Skip to main content

ΥΠΕΞ: Αποτροπιασμός για τις φθορές στην τοιχογραφία του Ολοκαυτώματος

Το υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις φθορές που διαπιστώθηκαν στην τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη.

Τον αποτροπιασμό του για τις φθορές που διαπιστώθηκαν στην τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Θεσσαλονίκη, εκφράζει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν τη συγκλονιστική τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα (φωτο)

«Εκφράζουμε αποτροπιασμό για κάθε είδους ενέργειες που προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Για μία ακόμη φορά υπογραμμίζουμε τη σημασία απαξίωσης του ρατσισμού, του μίσους και του φανατισμού και την ανάγκη προάσπισης των ηθικών μας αξιών».

Η τοιχογραφία, που είναι μέρος ενός νέου συμβολικού πρότζεκτ για τα δεινά των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, μουτζουρώθηκε στην ταμπέλα που συνοδεύει το έργο και στην οποία αναγράφεται «Ζώνη Κατοικούμενη υπό Εβραίων - Απαγορεύεται η είσοδος άνευ αδείας», αλλά στα σημεία που είναι τα αστέρια στις στολές των φυλακισμένων.

Το έργο κοσμεί μέρος της περίφραξης του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης και έχει διαστάσεις 35 μέτρα μήκος και 7μ. ύψος.

Την απερίφραστη καταδίκη της για τον βανδαλισμό της τοιχογραφίας εξέφρασε και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. «Είναι λυπηρό ότι λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωσή του άγνωστοι οι οποίοι όπως φαίνεται ενοχλούνται με την διάθεση της πόλης να θυμάται, ακόμα και τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της, βανδάλισαν ένα έργο που έλαβε κολακευτικά σχόλια τόσο για την αισθητική του όσο και για το ισχυρό μήνυμα που μεταδίδει αναφορικά με την ανάγκη διατήρησης της μνήμης και της διαρκούς υπενθύμισης των γεγονότων του Ολοκαυτώματος», αναφέρει η Ισραηλιτική Κοινότητα.

Σε άμεση αποκατάσταση των φθορών που προξένησαν άγνωστοι στην τοιχογραφία για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης και την εξόντωσή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα, στην οδό Μιχαήλ Καλού, στη Θεσσαλονίκη, προχωράει η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη».

«Μετά λύπης μας διαπιστώσαμε ότι η τοιχογραφία που υλοποίησε η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας επί της οδού Μιχαήλ Καλού, που τιμά τα θύματα της εβραϊκής κοινότητας και αποσκοπεί στη διάσωση της ιστορικής μνήμης, έχει βεβηλωθεί. Πράξεις σαν και αυτή δεν τιμούν τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης μας και είναι χαρακτηριστικές της άγνοιας, της αμάθειας και των ρατσιστικών στάσεων από μερίδα συμπολιτών μας. Είναι αυτές που οδήγησαν στο παρελθόν σε όλα αυτά τα αποτρόπαια γεγονότα που με την εν λόγω τοιχογραφία θέλουμε να αναδείξουμε για να μην ξαναβιώσει η ανθρωπότητα ανάλογες στιγμές. Μας επιβεβαιώνουν το πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης», τονίζεται σε ανακοίνωση για τον βανδαλισμό της τοιχογραφίας στην ανατολική περίφραξη του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, σημείο όπου βρισκόταν η συνοικία Ρεζί Βαρδάρ.