Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κρούσματα κορωνοϊού σε εργαζόμενους στην υπηρεσία Ασύλου

Κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε εργαζομένους του γραφείου Ασύλου Θεσσαλονίκης - Ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ, αντιδράσεις από εργαζομένους.

Τρία κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε εργαζομένους του περιφερειακού γραφείου Ασύλου Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης κοντά στα παλιά ΚΤΕΟ.

Οι νοσούντες, σύμφωνα με όσα είπαν εργαζομένοι στη Voria.gr, είναι υπάλληλοι στην ευρωπαϊκή υπηρεσία υποστήριξης Ασύλου (EASO) και εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό την προηγούμενη Κυριακή (1/2).

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την επόμενη ημέρα της γνωστοποίησης των κρουσμάτων πραγματοποιήθηκε απολύμανση στον χώρο της υπηρεσίας ενώ διενεργήθηκε και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και rapid tests στο σύνολο των εργαζομένων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνολικά διενεργήθηκαν 88 test και δεν εντοπίστηκε άλλο θετικό κρούσμα.

Καταγγελίες εργαζομένων για μη σωστή χρήση της τηλεργασίας

Ωστόσο, μερίδα εργαζομένων στο περιφερειακό γραφείο Ασύλου στη Θεσσαλονίκη επισημαίνει πως κλήθηκαν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε μεγάλο ποσοστό, ενώ θα μπορούσαν να εργαστούν με τηλεργασία. 

Το γεγονός της κλήσης περισσοτέρων εργαζόμενων για δια ζώσης εργασία, όπως επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έγινε ώστε να προχωρήσουν υποθέσεις ελέγχου ταξιδιωτικών εγγράφων αιτούντων ασύλου.

Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του σωματείου Eργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου Ειρήνη Ζάννη στη Voria.gr, «θέλουμε να αποσαφηνιστεί ακριβώς το τι ισχύει με την τηλεργασία στις υπηρεσίες Ασύλου και πόσοι χρειάζεται να πηγαίνουν στη δουλειά, καθώς οι κυβερνητικές οδηγίες είναι να μπαίνει μπροστά η τηλεργασία. Αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί σε κανένα, δεν εφαρμόζεται ομοιόμορφα στα γραφεία, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο».

Στη συνέχεια η κ. Ζάννη τόνισε πως «η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται από τα γραφεία, οπότε είναι λογικό να εκτίθενται εργαζόμενοι σε κίνδυνο. Το σωματείο ζητά να γίνονται τακτικά tests γιατί ερχόμαστε σε επαφή με κοινό που ζει σε άσχημες συνθήκες και για την προστασία και τη δική μας αλλά και των ανθρώπων που έρχονται στην υπηρεσία. Παράλληλα να ληφθούν μέτρα για τον συνωστιμό στα γραφεία γενικότερα».

Το υπουργείο απαντά πώς «η τηλεργασία τηρείται κανονικότατα, όπως και το ποσοστό των εργαζομένων, χωρίς καμιά παρατυπία», ενώ διαβεβαίωσε πώς εάν εντοπιστεί ακόμη ένα κρούσμα κορωνοϊού η υπηρεσία Ασύλου στη Θεσσαλονίκη θα αναστείλει τη λειτουργία της.

Προβλήματα με τις κτηριακές εγκαταστάσεις

Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι στην υπηρεσία, υπάρχουν εκτεταμένα προβλήματα και με τις κτηριακές εγκαταστάσεις της υπηρεσίας Ασύλου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους ίδιους, εκτός του ότι βρίσκονται μακριά από το κέντρο της πόλης, η υπηρεσία στεγάζεται σε κοντέινερ, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και με τη χωρικότητα αλλά και τον αερισμό τους. Παράλληλα οι γύρω δρόμοι πλημμυρίζουν σε περίπτωση κακοκαιρίας κάνοντας δύσκολη την πρόσβαση για τους εργαζόμενους αλλά και για τους αιτούντες άσυλο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η διαδικασία μεταστέγασης της υπηρεσίας Ασύλου Θεσσαλονίκης από την οδό Πόντου, στην πολυκατοικία της Μοναστηρίου 85 στο κέντρο της πόλης, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κατοίκους της περιοχής (θυμηθείτε ΕΔΩ).

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είχε δηλώσει σχετικά για το γεγονός πως «αυτό που στεγάζεται στο κέντρο, είναι κτήριο γραφείων. Εκεί θα υπάρχουν 35 Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι και θα είναι η περιφερειακή διεύθυνση Β. Ελλάδος της Υπηρεσίας ασύλου. Οι συνεντεύξεις ασύλου, γίνονται στις δομές. Η εξυπηρέτηση όσων θέλουν πληροφορίες γίνονται στα παλιά ΚΤΕΟ. Εκεί θα υπάρχουν μόνον Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι», κατέληξε.

Πηγή φωτογραφίας: google map