Skip to main content

Κόβονται 41 δέντρα στην Τσιμισκή λόγω σήψης - Φυτεύθηκαν πριν 70 χρόνια

Πρόκειται για φτελιές, οι οποίες κρίθηκε απαραίτητο να κοπούν λόγω επικινδυνότητας αφού εμφανίζουν προχωρημένη σήψη στον κορμό τους.

Στην κοπή 41 δέντρων και στην άμεση αντικατάσταση τους επί της οδού Τσιμισκή, σε έναν από τους πλέον κεντρικούς και πολυσύχναστους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ετοιμάζεται να προχωρήσει η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος του κεντρικού δήμου.

Πρόκειται για φτελιές, οι οποίες κρίθηκε απαραίτητο να κοπούν λόγω επικινδυνότητας αφού εμφανίζουν προχωρημένη σήψη στον κορμό τους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Δημητριάδη, αυτή τη στιγμή στην οδό Τσιμισκή υπάρχουν και στις δυο πλευρές του πεζοδρομίου 322 δένδρα, του είδους φτελιά, και είναι από τις παλαιότερες δενδροστοιχίες της πόλης.

Υπολογίζεται πως τα παραπάνω δένδρα φυτεύτηκαν πριν από επτά περίπου δεκαετίες και επιλέχτηκαν με κριτήρια τη μεγάλη διάμετρο της κόμης και το πυκνό φύλλωμα, γεγονός που θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη σκίαση στο κέντρο της πόλης.

Στην πορεία του χρόνου και ειδικότερα τα τελευταία 15 χρόνια, άρχισε να παρατηρείται έντονη προσβολή των δέντρων από το σκαθάρι της φτελιάς, όπου παρά τους ψεκασμούς μειώθηκε η έκταση της προσβολής όμως δεν εξαλείφθηκε, αφήνοντας σημάδια προχωρημένης σήψης σε κορμούς και βραχίονες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο η κίνηση και η ασφάλεια πολιτών και οχημάτων.

«Θα κοπούν άμεσα οι φτελιές και θα αντικατασταθούν από κελτίδες, από δέντρα πιο ανθεκτικά που δεν προσβάλλονται από το συγκεκριμένο σκαθάρι. Θα ήταν απερισκεψία να αφήσουμε δέντρα στην οδό Τσιμισκή που έχει σαπίσει ο κορμός τους καθώς πρόκειται για έναν πολυσύχναστο δρόμο και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν ατυχήματα σε διερχόμενους και οδηγούς αυτοκινήτων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δημητριάδης.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν αφαιρεθεί άλλες 57 φτελιές και πάλι στην οδό Τσιμισκή που αντικαταστάθηκαν με κελτίδα, που παρουσιάζει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα σε ασθένειες και εντομολογικές προσβολές. Η απόφαση για τη νέα αντικατάσταση των 41 φτελιών ελήφθη ύστερα από αυτοψία υπαλλήλων του τμήματος αλσών, δενδροστοιχιών και φυτωρίων, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Δευτέρα, με το Σώμα να καλείται να δώσει έγκριση για την έναρξη των εργασιών κοπής και αντικατάστασης των δέντρων.