Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Κορωνοϊός: Δεν φεύγουν από τις εστίες οι φοιτητές

Οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα, καθώς και θέσεις εργασίες που δεν μπορούν να αφήσουν, αποτρέπουν πολλούς οικότροφους από το να αποχωρήσουν.

Την αντίδραση των οικότροφων των φοιτητικών εστιών της Θεσσαλονίκης έφερε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο όλων των πανεπιστημιακών εστιών στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τον Covid-19.

Μάλιστα ο Σύλλογός του αποφάσισε να μην εγκαταλείψει τις εστίες παρά την κυβερνητική απόφαση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, υπάρχουν πέντε βασικοί λόγοι που εστιακοί φοιτητές δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους στις εστίες:

  • Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης
  • Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης (ορφανοί από 2 γονείς κτλ)
  • Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
  • Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση
  • Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ)

«Η κυβέρνηση και η πολιτική της μας αφήνει απροστάτευτους/ες για ακόμα μια φορά απέναντι σε αυτή τη κατάσταση. Το «μένουμε σπίτι» της κυβέρνησης αναγκάζει εμάς τους οικότροφους σε διασπορά σε διάφορα μέρη χωρίς να υπολογίζουν αν έχουμε που να πάμε. Δεν υπολογίζουν ότι θα μετακινηθούμε στην επαρχία μεταφέροντας παράλληλα και πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού στις πόλεις μας, όντας και ούσες πιθανότατα σε ασυμπτωματική φάση, ενώ θα έπρεπε το κράτος να μας προστατέψει με απολυμάνσεις, αντισηπτικά, προσωπικό καθαριότητας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Οικότροφων.

Πέραν της αναστολής του κλεισίματος, οι εστιακοί φοιτητές ζητούν επαρκή καθαριότητα στις εστίες, απολύμανση των κτηρίων, άμεση διάθεση υλικών προφύλαξης και προσωπικής υγιεινής όπως αντισηπτικά σε κάθε όροφο του κτηρίου της εστίας, εξοπλισμό διασφάλισης υγιεινής για το προσωπικό καθαριότητας, δωρεάν τεστ για κορωνοϊό, μάσκες, αλλά και κάλυψη των εξόδων για όποιος θέλει να μεταβεί στο σπίτι του.