Skip to main content

ΕΥΑΘ:Επισκευάζει τον αγωγό της Αραβησσού, αργεί το έργο του Αλιάκμονα

Η κερδοφόρα εταιρεία αναλαμβάνε να κατασκευάσει έργα που κανονικά ανήκουν στην ευθύνη του δημοσίου. Πρόβλημα με την Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων

Πέρασε από τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ και τους λοιπούς μετόχους της ΕΥΑΘ Α.Ε., η πρόταση της διοίκησης της εταιρείας για διανομή μερίσματος 0,221 ευρώ/μετοχή σε αρνητική απάντηση των εργαζομένων της ΕΥΑΘ που ζήτησαν μέσα από την αίθουσα της ετήσιας γενικής συνέλευσης όλα τα προς διανομή κέρδη του 2017 να διατεθούν για έργα υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ωστόσο, όπως εμμέσως πλην σαφώς προέκυψε από την παρουσίαση που έκαναν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε  και, ο οικονομικός διευθυντής κ.κ. Ιωάννης Κρεστενίτης και Δημήτριος Αλεξανδρής, οι ανάγκες σε υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης είναι πολύ μεγάλες και πιεστικές, αφού το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας για την περίοδο 2018-2024 ανέρχεται σε 176 εκατ ευρώ.

Γεγονός είναι ότι επειδή οι ανάγκες πιέζουν, η ΕΥΑΘ Α.Ε. αναλαμβάνει έργα που είναι υποδομές του δημοσίου, όπως η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού από τον Αλιάκμονα από τις 150.000 κ.μ. σε 300.000 κ.μ. νερού/ ημέρα (27 εκ ευρώ). Αλλά όπως φάνηκε από την ανάλυση του επενδυτικού, το μεγαλύτερο «πακέτο» επενδύσεων στην ύδρευση αφορά τα δίκτυα, αφού έχουν προϋπολογιστεί επενδύσεις 70 εκατ.ευρώ.

Όπως όμως είπε ο κ. Κρεστενίτης, για την επέκταση του διυλιστηρίου νερού, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια και πλέον, για αυτό στο μεταξύ, άμεσα θα προχωρήσει η επισκευή του αγωγού της Αραβησσού (8 εκατ ευρώ), που λόγω της βλάβης στο τέλος Μαρτίου, άφησε χωρίς νερό το μεγαλύτερο μέρος της πόλης για 5-6 ημέρες.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ αναφέρθηκε και σε ένα άλλο κρίσιμο περιβαλλοντικά έργο, αυτή της τεχνικής ανασυγκρότησης της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης. Το έργο της βελτίωσης του ΜΚΑ έγινε από την ιδιοκτήτρια ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ και ήδη βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία την οποία ως προς τις περιβαλοντικές επιπτώσεις εποπτεύει η ΕΥΑΘ.

Η ΕΥΑΘ δεν πρόκειται να αναλάβει τη λειτουργία του ΜΚΑ, μετά το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας στις 31/7/2018 αν δεν καλύπτεται το σύνολο των περιβαλλοντικών όρων (μέχρι στιγμής δεν καλύπτονται) κάτι που όμως συνεπάγεται επενδύσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων σχετικά με τις προσλήψεις 150 ατόμων ο κ. Κρεστενίτης διευκρίνισε ότι οι προσλήψεις αυτές που έγιναν μέσω ΑΣΕΠ, καλύπτουν μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό που είχε η εταιρεία, ενώ το κόστος που προκύπτει δεν είναι τόσο υψηλό καθώς μειώνονται αναθέσεις σε εργολάβους ενώ ορισμένοι από τους προσληφθέντες εκτελούν εργασίες που πραγματοποιούσαν οι συμβασιούχοι που απασχολούνταν στη θυγατρική ΕΥΑΘ Υπηρεσίες Α.Ε.

Σε ό,τι αφορά τους συμβασιούχους ο κ. Κρεστενίτης επανέλαβε ότι δεν ήταν δυνατή, νόμιμα, η ανανέωση των συμβάσεών τους. Η ΕΥΑΘ ΑΕ, σε επόμενο χρόνο, θα πρέπει να εξετάσει την ενδεχόμενη παύση λειτουργίας της ΕΥΑΘ Yπηρεσίες, η οποία πλέον δεν διαθέτει προσωπικό, μετά τις απολύσεις των συμβασιούχων.