Skip to main content

Καταγγελίες για συνωστισμό εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης

Δύο περιστατικά καταγγέλθηκαν, το ένα στον ΣΜΑ Φοίνικα και το άλλο στο αμαξοστάσιο του δήμου όπου συγκεντρώθηκαν πολλοί εργαζόμενοι

Αντιδράσεις έφερε η σημερινή συγκέντρωση εργαζόμενων του δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο αμαξοστάσιο μετά από ειδοποίηση που δέχθηκαν να παραστούν ώστε να τους δοθούν αρμοδιότητες στο πλαίσιο των δράσεων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Εργαζόμενοι και εργαζόμενες εξαναγκάστηκαν να συνωστιστούν, άλλοι χωρίς μάσκες (ευτυχώς λίγοι και όσοι είχαν τις βρήκαν μόνοι τους), άλλοι χωρίς γάντια στον κλειστό χώρο του αμαξοστασίου κατά παράβαση των επικαιροποιημένων λόγω κορονοϊού μέτρων και οδηγιών», αναφέρει η παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί.

Η παράταξη της αντιπολίτευσης μάλιστα επισημαίνει πως έχει δεχθεί πληθώρα παραπόνων από εργαζόμενους στην καθαριότητα αλλά και των λοιπών υπηρεσιών του Δήμου «που μας καταγγέλλουν, ότι δεν τους χορηγήθηκαν τα κατάλληλα μέσα αυτοπροστασίας, όπως μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή FFP3, προστατευτικά γυαλιά όπου χρειάζεται, και γάντια μιας χρήσης, καθώς και ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα συνιστώμενα μέτρα για την προστασία τους από τον κορονοϊό όπως η αποφυγή συνωστισμού στον χώρο εργασίας που σε μερικές περιπτώσεις είναι ο ένας δίπλα στον άλλο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Απευθύνουμε έκκληση στον Δήμαρχο να μην περιορίζεται μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, με διαγγέλματα, γλαστράκια και συνεντεύξεις αλλά να ασχοληθεί ο ίδιος και το επιτελείο του σοβαρά με το κρίσιμο θέμα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που έως τώρα όπως έχουμε διαπιστώσει «πηγαίνει στον αυτόματο πιλότο» ή στους πιλότους που φέρουν τους εργαζόμενους σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους», τονίζει μεταξύ άλλων η παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου.

Στο μεταξύ, περιστατικό συνωστισμού ωρομίσθιων εργαζόμενων του δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ, που όπως αναφέρει σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον ΣΜΑ του Φοίνικα.

Όπως αναφέρει εργαζόμενος που έστειλε τη συγκεκριμένη καταγγελία στο ΠΑΜΕ μαζί με φωτογραφικό υλικό, «παρουσιαστήκαμε  διακόσια άτομα στο ΣΜΑ στο Φοίνικα, και καλεστήκαμε να υπογράψουμε ένα χαρτί που λέει ότι είμαστε υπάλληλοι του δήμου και να μας τοποθετήσουν σε υπηρεσίες. Υπήρχε μεγάλη αγανάκτηση όλων των συναδέλφων και εύλογα ερωτηματικά - γιατί στοιβαχτήκαμε διακόσια άτομα κάτω από ένα υπόστεγο ενώ υπάρχουν οι ρυθμίσεις για την αποφυγή του συνωστισμού, ποια είναι τα ΜΑΠ, γιατί δεν μας τα εξασφάλισαν. Δεν μας εξήγησαν ούτε που θα δουλεύουμε ούτε τι θα κάνουμε. Θεωρούμε μία τέτοια συμπεριφορά το λιγότερο απαράδεκτη. Ας φροντίσει ο δήμος να μη μας κοροϊδεύει, να τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας και να καλυπτόμαστε με σύμβαση. Στις νέες συνθήκες και εμείς είμαστε όλοι έτοιμοι να δώσουμε το παρών και να υπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο»

Για το περιστατικό υπήρξε παρέμβαση μέλους της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ και δόθηκε κατεύθυνση να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους προκειμένου να αποφευχθεί ο επικίνδυνος συνωστισμός, και να επανέλθουν στην εργασία τους τις επόμενες μέρες, αφού τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις προστασίας τους και διευθέτησης των ωρών εργασίας (ωράριο, σύμβαση κλπ).