Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΡΑΧ ΣΤΟ AIRBNB ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ - ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Σε αδιέξοδο οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης - Δεν συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο αναστολής λειτουργίας ξενοδοχείων

Με ωρολογιακή βόμβα μοιάζουν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεδομένου πως δεν περιλαμβάνονται στο μέτρο αναστολής λειτουργίας των ξενοδοχείων λόγω του κορωνοϊού.

Η πλειονότητα των ιδιοκτητών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης  μετέτρεψε τη δεύτερη, ή τρίτη κατοικία του σε άτυπα «ξενοδοχεία» μπήκαν στις πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, και σήμερα βρίσκονται σε δεινή θέση.

Με το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε ο τουρισμός, λόγω του Covid-19, το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα είναι άδεια, ενώ οι ιδιοκτήτες τους υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν προκαταβολές που είχαν λάβει.

Το αποτέλεσμα είναι πλέον οι τιμές των Airbnb, ανά διανυκτέρευση, στη Θεσσαλονίκη, στις περισσότερες περιπτώσεις να μην ξεπερνούν τα 35 ευρώ, με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να έχουν προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις τιμών, προκειμένου να τα κάνουν περισσότερο δελεαστικά, κάτι που τελικά δεν φαίνεται να είναι εφικτό.

Εκείνο που ανησυχεί τους περισσότερους ιδιοκτήτες είναι πως η διάρκεια της πανδημίας είναι άγνωστη, και δεδομένου πως δεν υπάρχει κάποια ειδική μέριμνα για αυτούς, θα συνεχίσουν να μετρούν μόνον ζημιές, την ώρα μάλιστα πως κάποιοι ζουν από τα δυο, τρία ακίνητα που τα μετέτρεψαν σε Airbnb.

Η ανησυχία για τους ιδιοκτήτες Airbnb, επιτείνεται καθώς σύντομα θα έρθει και ο λογαριασμός της Εφορίας. Τον Ιούλιο θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος επί των εσόδων που εισέπραξαν το 2019, έχοντας ελάχιστα έσοδα φέτος, ή και καθόλου.

Αν κάποιοι, μάλιστα, εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στην Εφορία, ότι μισθώνουν τα ακίνητα τους σαν Airbnb, τους περιμένουν τσουχτερά πρόστιμα. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά στην Ελλάδα αριθμό μητρώου διαθέτουν περί τα 120.000 Airbnb, από τα οποία ενεργά εκτιμάται, σύμφωνα με στοιχεία Φεβρουαρίου, πως είναι περί τα 86.000. Από αυτά τα 2.000 εκτιμάται πως βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Σε εξέλιξη έλεγχοι

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, τα στοιχεία, ανά ακίνητο για τα έσοδα που απέφερε το 2019, μέσω των ενοικιάσεων. Τα στοιχεία θα προσυμπληρωθούν στις φορολογικές δηλώσεις, βάζοντας, έτσι, φρένο σε όσους θέλουν να αποκρύψουν από την Εφορία τα εισοδήματα από ακίνητα.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται και διασταυρώσεις για να εντοπιστούν ακίνητα, τα οποία δεν είναι καταχωρημένα σε πλατφόρμες, αλλά ενοικιάζονται «κρυφά» μέσω του facebook ή άλλων κοινωνικών δικτύων.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ