Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κύκλωμα εξοφλούσε λογαριασμούς με κλεμμένα PIN

Κύκλωμα εξοφλούσε λογαριασμούς τρίτων με PIN ανυποψίαστων πολιτών - Συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση

Πέντε άτομα, ανάμεσά τους και δύο αστυνομικοί, συνελήφθησαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος καθώς φέρονται να πραγματοποιούσαν αγορές και να εξοφλούσαν λογαριασμούς τρίτων με κλεμμένα PIN, ενώ η ζημία από τις απάτες τους ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους πέντε συλληφθέντες αλλά και τέσσερα ακόμη άτομα είναι κατά περίπτωση απάτη με υπολογιστή σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, συνέργεια σε αυτό, παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα και συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική ομάδα. Μετά τις διώξεις που τους ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν σε ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι συλληφθέντες αγόραζαν από ιστοσελίδες του εξωτερικού κλεμμένους λογαριασμούς τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων ιδιωτών. Οι κωδικοί αυτοί είχαν χακαριστεί και βρίσκονταν προς πώληση στο διαδίκτυο, με τους κατόχους τους να μην έχουν την παραμικρή ιδέα. Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν τα κλεμμένα PIN για να κάνουν αγορές, χρεώνοντας τους κατόχους ενώ μάλιστα φέρονται να εξοφλούσαν με τους κωδικούς αυτούς λογαριασμούς δημόσιων υπηρεσιών τρίτων προσώπων, εισπράττοντας από αυτούς το 30% ή 40% των λογαριασμών, επιβαρύνοντας τα θύματα. Οι πρώτες καταγγελίες έγιναν στην αρχή του χρόνου, με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης να ερευνά την υπόθεση.

Οι δύο αστυνομικοί που εμπλέκονται στο κύκλωμα κατηγορούνται πως συγκέντρωναν άτομα που είχαν οφειλές προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τη δράση του κυκλώματος.

Σύμφωνα με τη δικογραφία τα θύματα από την απάτη υπολογίζονται περίπου στα 20 ενώ οι ωφεληθέντες είναι περίπου 100. Παράλληλα οι έρευνες στρέφονται γύρω από καταγγελίες που ολοένα και αυξάνονται αλλά και τους χάκερς που έκλεψαν τα PIN και αυτούς που τα διέθεσαν στο διαδίκτυο.