Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καρφιά νοσοκομειακών γιατρών σε κυβέρνηση για το βοήθημα των υγειονομικών

Η ΕΝΙΘ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί και αυτό το «βοήθημα» ως μέσο διαχωρισμού των εργαζομένων, αφού αποκλείονται όσοι είναι σε αναστολή.

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η διοίκηση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης αναφορικά με την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος στους υγειονομικούς για τη συμβολή τους στην περίοδο της πανδημίας.

Όπως αναφέρουν, «η έκτακτη αυτή ενίσχυση ανέρχεται στο «ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού», δηλαδή είναι το μισό από το Δώρο Χριστουγέννων που καταργήθηκε το 2012 και έκτοτε δεν έχει αποκατασταθεί. Την ίδια ώρα ούτε λόγος για την επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα προ του 2012, με το ΣτΕ, μάλιστα, να έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις τεράστιες περικοπές του μισθού, και την Κυβέρνηση ΝΔ, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  να το αγνοούν».

Ακόμα επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί και αυτό το «βοήθημα» ως μέσο διαχωρισμού των εργαζομένων, αποκλείοντας όλους τους συναδέλφους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ενώ μέχρι τον 9/21 εργάζονταν κανονικά»

Αναλυτικά:

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας προχωράει στην καταβολή έκτακτου «βοηθήματος» προς τους υγειονομικούς, προς αναγνώριση, δήθεν, της συμβολής τους την περίοδο της πανδημίας. Χωρίς να μηδενίζουμε πλήρως την αξία του οποιουδήποτε πρόσθετου «βοηθήματος», ας σκεφτούμε όμως τα εξής:

Η έκτακτη αυτή ενίσχυση ανέρχεται στο «ήμισυ του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού», δηλαδή είναι το μισό από το Δώρο Χριστουγέννων που καταργήθηκε το 2012 και έκτοτε δεν έχει αποκατασταθεί. Την ίδια ώρα ούτε λόγος για την επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα προ του 2012, με το ΣτΕ, μάλιστα, να έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις τεράστιες περικοπές του μισθού, και την Κυβέρνηση ΝΔ, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  να το αγνοούν.

Οι πληρωμές των πρόσθετων εφημεριών, δηλαδή των δεδουλευμένων μας, είναι τουλάχιστον 7 μήνες πίσω ενώ υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση των κονδυλίων του 4ου τριμήνου για την αποπληρωμή των τακτικών εφημεριών.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί και αυτό το «βοήθημα» ως μέσο διαχωρισμού των εργαζομένων, αποκλείοντας όλους τους συναδέλφους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ενώ μέχρι τον 9/21 εργάζονταν κανονικά! Ο διαχωρισμός των υγειονομικών είναι απαράδεκτος, ενώ όλοι δίνουν την μάχη, 2 χρόνια τώρα με αυτοθυσία και αυταπάρνηση για την παροχή περίθαλψης σε COVID και non-COVID ασθενείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε συνθήκες υποστελέχωσης, αυξημένης εντατικοποίησης, με εξαντλητικά ωράρια, με περικοπή ρεπό και αναστολή αδειών. H καλλιέργεια ενός παρόμοιου διχαστικού κλίματος επιχειρήθηκε και πέρυσι με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου μόνο σε προσωπικό που υπηρετούσε σε ΜΕΘ και κλινικές COVID.

Ως ελάχιστη έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς μας, ζητάμε από τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών να σταματήσουν να μας διαιρούν και διεκδικούμε αυξήσεις των μισθών μας και κατάργηση των περικοπών του 2012. Συγκεκριμένα αιτούμαστε:

Να καταβληθεί το σύνολο της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας αφορολόγητο.

Επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου σε επίπεδα προ του 2012, σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών.

Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών. Αφορολόγητο στις πρόσθετες εφημερίες.

Ένταξη στα ΒΑΕ. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους υγειονομικούς.

Η κυβέρνηση αν είχε την παραμικρή θέληση να αναγνωρίσει την προσφορά των υγειονομικών, θα έπρεπε όλο αυτό το διάστημα να κάνει πράξη αυτά που διεκδικούν μέσα από τους αγώνες τους…

Την ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές μόνιμες προσλήψεις, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την άρση των αναστολών εργασίας. Την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.

Την λήψη μέτρων μείωσης της διασποράς σε χώρους εργασίας, εκπαίδευσης και ΜΜΜ.