Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας για το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ (video)

Σχηματίζοντας έναν κύκλο στην Πλατεία Αριστοτέλους οι διαδηλωτές διατυμπάνισαν πως το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ «είναι εντάξει».

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας προ ολίγων ημερών, εξέφρασαν σήμερα δεκάδες εργαζόμενοι, γονείς και θεραπευόμενοι του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη.

Σχηματίζοντας έναν κύκλο στην Πλατεία Αριστοτέλους και αναφωνώντας το όνομα του εκάστοτε απεξαρτημένου που βρέθηκε στην κινητοποίηση και έλαβε τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ οι διαδηλωτές διατυμπάνισαν πως «είναι εντάξει», δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την εύρυθμη, όλα αυτά τα χρόνια, λειτουργία του Οργανισμού.

«Ελπίζουμε ο πρωθυπουργός να δει το διακύβευμα από αυτή την πράξη και να λάβει υπόψιν του τις επιστολές από οργανισμούς του εξωτερικού που κάνουν λόγο για φορέα πρότυπο» τόνισε σε δηλώσεις του ο Φαίδων Καλοτεράκης, ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων.



Ο ίδιος σημείωσε πως ο αυτοδιοίκητος χαρακτήρας του Οργανισμού αποτελεί ένα μέρος της θεραπείας των απεξαρτημένων, καθώς τα άτομα που λαμβάνουν υπηρεσίες από το ΚΕΘΕΑ έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν το ΔΣ του Κέντρου, στο πλαίσιο της «αυτοδιαχείρισης» που προωθεί ο Οργανισμός.

«Το να μπορεί να ψηφίζει ο ίδιος ή ο γονέας του για το ΔΣ είναι κομμάτι της θεραπείας, γιατί δεν είμαστε ειδικοί να τους δώσουμε τα χαπάκια τους και αυτοί να είναι παθητικοί αποδέκτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλοτεράκης, υπογραμμίζοντας πως με την ΠΝΠ πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση θα τοποθετεί τους δικούς της ανθρώπους, διαταράσσοντας τη λειτουργία του Οργανισμού.

«Στο παρελθόν με έπαιρναν υπουργοί να προσλάβουμε τα μπλε, κόκκινα, πράσινα στελέχη και πλέον θα γίνεται έτσι» τόνισε, προσθέτοντας πως ήδη στο ΔΣ που αποτελείται από 11 μέλη, τα δύο είναι διορισμένα από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας.



«Γινόμαστε ένας δημόσιος φορέας με το κάθε κόμμα να βάζει τους δικούς του. Το χρήμα όλο θα ελέγχεται από αυτούς τους ανθρώπους» συμπλήρωσε και επεσήμανε: «Ο ΟΚΑΝΑ, που έχει μεν εξαιρετικούς συναδέλφους, λειτουργεί με αυτό τον τρόπο και δεν λειτουργεί καλά. Πρόσφατα, μάλιστα, άλλαξε υπουργός και έφερε τους δικούς του. Το ΚΕΕΛΠΝΟ το κλείσανε» δήλωσε αγανακτισμένος.

Καταλήγοντας ο ειδικός βοηθός διευθυντή σημείωσε πως ο φορέας ελέγχεται πλήρως και πως τα οικονομικά του ΚΕΘΕΑ, που από το '95 υποβάλλει σχετικές εκθέσεις προς τους αρμόδιους ελεγκτές, είναι διάφανα.

Αξίζει να σημειωθεί πως διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Υγείας και σε άλλες πόλεις της χώρας.