Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κουπόνια και αντισηπτικά ζητούν οι πωλητές των λαϊκών

Αρκετά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών μετά την επιβολή μέτρων για τον κορωνοϊό.

Αιτήματα και παροχές που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο την καλύτερη και ασφαλέστερη λειτουργία των λαϊκών αγορών ζητούν με έγγραφο τους προς τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα οι ομοσπονδίες των επαγγελματιών και παραγωγών.

Παράλληλα ζητούν και την έκδοση κουπονιών που θα διατεθούν προς τους πολίτες προκειμένου να μη λείψει τίποτα από κανένα νοικοκυριό.

Το κόστος όλων των προαναφερόμενων μπορεί να καλυφθεί, όπως αναφέρεται και στο έγγραφο, από το αυτοτελές ταμείο που διαθέτουν οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές και διαχειρίζεται η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.   

Αναλυτικά η επιστολή: 

Σύμφωνα με το ν.4497/2017, θεμελιώδη νόμο για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, προβλέπεται στο άρθρο 36 η υποχρέωση από όλους τους συμμετέχοντες στις λαϊκές αγορές πωλητές, επαγγελματίες και παραγωγούς, η καταβολή ημερησίου τέλους.

Σύμφωνα με την παρ.6 του άρ. 36 το 60% του ημερήσιου αυτού τέλους περιέρχεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης και προορίζεται «... για την κάλυψη των πάσης φύσεως λειτουργικών αναγκών, τη διοικητική τους υποστήριξη, την εξασφάλιση τηλεπικοινωνιακών μέσων, τη διασφάλιση συνθηκών δημόσιας υγείας, τη φύλαξη των χώρων λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση αυτών, καθώς και την προβολή τους σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα των πωλητών σε αυτές….».

Με δεδομένη την υποχρεωτική αναστολή προσέλευσης στις λαϊκές αγορές των πωλητών που δεν διαθέτουν άδεια για την πώληση τροφίμων, προκύπτει ένα σημαντικό ζήτημα ενίσχυσης αυτών των πωλητών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυταπόδεικτη οικονομική ζημία που υφίστανται. Ζημία που γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι πωλητές που επί τόσο καιρό δεν προσέρχονται στις λαϊκές αγορές δεν έχουν άλλο εισόδημα για τη διατροφή τους και τη διατροφή των οικογενειών τους.

Είναι επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη, είναι χρέος της Περιφέρειας ως διαχειρίστρια αυτών των χρημάτων, να απλώσει άμεσα ένα χέρι βοηθείας σε αυτούς τους συνανθρώπους μας που το χρειάζονται τώρα για να αντιμετωπίσουν τουλάχιστον τις διατροφικές τους ανάγκες.

Προτείνουμε λοιπόν, στα πλαίσια των όσων ίσχυσαν και στο πρόσφατο παρελθόν για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, να προχωρήσει άμεσα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην έκδοση κουπονιών για αγορά αγαθών από τις λαϊκές αγορές με δικαιούχους όσους πωλητές υφίστανται το μέτρο της υποχρεωτικής αναστολής ασκήσεως του επαγγέλματός τους, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων για τον περιορισμένο της εξάπλωσης του ιού CoVid-19.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα και με όσα μνημονεύονται στο προαναφερθέν άρθρο 36 του ν.4497/2017, το ποσοστό αυτό του ημερήσιου τέλους που περιέρχεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μπορεί να διατεθεί για την διασφάλιση συνθηκών δημόσιας υγείας. Δημόσια υγεία που έχει αποκτήσει τεράστια σημασία στις συνθήκες και με τις καταστάσεις που όλοι μας ζούμε σήμερα. Βλέπουμε δε την ίδια στιγμή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να στέκεται αρωγός – και σωστά – στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, κλπ. Ζητούμε να υπάρξει μία στοιχειώδη μέριμνα και για όλους εμάς που βρίσκονται σε μία άλλη «πρώτη γραμμή». Στην πρώτη γραμμή της εφοδιαστικής αλυσίδας των καταναλωτών με τα απαραίτητα είδη διατροφής που δεν πρέπει να λείψουν και δεν θα λείψουν από κανένα νοικοκυριό αυτές τις δύσκολες ώρες. Ζητούμε να αγορασθούν με μέριμνα και ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και από αυτά τα χρήματα που ουσιαστικά εμείς έχουμε καταβάλει ως ημερήσιο τέλος προσέλευσης στις λαϊκές αγορές γάντια, μάσκες και αντισηπτικά και να διατεθούν στους συμμετέχοντες στις λαϊκές αγορές πωλητές, επαγγελματίες και παραγωγούς, προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια της υγείας τους κατά την εργασία τους.