Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κόκκινη κλωστή και θηλυκό σύμβολο ενάντια σε γυναικοκτονίες και βία (φωτο)

Τα σύμβολα δέθηκαν από τη δημιουργό στα κάγκελα κάτω από την Καμάρα με μία κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα και τον θάνατο από τις γυναικοκτονίες

Με 20 χάρτινες συνθέσεις που απεικονίζουν το σύμβολο του γυναικείου φύλου και αναγράφουν τα ονόματα και την ιστορία του κάθε θύματος γυναικοκτονίας μέσα στο 2022 αλλά και μία κόκκινη κλωστή να τα ενώνει στην Καμάρα επέλεξε η Αλεξάνδρα να αποτυπώσει την 25η Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Όπως είπε η ίδια, παρατήρησε πως το σύμβολο της ρωμαϊκής θεάς Αφροδίτης που χρησιμοποιείται ως σύμβολο του γυναικείου φύλου τής θύμισε έναν τάφο. «Είναι λες και με το που γεννιόμαστε γνωρίζουμε τον προορισμό μας, όσο μακάβριο και να ακούγεται αυτό», λέει. Έτσι, γεννήθηκε και η ιδέα για τη δράση.

Η δημιουργός επέλεξε να δέσει τα σύμβολα στα κάγκελα κάτω από την Καμάρα με μία κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα και τον θάνατο που ενώνει αυτές τις ιστορίες. Μέτρησε 20 γυναικοκτονίες και πλαισίωσε το έργο της με πλαστικά λουλούδια που επίσης υποδηλώνουν το πώς εκλαμβάνουν ακόμα τη γυναίκα στη σημερινή εποχή: εύθραυστη, χωρίς αγκάθια και δύναμη.

Την ίδια στιγμή, στην Καμάρα, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία αναρχικών συλλογικοτήτων και φεμινιστικών ομάδων για την 25η Νοεμβρίου ενάντια στην πατριαρχία και την έμφυλη βία.

Αφορμή για να ξεκινήσει να γιορτάζεται η ημέρα για την εξάλειψη της βίας ήταν όταν στις 25 Νοεμβρίου 1960 το δικτατορικό καθεστώς της Δομινικανής Δημοκρατίας δολοφόνησε τρεις αντικαθεστωτικές γυναίκες, τις αδελφές Μιραμπάλ, αφού τις βασάνισε. Έκτοτε αυτή η εμβληματική ημέρα θεωρείται ως μια μέρα μνήμης και διαμαρτυρίας κατά της βίας που ασκείται στις γυναίκες παγκοσμίως. Το 1991 ο ΟΗΕ την καθόρισε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να υπενθυμίζεται ότι το φαινόμενο δεν πρέπει να είναι ανεκτό.

Δείτε φωτογραφίες: