Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με 120 επιχειρήσεις η Ινδία στην 84η ΔΕΘ

Η τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ έχει αρχίσει την προετοιμασία, σε συνεργασία με τη Helexpo-ΔΕΘ και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Με τουλάχιστον 120 εταιρείες θα συμμετάσχει η Ινδία στην 84η ΔΕΘ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου είναι τιμώμενη χώρα. Αυτό τόνισαν σήμερα οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ινδίας στη ΔΕΘ, κατά τη συνάντησή τους με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον πρόεδρο της Helexpo-ΔΕΘ, Τάσο Τζήκα.

Η συνάντηση έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είχε ως αντικείμενο την προετοιμασία της παρουσίας της Ινδίας στη Θεσσαλονίκη. Οι κ.κ. S.R. Sahoo και V.P. Malik (γραμματέας και στέλεχος του Ινδικού Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου - India Trade Promotion Organization) εξήραν τη μέχρι σήμερα συνεργασία τους με τη διοίκηση της Helexpo-ΔΕΘ και τους φορείς της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη φιλοξενία που δέχτηκαν, ενώ αναφέρθηκαν στις επιδόσεις της Ινδίας σε μια σειρά από τομείς, από την τεχνολογία, την καινοτομία και την οικονομία, μέχρι τον πολιτισμό, τον κινηματογράφο και τη λαϊκή τέχνη.

Μάλιστα, στο επόμενο διάστημα συμφωνήθηκε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε τον Ιούνιο να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με μια Περιφέρεια της Ινδίας.

«Αισθανόμαστε πολύ κοντά στην Ινδία και τον ινδικό πολιτισμό», είπε ο κ. Τζιτζικώστας, που επισήμανε τη σημασία που έχει η ΔΕΘ, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά για όλη τη χώρα.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, στους δεσμούς της Ελλάδας με την Ινδία και στο ενδιαφέρον που υπάρχει για επιχειρηματική συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών κ.α.

«Η παρουσία της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας στην 84η ΔΕΘ αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη, για την Κεντρική Μακεδονία αλλά και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. Μάλιστα, σημείωσε τη λειτουργία του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που σε συνδυασμό με τις δυνατότητες της Κεντρικής Μακεδονίας για κινηματογραφικά γυρίσματα, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών του ινδικού Bollywood.

Ο κ. Τζήκας επισήμανε ότι κλειδί για την επιτυχημένη παρουσία της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας στην 84η ΔΕΘ είναι η καλή προετοιμασία, γι' αυτό όπως είπε ήδη προηγήθηκαν συναντήσεις πριν ένα μήνα στο Νέο Δελχί. «Η Ινδία ενδιαφέρεται να είναι η Ελλάδα η γέφυρα συνεργασίας της με την Ευρώπη», είπε ο κ. Τζήκας, ενώ αναφέρθηκε στο «αναπτυγμένο οικοσύστημα τεχνολογίας που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, το οποίο, με τις κατάλληλες συνεργασίες, θα μπορέσει να την καταστήσει μία ελληνική Silicon Valley στις νέες τεχνολογίες».

Οι Ινδοί προσκεκλημένοι μάλιστα χάρισαν στον κ. Τζιτζικώστα ένα δείγμα παραδοσιακής τέχνης, ένα φουλάρι, ενώ σημείωσαν ότι η παρουσία της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας φέτος θα ξεπερνά κατά πολύ τη ΔΕΘ του 2009, όταν και πάλι η ασιατική χώρα ήταν τιμώμενη.