Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΣΘ ΓΙΑ ΑΘΕΜΙΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καταγγέλλει πως επιχειρήσεις προχωρούν σε αθέμιτες πρακτικές πωλώντας κι άλλα προϊόντα από αυτά που επιτρέπονται.

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάνοντας λόγο για αθέμιτη πρακτική που ακολουθούν γνωστές αλυσίδες καταστημάτων, οι οποίες, όπως αναφέρεται,  εκμεταλλευόμενες «παράθυρο» που υπάρχει για τις δια ζώσης αγορές, αυξάνουν τις πωλήσεις τους εις βάρος χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνει ο Εμπορικός Σύλλογος, πολλές επιχειρήσεις εξασφάλισαν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα χονδρικής, νόμιμα, με φυσική παρουσία του πελάτη στα καταστήματα, καθώς η δυνατότητα διανομής προϊόντων μέσω courier έχει φτάσει στο έπακρο.

Καταγγέλλει ωστόσο ότι με αυτόν τον τρόπο, διαθέτουν και άλλα προϊόντα, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούν πωλήσεις χονδρικής με τιμολόγιο.

«Δηλαδή, για παράδειγμα, οι εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες μπορούν να αγοράσουν μια ηλεκτρική συσκευή ή είδη γραφείου ή έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, εργαλεία που είναι «απαραίτητα για τη δουλειά» μέσα από ένα κατάστημα χονδρικής πώλησης τέτοιων ειδών. Αρκεί να ζητήσουν την έκδοση τιμολογίου και όχι απόδειξης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Επομένως, πολλοί έμποροι με διπλούς ΚΑΔ, (δηλαδή και χονδρικής και λιανικής πώλησης) εξυπηρετούν τους επαγγελματίες πελάτες τους, οι οποίοι ψωνίζουν κανονικά και με τον νόμο από το φυσικό κατάστημα, και όχι από το e-shop, με έκδοση τιμολογίου αντί απόδειξης. Εν κατακλείδι, ζημιωμένοι βγαίνουν χιλιάδες μικρομεσαίοι επαγγελματίες οι οποίοι ασκούν αποκλειστικά λιανικό εμπόριο, καθώς τα δικά τους ταμεία παραμένουν άδεια με τα λειτουργικά έξοδα να τρέχουν, ενώ από την άλλη, ακόμη κι αν ανοίξουν, θα έχουν χάσει μεγάλο μέρος πωλήσεων, τις οποίες θα έχει "κερδίσει" το χονδρικό εμπόριο», επισημαίνεται.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει στην επιστολή του ότι την πρακτική των μεγάλων αλυσίδων μπορεί να την ακολουθήσει άμεσα και η μικρομεσαία επιχείρηση λιανεμπορίου, καθώς είναι ζήτημα ωρών το να μπορέσει να αποκτήσει και η ίδια, τη δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου, γεγονός που θα προκαλέσει το άνοιγμα της αγοράς, με πλάγιο τρόπο, παρά τους περιοριστικούς όρους.

Παράλληλα ζητά την άμεση έκδοση Υπουργικής Απόφασης στην οποία να αναφέρεται ρητά ότι η πώληση με τιμολόγιο θα γίνεται αποκλειστικά σε πελάτες χονδρικής, οι οποίοι μεταπωλούν τα αγορασθέντα προϊόντα.

«Το λιανικό εμπόριο της Ελλάδας πειθάρχησε στις εντολές της Κυβέρνησης προς όφελος της κοινωνίας, όμως με τη συγκεκριμένη πρακτική των πολυκαταστημάτων, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε τρίτο κύμα lockdown, διότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα παρακολουθήσουν για μια ακόμη φορά τις πολυεθνικές και τις αλυσίδες να καταστρατηγούν τους νόμους στη Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική με αυτές», καταλήγει η ανακοίνωση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ