Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με επιτυχίες και ρεκόρ πέφτει η αυλαία της Womex

Το ζήτημα διεκδίκησης από τη Θεσσαλονίκη μίας ακόμη Womex στο κοντινό μέλλον έθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ.Μπουτάρης, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώνεται σήμερα η Womex 12 στη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελώντας την 18η διοργάνωση της κορυφαίας έκθεσης παγκοσμίως για τις μουσικές του κόσμου, ενσωμάτωσε σημαντικές πρωτιές, όπως το γεγονός ότι για πρώτη φορά σε Womex λειτούργησαν συνολικά 8 σκηνές με 61 συνολικά συναυλίες από καλλιτέχνες 50 διαφορετικών χωρών.

Τα εύσημα στην ελληνική πλευρά έδωσε χθες, κατά τη διάρκεια της καταληκτικής συνέντευξης τύπου της Womex 12, η υπεύθυνη επικοινωνίας της Γερμανικής εταιρίας Piranha-Womex, κα. Anna Potzsch, η οποία επισήμανε πως η Womex 12 είχε εξαιρετική οργάνωση και όπως τόνισε χαρακτηριστικά «όλα κύλησαν ομαλότατα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και φορείς, οι οποίοι συνέβαλλαν στην επιτυχία της WOMEX 12 και σημείωσε πως η «η Womex έφερε την πόλη σ΄ ένα διαφορετικό υψηλότερο επίπεδο».

Μάλιστα, ο δήμαρχος έθεσε ευθέως και το ζήτημα διεκδίκησης από τη Θεσσαλονίκη μίας ακόμη Womex στο κοντινό μέλλον.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και ο γενικός διευθυντής της Helexpo, κ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου, που υπογράμμισε ότι η Womex αποτέλεσε μία οργανωτική πρόκληση, καθώς συνδυάζει πολλά διαφορετικά γεγονότα, τα οποία εκτελούνται ταυτόχρονα σε όμορες εγκαταστάσεις, αλλά η θετική έκβαση της απέδειξε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες διοργανώσεις. Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως η Helexpo επενδύει σε γεγονότα, παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως η διεκδίκηση μίας ακόμη Womex, πιθανότατα για τις διοργανώσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν ανάμεσα στα έτη 2015-2017.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν και οι κ.κ. Ben Mandelson, Founding Director της Piranha-Womex και Γιώργος Μαρκάκης, υπεύθυνος επικοινωνίας της Womex 12 και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, οι οποίοι επισήμαναν τα θετικά σημεία της διοργάνωσης, ακόμη και στο επίπεδο της ποιότητας του ήχου, που πλημμύρισε τις πολλαπλές σκηνές της Womex 12 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Τη σκυτάλη από τη Θεσσαλονίκη παίρνει για το 2013 το Cardiff της Ουαλίας, με την εκπρόσωπο του κα. Eluned Haf, η οποία παρευρέθηκε στη συνέντευξη, να απευθύνει πρόσκληση προς όλη τη μουσική βιομηχανία να βρεθεί στη Womex του επόμενου έτους, από τις 23-27 Οκτωβρίου.

Η διοργάνωση της Womex 12 Θεσσαλονίκη είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του 2012 και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Διοργανώνεται από τη Helexpo, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του δήμου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της εταιρίας παραγωγής «GAIA LIVE» και με Μέγα Χορηγό τον ΟΠΑΠ.

Τα μεγέθη και οι καινοτομίες της Womex 12  

- 2.200 εμπορικοί επισκέπτες (delegates) από 1.200 εταιρίες από 90 χώρες
- 570 μάνατζερ και 310 παραγωγοί
- 730 διοργανωτές συναυλιών και φεστιβάλ
- 490 εκπρόσωποι δισκογραφικών εταιριών, εκδοτών και διανομέων μουσικής
- 330 δημοσιογράφοι από ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, στους οποίους περιλαμβάνονται 160 διεθνείς ραδιοφωνικοί παραγωγοί
- 600 εταιρίες-εκθέτες από 40 χώρες σε 245 περίπτερα
- 61 συναυλίες με 350 καλλιτέχνες από 50 χώρες σε 8 συνολικά σκηνές
- 70 ομιλητές από σχεδόν 30 χώρες, οι οποίοι αποτέλεσαν το πάνελ 20 διαφορετικών διαλέξεων
- Η καινοτομία του Womex DJ Summit, που έλαβε χώρα στο Kitchen Bar, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
- Το πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, σε συνεργασία με το International Music + Media Centre (Αυστρία)
- Νέες κρατικές συμμετοχές με αντίστοιχα περίπτερα από Τουρκία, Περού, Πράσινο Ακρωτήριο κα..

Σήμερα στις 12:00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται η τελετή λήξης της Womex 12, όπου θα λάβουν χώρα και οι φετινές βραβεύσεις καλλιτεχνών και συγκροτημάτων.