Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανέδειξαν με δάδες την ανάγκη για προσβασιμότητα των ΑμεΑ (φωτο+vid)

Λαμπαδηδρομία οργανώθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία - Ανέδειξαν τη σημασία της προσβασιμότητας στα ΑμεΑ

Με δάδες ανά χείρας και θέλοντας να αναδείξουν τη σημασία της προσβασιμότητας σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας εκπρόσωποι οργανώσεων ΑμεΑ διέσχισαν τη διαδρομή από το δημαρχείο μέχρι τον Λευκό Πύργο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εν όψει της 3ης Δεκεμβρίου, που έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία.

Η λαμπαδηδρομία που οργανώθηκε απόψε από τον δήμο Θεσσαλονίκης έγινε με τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία, εκπρόσωποι του Ειδικού Ψυχαγωγικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, του Πανελλήνιου Συλλόγου.

Λίγο πριν την εκκίνηση της λαμπαδηδρομίας και εν όψει των Χριστουγέννων έψαλλαν το «Άστρο Φωτεινό», θέλοντας να δώσουν μία πιο γιορτινή νότα στη συμβολική αυτή δράση.



Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημείωσε πως η σημερινή λαμπαδηδοδρομία έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. «Έχουμε το μάτι μας στραμμένο στην καθημερινότητά μας στις προσβάσεις των ατόμων με αναπηρία συνεχώς», δήλωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως «χαιρόμαστε πολύ που ξεκινάει σε λίγους μήνες η κατασκευή του πρώτου πάρκου στην Ελλάδα για όλους με προσβάσεις σε άτομα με αναπηρία».

«Υπάρχει πρόσβαση στα περισσότερα πάρκα του δήμου μας. Πρέπει να φροντίσουμε την πρόσβαση σε όλα τα δημοτικά κτήρια. Να υπάρχουν ειδικές θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία που μέχρι στιγμής είναι πολύ λίγες. Όλα αυτά είναι μέλημα της διοίκησής μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.



«Είναι πολύτιμοι και πρέπει να νιώθουν ισότιμοι πολίτες», κατέληξε.

Η συμβολική αυτή δράση είχε ως σκοπό την ανάδειξη των προσκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ. Αυτό υπογράμμισε, άλλωστε, και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου για θέματα αναπηρίας, Γιάννης Καστούρας. «Για εμάς, τα άτομα με αναπηρία, η αυριανή ημέρα είναι όπως οι υπόλοιπες 364 μέρες, έχει δηλαδή τις ίδιες αντικειμενικές δυσκολίες αυτό που θέλω από όλους τους συμπολίτες μας είναι να έχουνε την ίδια ευαισθησία όλο τον χρόνο», ανέφερε και πρόσθεσε πως ο δήμος είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που θα δημιουργήσει ένα πάρκο προσβάσιμο για όλους.



«Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει προχωρήσει στην υπογραφή μνημονίου με την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου για την κατασκευή του "Πάρκου για όλους", το οποίο θα είναι ένας τεράστιος χώρος πρασίνου στην Τούμπα, προσβάσιμος τόσο για παιδιά τυπικής ανάπτυξης όσο και για παιδιά με αναπηρία», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μόνος δήμος στην Ελλάδα που στα μισά πάρκα τοποθετεί παιχνίδια και για παιδιά με αναπηρίες ώστε να υπάρχει συμπερίληψη, να εξοικειώνονται τα παιδιά με αυτό, «γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Το παρών στη δράση έδωσε και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος.

«Η σημερινή λαμπαδηδρομία είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και γίνεται τηρουμένων όλων των μέτρων για την πανδημία και με αποστάσεις. Εμείς στον δήμο Θεσσαλονίκης πιστεύουμε στην ισότιμη συμμετοχή κάθε συνανθρώπου μας, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, γι'αυτό και η λαμπαδηδρομία από το δημαρχείο μέχρι τον Λευκό Πύργο γίνεται γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι όλα είναι εφικτά», τόνισε ο αντιδήμαρχος.