόση υπερβολής στη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ότι η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί η Lehman Brothers που θα παρασύρει στην κατάρρευση την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά. Κατ’ αρχάς έχουμε νέο σπριντ τιμών, που καθιστά εκ των προτέρων εφιαλτικό τον ερχόμενο χειμώνα. Εάν σε αυτήν την προοπτική προσθέσουμε και τον κίνδυνο να καταγραφούν ελλείψεις και να υπάρξει δελτίο για το φυσικό αέριο τότε θα πρόκειται για την «τέλεια καταιγίδα». Η Γερμανία, μια χώρα που τα τελευταία 15 χρόνια πόνταρε τα πάντα όλα στο φυσικό αέριο της Ρωσίας και του Πούτιν, ως βασικό όπλο στη βιομηχανική παντοδυναμία της στον πλανήτη, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με τις συνέπειες των επιλογών της. Μαζί και όλη -σχεδόν- η Ευρώπη και σίγουρα οι δορυφόροι της. Διότι όταν κινείσαι στην παγκόσμια σκακιέρα με μόνο μπούσουλα την οικονομία και το εμπόριο τότε οι πιθανότητες να βρεθείς εκτεθειμένος είναι πολλές. Αυτά διδάσκει η ιστορία, αλλά φαίνεται πως στο συγκεκριμένο μάθημα το Βερολίνο έλειπε από την τάξη!

Ισχυρή Θεσσαλονίκη στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη στην Αθήνα οι εκλογές στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ισχυρότατο αποτύπωμα της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, όπου άλλωστε δραστηριοποιούνται πολλές γερμανικές εταιρείες. Στα 16 μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου τα οκτώ είναι Γερμανοί και τα οκτώ Έλληνες. Από τις εκλογές αναδείχθηκαν τέσσερις Θεσσαλονικείς στο Συμβούλιο, δηλαδή το 50% των Ελλήνων που συμμετέχουν. Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ καθηγητή Άγη Παπαδόπουλο, τον Θάνο Τζιρίτη της Isomat, τον Ανδρέα Σπυρίδη της iTrust Digital και τη Λυδία Αναστασιάδου της Prodyna.

Η επόμενη ημέρα του «Macedonia the Great»

Μέσα στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ – Helexpo, σε έναν αυτόνομο χώρο κοντά στην πύλη Εμπορίου, θα στεγαστεί τελικά το σήμα «Macedonia the Great», το οποίο κατοχύρωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) στο Γραφείο Διανοητικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) που βρίσκεται στο Αλικάντε της Ισπανίας. Η σημασία του σήματος, το οποίο προορίζεται για την πιστοποίηση των προϊόντων που παράγονται και των υπηρεσιών που προσφέρονται από επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν στη Βόρεια Ελλάδα, έναντι αντίστοιχων της Βόρειας Μακεδονίας, είναι μεγάλη, διότι σε πολλές περιπτώσεις στις διεθνείς αγορές επιχειρήσεις από τις δύο πλευρές ανταγωνίζονται ακόμη και με γεωγραφικούς όρους και συχνά δημιουργούνται… παρεξηγήσεις. Η προσπάθεια, όμως, θα κριθεί κυρίως από το μέγεθος της ανταπόκρισης των επιχειρήσεων. Από την προθυμία των εταιρειών της Βορείου Ελλάδος να εντάξουν το σήμα στην επικοινωνιακή και εμπορική τους στρατηγική, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις δεν θεωρείται δεδομένο. Από την άλλη, κρίσιμο ζήτημα είναι η προβολή του σήματος στο εξωτερικό, μέσω κάποιου ευρωπαϊκού προγράμματος, κάτι για το οποίο ο ΣΕΒΕ συνεργάζεται με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Επίσης, το «Macedonia the Great» θα στεγαστεί στην Αθήνα, σε κεντρικό σημείο, σε έναν υβριδικό χώρο, όπου θα υπάρχει και έκθεση μακεδονικών προϊόντων, ώστε να το προσεγγίσουν και επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στην πρωτεύουσα. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επέμεινε για την κατοχύρωση του σήματος και δρομολόγησε όλες τις διαδικασίες μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, θα εξακολουθήσει να παίζει καθοριστικό όλο στην πορεία της υπόθεσης και την προώθηση του σήματος. Άλλωστε αρκετά συχνά οι παλαιότεροι πρόεδροι των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, εκτός από το ότι συμμετέχουν στην επιλογή των διαδόχων τους, αξιοποιούνται σε κάποιες «ειδικές αποστολές», κυρίως όταν πρόκειται για ζητήματα τα οποία οι ίδιοι προώθησαν στη διάρκεια της θητείας τους.

Τι δεν πρόλαβε η τρόικα   

Ένα από τα προβλήματα των ελληνικών λατομικών επιχειρήσεων είναι η εύρεση του κατάλληλου προσωπικού. Ιδιαίτερα στο κομμάτι των «χειριστών βαρέων οχημάτων» η κατάσταση είναι δύσκολη, κατά βάσιν επειδή οι προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την πιστοποίηση της συγκεκριμένης ειδικότητας παραπέμπει ευθέως σε… κλειστό επάγγελμα. Συγκεκριμένα, όπως λένε παράγοντες του κλάδου δεν υπάρχουν σχολές και σε κάθε περίπτωση απαιτείται πρακτική εξάσκηση 2,5 ετών προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να λάβει την απαιτούμενη άδεια. Όπως θα λέγαμε απ’ τον πατέρα στον γιο κι απ’ τον παππού στον εγγονό. Κάτι τέτοια μαθαίνεις και σκέφτεσαι όσα στραβά δεν πρόφτασε να διορθώσει η τρόικα στα λίγα χρόνια που ήταν στα πράγματα.

Θεσσαλονίκη καλεί Άμπου Ντάμπι

Χθες Πέμπτη -και όχι προχθές Τετάρτη που ήταν αρχικά προγραμματισμένο- συναντήθηκε με εκπροσώπους επιχειρήσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo, στο πλαίσιο της αποστολής «Θεσσαλονίκη καλεί Άμπου Ντάμπι». Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης βρέθηκε στην Αθήνα, όπου, στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής από το Άμπου Ντάμπι στην Αθήνα, συναντήθηκε με εταιρείες υποψήφιες να συμμετάσχουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία φέτος τον Σεπτέμβριο τιμώμενη χώρα είναι τα ΗΑΕ. Τουρισμός, μεταφορές, κατασκευές και real estate, αλλά και η ενέργεια είναι οι βασικοί τομείς που θα εκπροσωπηθούν στην Έκθεση του Σεπτεμβρίου. Η συμμετοχή των ΗΑΕ θα αναπτυχθεί στο περίπτερο 13 και σύμφωνα με τις ενδείξεις οι αραβικές εταιρείες θα καταλάβουν το σύνολο του περιπτέρου. Άλλωστε είναι γνωστό ότι και βάσει νοοτροπίας οι άνθρωποι στις χώρες του Περσικού Κόλπου δεν βολεύονται σε... στενούς χώρους. Θέλουν την άπλα τους.