Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τα ένσημα των ξεναγών κόλλησαν από το 2019 στην υποστελέχωση του ΕΦΚΑ (vid)

Από το 2019 μέχρι και σήμερα τα ένσημα των ξεναγών δεν έχουν περαστεί στο σύστημα με αποτέλεσμα να μη μπορούν να έχουν απολαβές από επιδόματα

Στη γραφειοκρατία και την υποστελέχωση του ΕΦΚΑ έχει κολλήσει η καταβολή των ενσήμων 3000 περίπου ξεναγών. Από το 2019 μέχρι και σήμερα τα ένσημα των ξεναγών δεν έχουν περαστεί στο σύστημα με αποτέλεσμα να μη μπορούν να έχουν απολαβές από επιδόματα αλλά και όσοι έχουν φτάσει στο όριο της συνταξιοδότησης να μη μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους.

Για τον λόγο αυτόν, μέλη του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος, που αριθμεί περίπου 170 άτομα, προχώρησαν σήμερα σε συμβολική διαμαρτυρία στον Λευκό Πύργο.

Η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Φωτεινή Λυκισά, εξηγεί ότι σήμερα σε διάφορα σημεία της χώρας οι ξεναγοί προχώρησαν σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το πρόβλημα μηχανογράφησης και άρα την καταμέτρησή των ενσήμων τους, με συνέπεια να θεωρούνται στο σύστημα ως ανασφάλιστοι και να μη μπορούν να λάβουν τα επιδόματα που δικαιούνται όπως του ΟΑΕΔ.

Επισημαίνει ότι ξεναγοί που θέλουν να βγουν στη σύνταξη δεν μπορούν καθώς ακόμη δεν έχουν καταμετρηθεί τα ένσημά τους.

Τονίζει παράλληλα ότι το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι οι ξεναγοί της χώρας υπάγονται σε ένα υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, το αρμόδιο τμήμα για τέσσερις κλάδους, μεταξύ και των ξεναγών όπως αναφέρει είναι στελεχωμένο με έναν υπάλληλο, οπότε όπως λέει έχει προλάβει να τελειώσει την καταμέτρηση ενσήμων μέχρι το 2018.

Επίσης, ακόμη δεν έχει προχωρήσει η μηχανογράφηση του κλάδου από τον ΕΦΚΑ παρά το γεγονός ότι υπάρχει η σχετική απόφαση από τον Υπουργό Εργασίας, εδώ και δύο χρόνια.

Η Έφη Καλαμπουκίδου, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ξεναγών, επισημαίνει ότι εδώ και 3 χρόνια (2019, 2020, 2021) δεν έχουν καταμετρηθεί τα ένσημά τους. «Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν μπορούν να πάρουν επιδόματα, όπως της εγκυμοσύνης, του ΟΑΕΔ είτε να βγουν στη σύνταξη, και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».

Αναφορικά με τη φετινή τουριστική σεζόν, καθώς το επάγγελμα είναι απόλυτα συνυφασμένο με τις αφίξεις επισκεπτών η Νένα Παπαδοπούλου λέει ότι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα μηνύματα για τον τουρισμό στην Ελλάδα ήταν πολύ θετικά, με πολλές κρατήσεις από διάφορες χώρες, ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν από την ανασφάλεια που προκαλεί η πολεμική σύρραξη, με συνέπεια να υπάρχουν ακυρώσεις τόσο από τα Βαλκάνια όσο και από Γάλλους και Αμερικανούς.