Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καταδίκη αστυνομικού για θανατηφόρα παράσυρση 10χρονης

Το σοκαριστικό τροχαίο σημειώθηκε όταν δικυκλιστής της ομάδας «Ζ» παρέσυρε εν ώρα υπηρεσίας ένα 10χρονο κοριτσάκι κοντά στο ΙΚΕΑ.

Ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον δικυκλιστή αστυνομικό της ομάδας «Ζ» που στις 7 Σεπτεμβρίου του 2018 παρέσυρε και σκότωσε εν ώρα υπηρεσίας ένα 10χρονο κοριτσάκι στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη.

Ο αστυνομικός καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια ενώ το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Ο αστυνομικός άσκησε έφεση στην απόφαση και αφέθηκε ελεύθερος.

Το σοκαριστικό τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ της 7ης Σεπτεμβρίου στο ύψος του ΙΚΕΑ, όταν την ώρα που η άτυχη μικρούλα διέσχιζε τον δρόμο με την επίσης ανήλικη αδερφή της, αυτή παρασύρθηκε από τη μηχανή του αστυνομικού και εκτοξεύτηκε 22 μέτρα μακριά σύμφωνα με πραγματογνωμοσύνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν το πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ και ο αστυνομικός βρισκόταν καθ' οδόν προς το αεροδρόμιο για να παραλάβει κάποιο επίσημο πρόσωπο.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, η ανήλικη αδερφή της 10χρονης ισχυρίστηκε πως παρά το γεγονός ότι ήταν βράδυ, η μηχανή δεν είχε φάρο ούτε σειρήνα και δεν την αντιλήφθηκαν γι' αυτό και αποφάσισαν να διασχίσουν τον δρόμο, χωρίς ωστόσο να πάνε από τη διάβαση πεζών. Όπως περιέγραψε η αδερφή της άτυχης 10χρονης, οι δυο τους περίμεναν τη μητέρα τους να επιστρέψει στην αφετηρία των λεωφορείων του ΟΑΣΘ για να γυρίσουν μαζί στη Νέα Ραιδεστό, όταν η μικρή της αδερφή πείνασε και επιχείρησαν να περάσουν στην πλευρά των καταστημάτων. Παράλληλα, ανέφερε πως κρατούσε την αδερφή της από το χέρι και βρισκόταν ένα βήμα μπροστά από αυτήν, ενώ δεν αντιλήφθηκαν τη μηχανή παρά μόνο όταν έγινε το κακό.

Στην απολογία του ο αστυνομικός της ομάδας «Ζ» παραδέχτηκε ότι δεν είχε σειρήνα ή φάρο, ωστόσο δεν μπορούσε να προσδιορίσει την ταχύτητα με την οποία έτρεχε και σημείωσε πως έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει το μοιραίο.

Σημειώνεται ότι το αστικό δικαστήριο σε πρώτο βαθμό αναγνώρισε υπαιτιότητα 80% στα δύο ανήλικα κορίτσια.

Αναφορικά με την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Ανδρέας Ταγαράκης και Στέφανος Τοπάλης σημείωσαν πως πρόκειται για μια ηθική δικαίωση για τη μητέρα και τις τρεις αδερφές για τον άδικο χαμό της μικρής ενώ προσδοκούν και την αντίστοιχη δικαίωση από τα αστικά δικαστήρια.