Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μαζικά τεστ κορωνοϊού σε μαθητές-καθηγητές ζητούν Ενώσεις Γονέων

Όπως καταγγέλλεται από την Ομοσπονδία σε σχολείο στο Κορδελιό λόγω των κρουσμάτων απομονώθηκαν μόνο τα κορίτσια ενός τμήματος.

Αιχμές κατά της κυβέρνησης αφήνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας για τη διαχείριση της διασποράς κρουσμάτων κορωνοϊού στις εκπαιδευτικές μονάδες.

«Γίνεται φανερό ότι η Κυβέρνηση δε διαθέτει ούτε ένα ευρώ για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων αφήνοντας έκθετους γονείς, μαθητές εκπαιδευτικούς, και τις οικογένειές τους. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους γονείς για την αντιμετώπιση αυτών των κρουσμάτων, γινόμαστε καθημερινά  δέκτες δεκάδων τηλεφωνημάτων για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση», αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, πολλοί γονείς μαθητών που εμφανίζουν συμπτώματα, αναγκάζονται να πληρώσουν το τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο για να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο, ενώ δημόσιες δομές δε δέχονται τους μαθητές αν δεν έχουν συμπτώματα.

Επίσης αναφέρεται πως όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στο σχολείο,  στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους δεν είναι φορείς του ιού, ζητούν να γίνουν τεστ αλλά οι οδηγίες που παίρνουν είναι να μείνουν οι μαθητές σε καραντίνα και μόνο αν παρουσιάσουν έντονα συμπτώματα να ζητήσουν εξέταση.

«Αναγκάζονται  έτσι να προσφύγουν σε  ιδιωτικά εργαστήρια και πάλι  βάζοντας το χέρι στην τσέπη ώστε να καλύψουν και αυτό το έξοδο», σημειώνει η Ομοσπονδία.

«Απομόνωσαν μόνο κορίτσια»

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, υπάρχουν περίεργα περιστατικά σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στο 2ο Γυμνάσιο Κορδελιού που συνέχισαν να λειτουργούν απομονώνοντας μόνο κορίτσια ενώ επισημαίνεται πως σχολεία συνεχίζουν τη λειτουργία τους μόνο με μαθητές που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

«Τάξεις που είναι γενικής παιδείας  μετά  συνενώνονται στις ειδικότητες με αποτέλεσμα αν κάποιος νοσεί να μεταφέρεται και στις τάξεις  ειδικοτήτων όπου ο αριθμός  των μαθητών αυξάνεται. Μαθητές  σε  σχολεία  έρχονται από πολλές περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ δύο φορές την ημέρα (η πλειοψηφία των οποίων μετεπιβιβάζονται σε περισσότερα του ενός οχημάτων),στα οποία δεν τηρείται το 65% της χωρητικότητας, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα μαθητές, εκπαιδευτικοί  και  οι  οικογένειες  όλων  να  βρίσκονται  καθημερινά  εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού.(ΕΠΑΛ Καλαμαριάς- ΕΠΑΛ Εύοσμου)», αναφέρει η Ομοσπονδία Γονέων.

Ακόμα σημειώνεται πως υπάρχουν περιπτώσεις σε σχολεία που βρέθηκε κρούσμα στο ολοήμερο και δεν γίνονται τεστ σε όσους μαθητές ήρθαν σε επαφή μαζί του.

«Στα περισσότερα σχολεία το  προσωπικό  καθαριότητας  δεν  επαρκεί  να  καλύψει  το  μέγεθος  του  σχολικού  συγκροτήματος και τις αυξημένες ανάγκες ειδικά των εργαστηρίων (π.χ. τάξεις Η/Υ,τάξεις Υγείας  κλπ) όπου χρήζουν ιδιαιτέρων μέτρων υγιεινής. Υπάρχουν μαθητές που  ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και εκτίθενται σε όλους τους κινδύνους  που  έχουμε  προαναφέρει. Δεδομένης της απουσίας σχολιάτρου οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών πολλαπλασιάζονται», λέει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων.

Ως εκ τούτου, οι γονείς αιτούνται:

  • Με ευθύνη του Δήμου που ανήκει το σχολείο να γίνεται απολύμανση των χώρων του σχολείου
  • Με ευθύνη του ΕΟΔΥ να έρχεται κλιμάκιο στο σχολείο για ιχνηλάτηση και για δωρεάν test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν μπορούν οι γονείς να πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για test με κάθε σύμπτωμα του παιδιού που μπορεί και να μη σχετίζεται με τον covid-19 από τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία δεν δέχονται μαθητές με ήπια συμπτώματα. Η πρόληψη της διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι πρώτιστα ευθύνη του κράτους.
  • Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, του Δήμου και της σχολικής μονάδας να διατίθενται ηλεκτρονικά μέσα για την τηλεκπαίδευση των μαθητών. Κανένας μαθητής να μην λαμβάνει απουσίες επειδή δεν έχει τα ηλεκτρονικά μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση. Η ισότιμη μόρφωση όλων των παιδιών είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη του κάθε γονέα.
  • Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που συνδράμουν τα παιδιά τους όταν κλείνει ένα Τμήμα ή σχολική μονάδα. Να μην χρεώνεται καμιά ημέρα κανονικής άδειας από τους γονείς, ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους από την εργασία τους.