Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Και ο Εμπορικός Σύλλογος κατά της μεταστέγασης της Υπηρεσίας Ασύλου

Με επιστολή του προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη μεταστέγαση.

Τη διαμαρτυρία του για την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σχετικά με τη μεταστέγαση της Υπηρεσίας Ασύλου σε κτήριο στην περιοχή της Μοναστηρίου εκφράζει με επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλος Θεσσαλονίκης.

Ο ΕΣΘ σημειώνει πως η δημιουργία τέτοιας υπηρεσίας εντός αστικού ιστού «μπορεί να φέρει στην περιοχή πολλαπλά προβλήματα όπως ανασφάλεια, αναστάτωση και κυρίως καταστροφή της εμπορικής δραστηριότητας της περιοχής» και καλεί την κυβέρνηση να συνυπολογίσει τις συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης «τόσο στην επιχειρηματικότητα, όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών της συγκεκριμένης περιοχής».

Σημειώνεται πως για την εν λόγω απόφαση έχει στείλει σχετική επιστολή και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ την έντονη διαμαρτυρία τους έχουν εκφράσει οι κάτοικοι της περιοχής και ο ιδιοκτήτης του κτηρίου επί της Μοναστηρίου.

Στην επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς τον υπουργό αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κατόπιν καταγγελιών μελών του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενημερωθήκαμε για την υπ’αριθ.πρωτ. 15313 / 23.7.2020 απόφασή σας με θέμα: «Μίσθωση ακινήτου για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Υπηρεσίας Ασύλου στη Θεσσαλονίκη».

Σας μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία του εμπορικού κόσμου και των κατοίκων της περιοχής για το σημείο που επιλέξατε να στεγαστεί η Υπηρεσία Ασύλου στην πόλη μας.

Για μια ακόμη φορά αγνοεί η κυβέρνηση τον εμπορικό κόσμο και τους κατοίκους μιας περιοχής, δημιουργώντας εντός του αστικού ιστού μια υπηρεσία που μπορεί να φέρει την περιοχή πολλαπλά προβλήματα όπως ανασφάλεια, αναστάτωση και κυρίως καταστροφή της εμπορικής δραστηριότητας της περιοχής.

Και το εύλογο ερώτημα είναι, γιατί το γραφείο ασύλου πρέπει να βρίσκεται εντός του κοινωνικού ιστού της πόλης μας; Δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονται στα hotspot, γιατί δεν δημιουργείτε γραφεία ασύλου στα hotspot ή τουλάχιστον σε κτήρια πλησίον αυτών, προκειμένου να θέτουν τα αιτήματά τους;

Αναμένουμε την απάντησή σας, με την ελπίδα της αλλαγής αυτής της απόφασης, καθώς θεωρούμε επιβάλλεται να συνυπολογιστούν οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης τόσο στην επιχειρηματικότητα, όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών της συγκεκριμένης περιοχής».