Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κόντρα αστυνομικών-δικηγόρων για επεισόδιο στα δικαστήρια

Αντιπαράθεση αστυνομικών - δικηγόρων μετά την απόφαση της αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών να βάλει στο συρτάρι μήνυση δικηγόρου για αστυνομική βία.

Επανήλθε στο προσκήνιο η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ δικηγόρων και αστυνομικών τον Ιούνιο του 2018 για περιστατικό που εκτυλίχθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με καταγγελία δικηγόρου, αστυνομικός που υπηρετούσε στα δικαστήρια, της έκανε παρατήρηση γιατί μιλούσε με τον πελάτη της στο ακροατήριο. Η δικηγόρος υποστήριξε πως δέχθηκε την παρατήρηση, ωστόσο εξήγησε στον αστυνομικό ότι συζητά με τον πελάτη της σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης.

Διαβάστε εδώ: Επεισόδιο μεταξύ αστυνομικού και δικηγόρου στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, όταν τελείωσε η διαδικασία και βγήκε έξω η δικηγόρος μαζί με τον σύζυγό της, την περίμενε ο αστυνομικός, μαζί με μερικούς ακόμη, και της επιτέθηκε φραστικά, λέγοντας: «Τι νομίζετε ότι είστε οι δικηγόροι και δεν μπορούμε να σας αγγίξουμε;».

Ακολούθησε έντονη λογομαχία, ώσπου η γυναίκα θέλησε να πάει σε Εισαγγελέα να καταγγείλει το περιστατικό. Τότε, σύμφωνα με την καταγγελία, ο αστυνομικός έπιασε τη γυναίκα από το μπράτσο και την τράβηξε έως το φυλάκιο της ατσυνομίας στο Μέγαρο για να καταγραφεί το περιστατικό.

Ωστόσο, η Αντιεισαγγελέως Πρωτοδικών απέρριψε την έγκληση που κατέθεσαν οι τρεις δικηγόροι αποφασίζοντας ότι η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο και όχι να συνεχιστεί στο δικαστήριο.

Ένας εκ των μαρτύρων του περιστατικού Και Ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Δικηγόρος Αναστάσιος Ντούγκας δήλωσε: «Όλος ο δικηγορικός κλάδος, ιδιαίτερα οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, έχουμε εκπλαγεί από την διάταξη της Αντιεισαγγελέως να απορρίψει την έγκληση των δικηγόρων που βρέθηκαν να υφίστανται βίαιη επίθεση και αναίτιες προσβολές εντός του οίκου της δικαιοσύνης. Οι χαρακτηρισμοί ‘δικηγοράκια΄ και ‘ιερές αγελάδες’ προσβάλλουν το σύνολο των δικηγόρων της χώρας και όταν κρίνεται ότι δεν είναι πρόσφοροι να θίξουν την τιμή και την υπόληψη ενός δικηγόρου σε μια διάταξη Εισαγγελέα για μια τόσο σοβαρή υπόθεση τότε είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση όλων των συναδέλφων».

Τι λέει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο ένας από τους τρεις δικηγόρους που κατήγγειλαν το περιστατικό και σύζυγος της γυναίκας που φέρεται να δέχτηκε την επίθεση, παρόμοια αντιμετώπιση είχαν και στο Α.Τ. Λευκού Πύργου, καθώς όπως λέει «τα αρμόδια αστυνομικά όργανα κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο την σύζυγο και τον πατέρα μου χωρίς να έχει τηρηθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η νόμιμη διαδικασία».

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως το αιτιολογικό της απόρριψης είναι αβάσιμο και αδικαιολόγητο, καθώς, όπως σημειώνει, «ουσιαστικά απορρίπτει τη βία που υπέστη η σύζυγός του και θίγουν την τιμή και την υπόληψή τους».

Μάλιστα, o Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του φορεά Στάθης Κουτσοχήνας, προσφέυγει στον Άρειο Πάγο ζητώντας τον πειθαρχικό έλεγχο και την απομάκρυνση της συγκεκριμένης Αντιεσαγγελέως διότι, όπως σημειώνει, στο αιτιολογικό της απόρριψης ουσιαστικά αποδέχεται ότι οι χαρακτηρισμοί «δικηγοράκια» και «ιερές αγελάδες» με τους οποίους φέρονται να απευθύνθηκαν οι αστυνομικοί στους δικηγόρους μέσα στα δικαστήρια δεν είναι προσβλητικοί. «Προσφεύγουμε στον Άρειο Πάγο διότι η αρμόδια αντιεισαγγελέας, παρότι στο σκεπτικό της αποδέχεται ότι υπήρξαν αυτοί οι χαρακτηρισμοί, θεωρεί ότι δεν θίγουν την τιμή και την υπόληψή των δικηγόρωνΕμείς από την πλευρά μας θεωρούμε ότι αυτό το σκεπτικό θίγει το δικηγορικό λειτούργημα», υπογραμμίζει.

Ένας εκ των μαρτύρων του περιστατικού και ταμίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δικηγόρος Αναστάσιος Ντούγκας δήλωσε: «Όλος ο δικηγορικός κλάδος, ιδιαίτερα οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, έχουμε εκπλαγεί από την διάταξη της Αντιεισαγγελέως να απορρίψει την έγκληση των δικηγόρων που βρέθηκαν να υφίστανται βίαιη επίθεση και αναίτιες προσβολές εντός του οίκου της δικαιοσύνης. Οι χαρακτηρισμοί ‘δικηγοράκια΄ και ‘ιερές αγελάδες’ προσβάλλουν το σύνολο των δικηγόρων της χώρας και όταν κρίνεται ότι δεν είναι πρόσφοροι να θίξουν την τιμή και την υπόληψη ενός δικηγόρου σε μια διάταξη Εισαγγελέα για μια τόσο σοβαρή υπόθεση τότε είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση όλων των συναδέλφων».

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, από την άλλη, δηλώνει την ικανοποίησή της για τη δικαίωση των αστυνομικών καταλογίζοντας στον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ότι υιοθέτησε με μεγάλη ευκολία και άκριτα την τοποθέτηση των εμπλεκομένων μελών του.

«Σχεδόν δυο χρόνια μετά την προσπάθεια σπίλωσης 4 συναδέλφων μας που υπηρετούσαν στο Δικαστικό Μέγαρο, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε και η δικαιοσύνη απέδωσε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Η Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών χειρίστηκε την υπόθεση με αντικειμενικότητα και αμεροληψία, αποκαθιστώντας την άδικη επίθεση εις βάρος των συναδέλφων μας, οι οποίοι ενήργησαν καθ’ όλα νόμιμα στα πλαίσια της εργασίας τους.

Εξαρχής, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με μεγάλη ευκολία υιοθέτησε άκριτα την τοποθέτηση των εμπλεκομένων μελών του, προχώρησε σε βαρείς χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για «αστυνομική αυθαιρεσία», «απρόκλητη επίθεση» και «αυταρχική συμπεριφορά» των Αστυνομικών και οργάνωσε αποχή των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης ως αντίδραση διαμαρτυρίας. Δυστυχώς, την ίδια στάση τηρεί ακόμα και σήμερα, καταγγέλλοντας την κρίση της Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών, ενώ αδυνατούμε να πιστέψουμε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι θα ζητηθεί η απομάκρυνσή της από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, θα περιμέναμε από τα μέσα ενημέρωσης που ανέδειξαν το περιστατικό, να καταγράψουν τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών για να ακουστεί επιτέλους και η φωνή των Αστυνομικών, που σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επιτελούν αυτό που τους έχει διατάξει η Πολιτεία.

Οι εκφράσεις «Θα σε στείλω στον Έβρο», «Θα σε βρω έξω και θα σ’ αρχίσω στις κλωτσιές» που απευθύνθηκαν από τους δικηγόρους προς τους Αστυνομικούς, φρονούμε ότι πρέπει να παραμείνουν εκεί όπου ανήκουν: στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όσοι τις ανέσυραν είναι υπεύθυνοι για την αναβίωση μαύρων εποχών και πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των λεγομένων τους.

Τέλος, ο σεβασμός στις αποφάσεις των δικαστικών λειτουργών είναι θεμελιώδες συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας και πρώτα απ’ όλους πρέπει να συμμορφώνονται μ’ αυτές οι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης. Διαφορετικά, η επιβολή πεποιθήσεων στους δικαστές και εισαγγελείς, θα μας οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια και θα προκαλέσει σύγχυση στη διάκριση των εξουσιών», σημειώνεται στην ανακοίνωση.