Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καλπάζει η πανδημία – Έμφραγμα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων

Κατά 35% αυξήθηκαν οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες covid και κατά 20% οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες

Με ανεξέλεγκτους ρυθμούς εξελίσσεται η πανδημία στη Θεσσαλονίκη, με τα κρούσματα να διαγράφουν σταθερά τετραψήφιους αριθμούς και ανοδική τροχιά, προκαλώντας έμφραγμα στα νοσοκομεία της πόλης.

Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες αυξήθηκαν κατά 35% οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες covid και κατά 20% οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Η αύξηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι μονάδες εντατικής θεραπείας να καταγράφουν σε καθημερινή -πλέον- βάση πληρότητα της τάξης του 100% και ασθενείς να παραμένουν διασωληνωμένοι σε άλλες μονάδες, μέχρι να αδειάσει κάποιο κρεβάτι.

Διαβάστε: Επέλαση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη - 1.440 κρούσματα σε μια μέρα

Είναι χαρακτηριστικό ότι εφημερία του νοσοκομείου Παπανικολάου ολοκληρώθηκε χθες το πρωί με τις 30 κλίνες ΜΕΘ κατειλημμένες και τέσσερις ασθενείς διασωληνωμένους σε άλλες μονάδες. Περισσότερα από 100 άτομα προσήλθαν με ύποπτα συμπτώματα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών covid, εκ των οποίων τα 44 κρίθηκε ότι έχρηζαν νοσηλείας. Αντίστοιχα, το ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε την εφημερία του χθες το πρωί με δύο διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και με αυξημένη προσέλευση στα ΤΕΠ.

Χθες, πάντως, άρχισε η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών από την Γ’ ΜΕΘ του Παπανικολάου σε άλλες μονάδες εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, προκειμένου να μεταφερθούν περιστατικά κορωνοϊού. Πρόκειται για τη μονάδα που δημιουργήθηκε με δωρεά της επιτροπής Ελλάδα 2021, δυναμικότητας 18 κλινών, η οποία λειτουργούσε μόνο με το ήμισυ της δυναμικότητάς της λόγω έλλειψης προσωπικού και παρείχε νοσηλεία μόνο σε «καθαρά» περιστατικά. Χθες ήρθαν στη Θεσσαλονίκη οι τέσσερις από τους συνολικά πέντε εντατικολόγους που θα μετακινηθούν από την Αττική στο Παπανικολάου, γεγονός που δίνει πλέον τη δυνατότητα να αναπτυχθεί πλήρως η μονάδα, αυξάνοντας το σύνολο των κλινών ΜΕΘ-covid από τις 30 στις 36.

«Σίγουρα είναι μία ανάσα για τους ασθενείς που δεν είχαν κρεβάτι, αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα κρατήσει μόνο για λίγες μέρες. Ήδη περιμένουν άρρωστοι εκτός ΜΕΘ. Αυτά είναι λύσεις ανάγκης. Είναι μία αποτυχία δικιά μας, του μηχανισμού και της κοινωνίας. Δυστυχώς, παρότι έχουμε την εμπειρία της περσινής χρονιάς, πάλι περιμένουμε μέχρι τελευταία στιγμή και μετά τρέχουμε», είπε στη Voria.gr ο διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος και συντονιστής διαχείρισης πανδημίας στο Παπανικολάου, Διαμαντής Χλωρός.

Ο κ. Χλωρός, πάντως, τόνισε ότι δεν γίνεται επιλογή των ασθενών με κορωνοϊό που θα διασωληνωθούν. «Επιλογή δεν γίνεται και ούτε είναι δυνατόν να γίνει. Η επιλογή θα γίνει αναγκαστικά και δεν θα την κάνουμε εμείς, αλλά το κράτος, όταν δεν μπορεί να αναπτύξει δομές για όλους και θέλει να αντιμετωπίσει την πανδημία, γιατί αυτό είναι το μεταδοτικό νόσημα, οπότε περιορίζει, όπως και πέρσι, τις ανάγκες των άλλων ασθενών», σημείωσε.

Γεμάτες ήταν χθες οι ΜΕΘ και στα άλλα δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Ιπποκράτειο και το Παπαγεωργίου, όπου επίσης υπήρχαν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ συνολικά εννέα ασθενείς, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι υγειονομικές αρχές είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσουν τον σχεδιασμό της περσινής χρονιάς, που περιλαμβάνει τη μετατροπή κι άλλων κλινικών κοινής νοσηλείας σε covid, καθώς και τη μετατροπή ενός μικρού νοσοκομείου αποκλειστικά για τον κορωνοϊό, όπως είχε γίνει και τον Νοέμβριο του 2020 με τον Άγιο Παύλο.