Skip to main content

ΕΠΑΛ Ευόσμου: Καταγγελία για επίθεση ακροδεξιών σε μαθητές που ήθελαν να κάνουν κατάληψη

Ομοσπονδία και Συντονιστικό αναφέρει πως ομάδα ατόμων προπηλάκισε και στη συνέχεια γρονθοκόπησε μαθητές την ώρα που αυτοί έκαναν γενική συνέλευση.

Επίθεση σε βάρος μαθητών στην είσοδο του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, στη δυτική Θεσσαλονίκη,  σήμερα το πρωί, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η γενική συνέλευση για να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί ή όχι η κατάληψηκαταγγέλλουν η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στα άτομα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κοκονά, υπήρχαν εκτός από μαθητές και εξωσχολικοί. «Την ώρα που μαθητές και γονείς καλούσαν στην κινητοποίηση της Πέμπτης, ομάδα ατόμων τους πλησίασε και αφότου τους προπηλάκισε, ζήτησε να κατέβει άμεσα το πανό στο οποίο αναγράφονταν "Μόρφωση και υγεία για τους μαθητές"», αναφέρει ο ίδιος ενώ προσθέτει πως ορισμένοι από αυτούς επιτέθηκαν και γρονθοκόπησαν γονείς και μαθητές, μερικοί εκ των οποίων μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο οποίος ήταν παρών στο περιστατικό, ανέφερε επίσης ότι τα άτομα τα οποία προπηλάκισαν τους μαθητές έλεγαν πως δεν είναι αναγκαία η διεξαγωγή οποιασδήποτε συνέλευσης, ενώ ζητούσαν να διεξάγονται τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Για την απομάκρυνση των ατόμων χρειάστηκε η επέμβαση των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων που ήταν παρόντες στο περιστατικό, όπως τονίζει ο κ. Κοκονάς.

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καταδίκασε το περιστατικό, ενώ τα μέλη της κάλεσαν εκ νέου στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης στο άγαλμα Βενιζέλου στις 12:00.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, «τη στιγμή που μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου προσπαθούσαν να οργανώσουν τον αγώνα τους και να καλέσουν τους συμμαθητές τους σε μαζική γενική συνέλευση για να "κλείσουν" με κατάληψη το σχολείο τους μετά από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, με δίκαια αιτήματα για ασφαλή και ανοιχτά σχολεία, για να μην εφαρμοστούν τα απαράδεκτα αντι-εκπαιδευτικά μέτρα όπως η Τράπεζα Θεμάτων και οι περιορισμένες επιλογές στο μηχανογραφικό, φασιστικές ομάδες, οι οποίες δεν προερχόντουσαν μόνο μέσα από το σχολείο, πραγματοποίησαν επίθεση σε συμμαθητές μας προσπαθώντας να κατεβάσουν το πανό τους και να τους εμποδίσουν να γίνει γενική συνέλευση!».

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, «είναι οι ίδιοι γνωστοί "μαθητές" που με τραμπούκικες και φασιστικές κινήσεις θέλουν να εμποδίσουν τους μαθητές να διεκδικούν οργανωμένα με γενικές συνελεύσεις με αιτήματα μέσα στα σχολεία».

«Δεν θα ανεχτούμε τα σχολεία μας να γίνουν εκκολαπτήρια κάθε φασίστα! Δεν θα επιτρέψουμε τον φόβο και τις απειλές μέσα και έξω από τα σχολεία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Κοκονάς, λίγο μετά τις 8:30 οι μαθητές είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του σχολικού συγκροτήματος προκειμένου να καλέσουν σε γενική συνέλευση για συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, το οποίο γίνεται με αίτημα τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ασφαλή διεξαγωγή των μαθημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Τότε, σύμφωνα με τον ίδιο, μια ομάδα περίπου 10 ατόμων τους πλησίασε, τους προπηλάκισε αρχικά και στη συνέχεια τους γρονθοκόπησε.

Να σημειωθεί ότι μέχρι χθες το συγκεκριμένο σχολείο τελούσε υπό κατάληψη αλλά τελικά, μετά από συζήτηση με τη διεύθυνση του σχολείου, αποφασίστηκε, προς εκτόνωση της κατάστασης, να μην προχωρήσει σήμερα η κινητοποίηση.