Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΑΡΣΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ

Πρόκειται για τουε ανήλικους πρόσφυγες που κρατούνται σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» σε αστυνομικά τμήματα στη Θεσσαλονίκη.

Λύση στο σοβαρό πρόβλημα της σίτισης των ανήλικων ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που κρατούνται σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» σε αστυνομικά τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης βρέθηκε από την ΆΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων.

Ύστερα από προσπάθειες που άρχισαν τον περασμένο Ιανουάριο προκειμένου να καλυφθεί το κενό που υπήρχε, η ΆΡΣΙΣ με χρηματοδότηση από την οργάνωση «Help Refugees» μπορεί και πάλι να προσφέρει καθημερινά σίτιση μέσω catering σε όλα τα προσφυγόπουλα που κρατούνται σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης.

Η ΑΡΣΙΣ προστατεύει και υποστηρίζει σταθερά τα ασυνόδευτα παιδιά, μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συντηρώντας σταθερές δομές φιλοξενίας από το 2006.

Από το 2016 η ΑΡΣΙΣ υλοποιεί πρόγραμμα streetwork με ομάδες κοινωνικής εργασίας στο δρόμο για τον εντοπισμό και την υποστήριξη ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών προσφύγων και αιτούντων άσυλο που διαμένουν στο δρόμο και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην προσπάθειά  τους να καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινής τους επιβίωσης.

Το πρόγραμμα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για κάθε ανήλικο πρόσφυγα που εντοπίζεται στο δρόμο και βρίσκεται σε κίνδυνο κοινωνικής περιθωριοποίησης και θυματοποίησης. Βασικός σκοπός της υπηρεσίας αυτής είναι η διασφάλιση της προστασίας του παιδιού βάσει των δυνατοτήτων που δίνονται από το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

Το προσωπικό του προγράμματος παρεμβαίνει σταθερά και στα δύο αστυνομικά τμήματα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης τα οποία είναι επιφορτισμένα με την «προστατευτική φύλαξη» των ασυνόδευτων ανηλίκων. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζει τα παιδιά με υπηρεσίες και είδη και συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των ανηλίκων, εντός των αστυνομικών τμημάτων, όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκονται.

Αντίστοιχο πρόγραμμα υποστήριξης ανήλικων, ασυνόδευτων προσφύγων που βρίσκονται σε καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ στο Φυλάκιο του Έβρου, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).  

Το 2017 οι ομάδες streetwork της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη εντόπισαν και υποστήριξαν 353 ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονταν σε καθεστώς προστατευτικής φύλαξης. Το 2018 συνολικά υποστηρίχθηκαν 733 ασυνόδευτα παιδιά σε προστατευτική φύλαξη, ενώ από τον Ιανουάριο ως και τον Ιούνιο του 2019, ο αριθμός ανέρχεται ήδη στα 233 επιπλέον ασυνόδευτα παιδιά.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ