Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Και η παράταξη Ορφανού ανακοίνωσε αποχή από το δημοτικό

Η δημοτική παράταξη με επικεφαλής τον Γιώργο Ορφανό χαρακτήρισε τη δια περιφοράς συνεδρίαση του συμβουλίου ως «αντιδεοντολογική και απαράδεκτη».

Την αποχή της από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ανακοινώνει και η παράταξη του Γιώργου Ορφανού «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», χαρακτηρίζοντας την απόφαση της διοίκησης για δια περιφοράς συνεδρίαση «απαράδεκτη και αντιδεοντολογική» και κάνοντας λόγο για «ψευδοδιαδικασίες τυπικής επικύρωσης αποφάσεων».

Η ηγεσία του δήμου Θεσσαλονίκης, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «απεχθάνεται τον δημοκρατικό διάλογο, τα επιχειρήματα, τις αντιρρήσεις, την πληροφόρηση των πολιτών και βολεύεται σε γενικότητες ή ακόμα καλύτερα στην απουσία συζητήσεων, για να περάσει καυτά θέματα της πόλης».

«Είναι φανερό ότι δεν μετέχουμε σε ψευδοδιαδικασίες τυπικής επικύρωσης αποφάσεων, σεβόμενοι τον λαό της Θεσσαλονίκης, και θα απέχουμε από τη σημερινή συνεδρίαση (5/8/2020) "διά περιφοράς" του δημοτικού συμβουλίου» καταλήγει η παράταξη του Γιώργου Ορφανού.

Να σημειωθεί πως την αποχή τους από τη συνεδρίαση έχουν ήδη ανακοινώσει οι παρατάξεις «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», «Πόλη Ανάποδα - Δύναμη Ανατροπής» και «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Είναι φανερό ότι η ηγεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης απεχθάνεται τον ζωντανό διάλογο και κινείται συνήθως σε διαδικασία «χαμηλής έντασης».

Απεχθάνεται τον δημοκρατικό διάλογο, τα επιχειρήματα, τις αντιρρήσεις, την πληροφόρηση των πολιτών και βολεύεται σε γενικότητες ή ακόμα καλύτερα στην απουσία συζητήσεων, για να περάσει καυτά θέματα της πόλης. Δεν την ενοχλεί η απουσία των αντιπροσώπων του λαού, η μη ακρόαση των φορέων της πόλης, η αρνητική κοινή γνώμη αρκεί να περάσουν ανώδυνα τα θέματα.

Σήμερα 5/8/2020 ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης έχει συγκαλέσει «υπερεπείγον» δημοτικό συμβούλιο με 2 θέματα «διά περιφοράς». Δύο θέματα, ιδιαιτέρως σοβαρά για την εξέλιξη και λειτουργία της πόλης μας, όπως:

1. Γνωμοδότηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επί ενστάσεων κατά του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (ΠΣΕ) και Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

2. Έγκριση όρων σύμβασης χρησιδανείου μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για την εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου.

Είναι προφανής η σοβαρότητα των θεμάτων για την τωρινή, αλλά και μελλοντική ζωή της πόλης μας και το λιγότερο που θα απαιτείτο θα ήταν μια συνεδρίαση διά ζώσης με παρουσία των ενδιαφερομένων θεσμών και συλλόγων και σαφώς των ενισταμένων στη διαδικασία του πρώτου θέματος του χωρικού σχεδίου της ΔΕΘ.

Θεωρούμε απαράδεκτη και αντιδεοντολογική τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου, πρακτική που ακολουθεί συνειδητά η διοίκηση μειοψηφίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία εισάγει σοβαρά θέματα της πόλης, ενώ το δημοτικό συμβούλιο έχει διακόψει τις συνεδριάσεις του μέχρι 25/8/2020 λόγω θέρους, με κατεπείγουσα διαδικασία και ψηφοφορία «διά περιφοράς». Μας θέλει όλους απόντες από τα θέματα της πόλης, το δε δικό της ενδιαφέρον είναι επιδερμικό.

Κρίμα για μια διοίκηση μόλις ενός έτους. Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα της πόλης, υποβαθμίζει τη Θεσσαλονίκη μας.

Είναι φανερό ότι δεν μετέχουμε σε ψευδοδιαδικασίες τυπικής επικύρωσης αποφάσεων, σεβόμενοι τον λαό της Θεσσαλονίκης, και θα απέχουμε από τη σημερινή συνεδρίαση (5/8/2020) «διά περιφοράς» του δημοτικού συμβουλίου.