Skip to main content

Εξαπάτησαν τρεις ηλικιωμένους μέσα σε μια ώρα στη Θεσσαλονίκη

Η λεία τους ανέρχεται σε 10.730 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις των ηλικιωμένων. Σε ποιες περιοχές έχει χτυπήσει το δίδυμο των συλληφθέντων

Επί τω έργω συνέλαβαν έναν άνδρα 36 και μια γυναίκα 51 ετών σε χωριό του δήμου Βόλβης, ενώ προσπαθούσαν να εξαπατήσουν ηλικιωμένους της περιοχής να τους δώσουν χρήματα προσποιούμενοι τους υπάλληλους της ΔΕΗ.

Μάλιστα σε μία ώρα χθες κατάφεραν να εξαπατήσουν σε τρεις περιπτώσεις τρεις ηλικιωμένους.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί του ΑΤ Βόλβης, οι οποίοι από την περαιτέρω έρευνα, διαπίστωσαν ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2020, λειτουργώντας ως συμμορία, προέβησαν σε τουλάχιστον τέσσερις ακόμη κλοπές σε χωριά των Νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Καβάλας.

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν οι μέθοδοι της απασχόλησης και της εξαπάτησης υπερήλικων ατόμων, τα οποία έπειθαν, κατά περίπτωση, ότι είναι υπάλληλοι εταιρείας παροχής ηλεκτρισμού ή του Δήμου, προκειμένου να εισέλθουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους.

Στη συνέχεια αφαιρούσαν από την κατοχή τους χρηματικά ποσά και κοσμήματα, σε μία μάλιστα περίπτωση μέσα από τα χέρια τους, ενώ σε περιπτώσεις που οι παθόντες επικαλούνταν ότι δεν είχαν χρήματα, ερευνούσαν τους χώρους, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν και να αφαιρέσουν κάτι.

Η λεία τους ανέρχεται σε 10.730 ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις των παθόντων.

Κατασχέθηκαν τέσσερα κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις συνεννοήσεις τους και επιβατικό αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν ως μέσω μεταφοράς για την προσέγγιση των στόχων τους και την διαφυγή από αυτούς.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Με αφορμή την προαναφερόμενη υπόθεση και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν παρόμοια περιστατικά, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης συνιστά:

Μην ανοίγετε την πόρτα σας σε άγνωστα άτομα.

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση, να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.

Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες συμβουλές μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.hellenicpolice.gr στο πεδίο χρήσιμες συμβουλές.