Skip to main content

Θεσσαλονίκη-Κιράν: Απαράδεκτη η πίεση της Ελλάδας στην «τουρκική» μειονότητα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκλεισε την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη με βόλτα στην Άνω Πόλη - Η δήλωσή του στο Twitter.

Για καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα έκανε λόγο από τη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα την πόλη.

Σε ανάρτησή του στο Twitter την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η επίσκεψη, ο υφΥΠΕΞ της Τουρκίας ανέφερε: «Συναντηθήκαμε με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας και θρησκευτικούς αξιωματούχους στη Θεσσαλονίκη. Η πίεση και οι περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας των ομογενών μας είναι απαράδεκτοι. Είμαστε πάντα με τους συγγενείς μας που προστατεύουν την ταυτότητα και τις πεποιθήσεις τους από όλες τις δυσκολίες».

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος έθεσε ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη χώρα μας, που βέβαια βάσει της συνθήκης της Λωζάνης ορίζεται ως μουσουλμανική, έκλεισε την περιοδεία του στην Άνω Πόλη, όπου κατευθύνθηκε προς τον Πύργο του Τριγωνίου, θαυμάζοντας από ψηλά τη θέα της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια περπάτησε μέσα από τα κάστρα και βγήκε από την πορτάρα στο ύψος της Μονής Βλατάδων.

Στη συνέχεια με τη συνοδεία του περπάτησε στην Επταπυργίου και σταμάτησε σε κάποια ερειπωμένα σπίτια, όπου κατά πληροφορίες επί Τουρκοκρατίας ήταν Μεντρεσέδες, (Ιεροδοδασκαλεία). Μάλιστα σε ένα από αυτά με εμφανή τα σημάδια από προσφατη φωτιά, σταμάτησε και ανέβηκε τα σκαλιά για να μπει στο εσωτερικό του.



Καθ όλη τη διάρκεια της βόλτας του ενημερωνόταν για την μακραίωνη ιστορία της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άνω Πόλη, ο κ. Κιράν δεν θέλησε να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Νωρίτερα είχε αφιχθεί στο Τουρκικό Προξενείο ενώ επισκέφτηκε και δυο τζάμια της Θεσσαλονίκης, το Γενι Τζαμί και το Αλατζά Ιμαρέτ.

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών αναχώρησε για την επίσκεψη του στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και το τζαμί Βαγιαζήτ.