Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μαζεύουν τα εργοτάξια του μετρό, απελευθερώνεται δημόσιος χώρος

Ο ανάδοχος έχει ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης του εξωτερικού χώρου στην Αγ. Σοφία, σε τμήμα το οποίο είχε καταληφθεί από το εργοτάξιο.

Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών αναφορικά με τις αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου, οι οποίες συνεκδικάστηκαν στις 6 Νοεμβρίου, η Αττικό Μετρό ξεκίνησε μια σειρά παρεμβάσεων με σκοπό να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό την κατάληψη δημόσιου χώρου πέριξ των εργοταξίων στους σταθμούς στους οποίους συνεχίζονται ακόμη κατασκευαστικές εργασίες του μετρό Θεσσαλονίκης.

Προτεραιότητα δίνεται μάλιστα σε σταθμούς στο κέντρο της πόλης που είναι από τους πρώτους στους οποίους έχουν στηθεί τα εργοτάξια και παράλληλα, αναπτύσσεται γύρω απ' αυτούς εμπορική δραστηριότητα.

Ο σταθμός Αγίας Σοφίας είναι ένα εξ αυτών, το εργοτάξιο του οποίου καταλαμβάνει μεγάλη έκταση εκατέρωθεν της Εγνατίας. Μεγαλύτερο είναι βεβαίως το πρόβλημα στη νότια πλευρά όπου υπάρχουν καταστήματα. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων αρκετά απ' αυτά έκλεισαν και κάποια άλλα, άλλαξαν χέρια ή δραστηριότητα. Αντιθέτως, το βόρειο τμήμα του εργοταξίου δημιουργεί λιγότερα προβλήματα καθώς βρίσκεται εντός της πλατείας Μακεδονομάχων.

Τις τελευταίες ημέρες ο ανάδοχος έχει ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης του εξωτερικού χώρου, σε τμήμα το οποίο είχε καταληφθεί από το εργοτάξιο, στο νότιο τμήμα του. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα έχει γίνει η οριστική διαμόρφωση τμήματος του πεζοδρομίου, σε έκταση περίπου 300 τ.μ., τοποθετήθηκαν οι πλάκες, ο οδηγός για τυφλούς, οι κρασπεδώσεις κ.ο.κ. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες πρόκειται να τοποθετηθούν και οι ειδικές σχάρες, ενώ η μεγάλη μέρα είναι η προσεχής Τετάρτη οπότε πρόκειται να αποκαθηλωθεί ο γερανός ο οποίος δεσπόζει στο εργοτάξιο.

Η απομάκρυνση του γερανού θα απελευθερώσει και άλλο ζωτικό χώρο ο οποίος θα αποκατασταθεί με στόχο να παραδοθεί προς χρήση στους πεζούς πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Στο μεταξύ ολοκληρώνονται οι εργασίες οι οποίες αφορούν τη μόνωση του σταθμού και η κατασκευή των τοιχίων απολήξεων στη νότια πλευρά τα οποία ορίζουν το χώρο που θα τοποθετηθούν οι αρχαιότητες οι οποίες έχουν αφαιρεθεί στη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής. Τα έργα πολιτικού μηχανικού έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως και η επιδομή (τοποθετήθηκαν οι ράγες στις σήραγγες), ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο πρόκειται να τοποθετηθούν και οι κυλιόμενες σκάλες. Λίγο πριν από τις γιορτές σχεδιάζεται να φύγουν και οι λαμαρίνες οι οποίες θα αντικατασταθούν από διάφανα συρμάτινα πλέγματα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των καταστηματαρχών της περιοχής.  

Ανάλογες παρεμβάσεις πρόκειται να γίνουν το προσεχές διάστημα και στο σταθμό του μετρό στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρι). Αμέσως μετά το νέο έτος σχεδιάζεται να απελευθερωθεί το πεζοδρόμιο το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του εργοταξίου, στη συμβολή της Εγνατίας οδού με τις οδούς Λαγκαδά και Ορφέως. Είναι ένα τμήμα που έχει εμπορικά καταστήματα τα οποία έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά από τη λειτουργία του εργοταξίου τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, η Αττικό Μετρό βρίσκεται σε συνεννόηση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ώστε να απελευθερωθεί περαιτέρω χώρος στο σταθμό Σιντριβάνι, όπου πρόκειται να κατασκευαστούν παρτέρια πρασίνου και να γίνουν δεντροφυτεύσεις.