Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Γιγαντοπανό κατά πατριαρχίας και γυναικοκτονίας στην Καμάρα (φωτο)

Στο τεράστιο πανό, που αναρτήθηκε στην Καμάρα, αναγράφονται συνθήματα ενάντια στην πατριαρχία, στην έμφυλη βία και τη γυναικοκτονίας

της Καλλιόπης Καλύμνιου

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ενάντια στην έμφυλη βία, διαμαρτυρόμενοι κρέμασαν πανό επάνω στην αψίδα της Καμάρας.


Στο πανό αναγράφονται συνθήματα ενάντια στην πατριαρχία, στην έμφυλη βία και τη γυναικοκτονίας. Παράλληλα, αναγράφονται στην αρχή και τα ονόματα θυμάτων, όπως αυτό της Καρολάιν και της Ελένης Τοπαλίδου.

Συγκεκριμένα στο πανό αναγράφεται:

«Καρολάιν- Ελένη
Evin, Σβετλάνα, Κική
Αδαμαντία, Κατερίνα
Κλειώ, Γιούλη, Σουζάν,
Ανθή, Αγγελική, Ζωή,
Κωνσταντίνα, Ανδριάνα
Ανώνυμες
Η πατριαρχική κοινωνία είναι συνενοχή σε κάθε γυναικοκτονία.
Καμία άλλη δολοφονημένη»

Το πανό δημιουργήθηκε από άτομα που πρόσκειται στον «ΕΚΧ Σχολείο», που διοργανώνει και τη διαμαρτυρία.

Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 19.00 από άτομα που πρόσκειται στον «ΕΚΧ Σχολείο» και άλλες συλλογικότητες για εκφράσουν την εναντίωση τους απέναντι στους πατριαρχικούς θεσμούς και το φαινόμενο της έμφυλης βίας.



Στη συγκέντρωση συμμετείχαν δεκάδες διαμαρτυρόμενοι, με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία της Καρολάιν από το σύζυγό της στα Γλυκά Νερά.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, διαβάστηκαν δηλώσεις από τους συμμετέχοντες σχετικά με τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την καταπάτηση των δικαιωμάτων της σε χώρους εργασίας καθώς και τους πατριαρχικούς θεσμούς.

Ταυτόχρονα, έγινε αναφορά σε πρόσφατα φαινόμενα έμφυλης βίας που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, όπως η δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, το βιασμό 50χρονης καθαρίστριας στην Αθήνα και τη γυναικοκτονία της Καρολάιν Κράουτς.