Skip to main content

Lockdown στη Θεσσαλονίκη: Μάχη να μη γονατίσει η καθαριότητα από τον κορωνοϊό

Αυξημένα τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα - Αλλαγές στην αποκομιδή των δήμων εξαιτίας του καθολικού lockdown

Στο να διατηρήσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας… καθαρές από κορωνοϊό έχουν στρέψει τις προσπάθειές τους οι δήμοι της Θεσσαλονίκης.

Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, που οδήγησε και στην επιβολή τοπικού lockdown από χθες, προκαλεί εύλογη ανησυχία στους δημάρχους, οι οποίοι αγωνιούν ότι ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων σε εργαζομένους θα τινάξει στον αέρα την αποκομιδή των απορριμμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήμου ΝεάποληςΣυκεών, όπου έξι εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, οδηγώντας στην καραντίνα και άλλους συναδέλφους τους, με αποτέλεσμα να «βραχυκυκλώσει» η υπηρεσία.

«Είχαμε έξι κρούσματα σε οδηγούς, εργάτες και στο γραφείο κίνησης, ενώ άλλοι 15 μπήκαν αναγκαστικά σε καραντίνα σε σύνολο 130 εργαζομένων. Προσπαθούμε οριακά να βγάλουμε τις βάρδιες και μέχρι στιγμής τα καταφέρνουμε. Αν, όμως, χάσουμε δυο-τρεις οδηγούς ακόμα, θα έχουμε δυσκολία», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Εξαιτίας των προβλημάτων ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν την εναπόθεση των απορριμμάτων στους κάδους, ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευσή τους στους δημόσιους χώρους.

Επιπρόσθετα μέτρα

Οι δήμοι λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων στα τμήματα καθαριότητας, αλλά και για τον περιορισμό του κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους.

«Έχει χωριστεί η υπηρεσία καθαριότητας σε πέντε κύματα. Ένα πιάνει δουλειά στις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί και κάνει αποκομιδή των απορριμμάτων στους μεγάλους κεντρικούς δρόμους, τους οποίους συγχρόνως πλένει. Στις 6 το πρωί πιάνει δουλειά το επόμενο κύμα που κάνει αποκομιδή στους υπόλοιπους δρόμους, στις 7 το επόμενο που αναλαμβάνει το σκούπισμα κ.ο.κ. Επιπλέον, έχουμε τοποθετήσει καθαρίστριες, οι οποίες μία ώρα πριν ξεκινήσουν τη βάρδια οι εργαζόμενοι καθαρίζουν και απολυμαίνουν το σύνολο του χώρου», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και πρόσθεσε: «Αυτό έγινε γιατί, αν παρουσιαστεί κρούσμα, υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε το ένα πέμπτο των εργαζομένων. Θα είναι τραγωδία αν συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί θα μπει σε καραντίνα όλη η καθαριότητα και αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για τη δημόσια υγεία».

Στον δήμο Θεσσαλονίκης τα περιορισμένα κρούσματα σε εργαζόμενους δεν έχουν προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργία της υπηρεσίας. «Τα κρούσματα ευτυχώς είναι πολύ λίγα, γιατί εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα ως υπηρεσία να κλείσουμε. Κάνουμε συνεχώς απολυμάνσεις στα εργοτάξια και όπου αλλού χρειαστεί κι έχουμε και δικά μας συνεργεία που κάνουν καθαριότητα και στις εποπτείες. Ταυτόχρονα, στις εγκαταστάσεις ανά μία ώρα γίνεται ανακοίνωση – σύσταση στους εργαζόμενους για τη χρήση της μάσκας, που έτσι κι αλλιώς επιβάλλεται να φορούν ανεξαρτήτως κορωνοϊού», είπε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης.

Στον διαχωρισμό του στόλου, ώστε να μην «παραλύσει» η καθαριότητα σε περίπτωση κρούσματος προχώρησε ο δήμος Καλαμαριάς, όπου εντοπίστηκε κρούσμα σε εργαζόμενο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει περαιτέρω διασπορά. «Μοιράσαμε τον στόλο των οχημάτων σε δύο χώρους, έτσι ώστε, αν παρουσιαστεί κρούσμα, να μη χρειαστεί να κλείσει η υπηρεσία. Επιπλέον, πέρα από το στρατηγικό σχέδιο που έχουμε υλοποιήσει με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία απολυμαίνει τακτικά και τα αυτοκίνητα», ανέφερε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Ανακύκλωσης, Στέλιος Ματσαρίδης.

Αναπροσαρμογές στα δρομολόγια

Κάποιοι δήμοι αναπροσαρμόζουν και το πρόγραμμα αποκομιδής, καθώς η εμπειρία από το lockdown περασμένης άνοιξης έδειξε ότι η καραντίνα έφερε αλλαγές στα σημεία συγκέντρωσης του όγκου των απορριμμάτων. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπου εξαιτίας του κλεισίματος της εστίασης και των εμπορικών καταστημάτων μειώθηκαν τα σκουπίδια στο κέντρο, αλλά αυξήθηκαν στην περιφέρεια.

«Ήδη έχουμε δρομολογήσει αλλαγές, τις οποίες θα οριστικοποιήσουμε μέσα στην εβδομάδα. Το σίγουρο είναι ότι θα φύγει ο όγκος από την αγορά και θα αυξηθεί στις γειτονιές, κυρίως στο 4ο και στο 5ο διαμέρισμα. Οπότε κόβουμε κάποιες περιφέρειες από το κέντρο και τις βάζουμε αλλού ανάλογα με την εξέλιξη, γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει στην πόλη, όπως, για παράδειγμα, στην παραλία», ανέφερε ο κ. Ζεϊμπέκης.

Ανάλογη κατάσταση είχε διαμορφωθεί και στον δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. «Ήδη γίνονται αλλαγές, καθώς είχαμε παρατηρήσει την προηγούμενη φορά ότι είχαν μειωθεί πολύ τα σκουπίδια στους κεντρικούς δρόμους που είναι τα καταστήματα και αυξήθηκαν στις γειτονιές. Επίσης, επειδή είναι κλειστά τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ, ο κόσμος παίρνει take away και παρατηρούμε αύξηση και στους μικρούς κάδους. Αδειάζουμε τα καλαθάκια και μέσα σε τρεις ώρες είναι πάλι ξεχειλισμένα. Οπότε αξιοποιούμε το προσωπικό που διαθέτουμε είτε σε κεντρικούς δρόμους είτε σε λαϊκές αγορές που είναι μειωμένες και για τα καλαθάκια», δήλωσε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Χρήστος Δεμερτζής.

Στο παραλιακό μέτωπο αναμένεται να δώσει έμφαση η διοίκηση του δήμου Καλαμαριάς, όπου κατά την καραντίνα της περασμένης άνοιξης παρατηρήθηκε αυξημένη συγκέντρωση απορριμμάτων, κυρίως από take away, που άφηναν πίσω τους πολίτες οι οποίοι έκαναν τον περίπατό τους.