Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κοινή έκθεση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών για τον πόλεμο και την ειρήνη

Παρουσιάζονται έργα (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφία, video art, performance) καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Nâzım Hikmet της Κωνσταντινούπολης διοργανώνει στους χώρους του Πολυχώρου Πολιτισμού Ισλαχανέ στη Θεσσαλονίκη ομαδική έκθεση με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα».

Παρουσιάζονται έργα (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφία, video art, performance) καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Θέμα της έκθεσης είναι ο πόλεμος και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, θεματική που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και μπροστά στην όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Η κοινή δράση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης θέλει να τονίσει μέσω της τέχνης την ανάγκη αλληλεγγύης των δύο λαών.

Η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της από την Κωνσταντινούπολη και φιλοδοξεί να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις και χώρες στοχεύοντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό πάνω στο ζήτημα των αιτιών που γεννούν τους πολέμους.

Tα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 7μμ και στη διάρκειά τους θα παρουσιαστεί από τους καλλιτέχνες της FireArt η διαδραστική performance "Το κουτί", με θέμα τα αδιέξοδα του καπιταλισμού.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό Δευτέρα με Παρασκευή 10 με 2 και επιπλέον τις Τετάρτες μέχρι τις 8μμ.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Χαρά Αμοιρίδου

Safiye Başar

Seda Boy

Νίκος Γαλαζούδης

Ευγένιος Γκάλκιν

Εμπρού Γιουσούφ

Fotokolekt

 

Αναστασία Καλτσή

Levent Karaoğlu

Γιώργος Κιτσούκης

Ömer Koçağ

Ανδριάννα Κουμεντάκου Χρύσα Κοφίνα

Νεφέλη Κυριάκου

 

Ευπραξία Μπαντάζου

Δέσποινα Shekine Nainti

Αρχοντία Παπαγεωργίου

Γιάννης Πρώιος

Χαράλαμπος Τουμπέκης Μάρκος Τραϊτοράκης

Νάσος Χαλκίδης

 

«Το κουτί»

Performer: Γιάννης Πρώιος

Ιδέα και καλλιτεχνική επιμέλεια : FireArt

Απαγγελία: Θωμάς Κοροβίνης

Εκφώνηση: Αριστοτέλης Μαυρόπουλος

Μουσική: Κωνσταντίνος Κοφίνας

Τύμπανα: Γιώργος Μπαλτάς

Βιολί: Alex Kiou

Παραγωγή ήχου και εικόνας: Blueberry Productions Co.

Η κινηματογράφηση έγινε στον πολυχώρο Sureal

H performance έχει ως θέμα τον σύγχρονο άνθρωπο και τη δύσκολη πραγματικότητα στην οποία ζει. Μη μπορώντας να εντοπίσει τις αιτίες των προβλημάτων του ο άνθρωπος φτάνει σε αδιέξοδα από τα οποία δεν υπάρχει ατομική λύση. Το κοινό καλείται να προβληματιστεί πάνω σ αυτή την κατάσταση και να δράσει. Ταυτόχρονα η performance τονίζει αυτά που ενώνουν Έλληνες και Τούρκους.

Ως απάντηση στον τίτλο της έκθεσης που είναι εμπνευσμένος από ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ, έρχονται οι στίχοι του Γιώργου Σεφέρη που αναφέρονται στο βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας σημαντικός Τούρκος ποιητής γεννημένος στη Θεσσαλονίκη κι ένας σημαντικός Έλληνας ποιητής γεννημένος στη Σμύρνη μας καλούν να επαναξιολογήσουμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία. Κατά τη διάρκεια της performance ακούγονται στίχοι από το «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Σεφέρη και εκτενές απόσπασμα από τον μονόλογο του Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία «Ο μεγάλος Δικτάτορας» σε επανεκτέλεση.

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από καλλιτέχνες που ζουν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και αποτελείται από εικαστικούς, μουσικούς, χορευτές, performers και θεωρητικους της τέχνης. Στόχος της ομάδας είναι να αποδώσει στην τέχνη τον πραγματικό κοινωνικό ρόλο της, να επέμβει στην πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα, να δώσει διέξοδο στους δημιουργούς που προβληματίζονται, να επικοινωνήσει με το πλατύ κοινό και να του δείξει το δρόμο για να αλλάξει την πραγματικότητα προς όφελός του. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις και δράσεις με θέμα την προσφυγιά, την πολιτική κράτηση, την πανδημία και την έννοια της ελευθερίας.

Το Πολιτιστικό Κέντρο Nâzım Hikmet της Κωνσταντινούπολης είναι ένα ίδρυμα που,έχοντας πάρει το όνομά του από τον μεγάλο ποιητή Nâzım Hikmet, εστιάζει στην καλλιτεχνική δραστηριότητα και στοχεύει στην ανάπτυξη με ποικίλους τρόπους του τομέα του πολιτισμού και της τέχνης στην Τουρκία, ενώ παράλληλα είναι ένας θεσμός που στοχεύει στην ενίσχυση της οργάνωσης καλλιτεχνών και διανοουμένων.