Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η εντυπωσιακή βουτιά των αλεξιπτωτιστών και η παράδοση της σημαίας (φωτο+vid)

Το άλμα ελεύθερης πτώσης έγινε από τους δύο αλεξιπτωτιστές μέλη της Ομάδας Ελευθερης πτώσης της σχολής Αλεξιπτωτιστών - Δείτε βίντεο

Συγκλονιστική ήταν η έξοδος από το ελικόπτερο των δύο αλεξιπτωτιστών υπολοχαγού Κώστα Πίστα και του αρχιλοχία Γιώργου Κουτσογιάννη και η παράδοση της ελληνικής σημαίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από ελεύθερη πτώση.

Από την περιοχή της Θέρμης προσέγγισε ένα ελικόπτερο τύπου UH-1H Huey το οποίο πέταξε σε ύψος περίπου 2.000 μέτρων και σε αυτό είχαν επιβιβαστεί οι δύο αλεξιπτωτιστές.


Το άλμα ελεύθερης πτώσης έγινε από τους δύο αλεξιπτωτιστές μέλη της Ομάδας Ελευθερης πτώσης της σχολής Αλεξιπτωτιστών.



Οι αλεξιπτωτιστές εξήλθαν από το ελικόπτερο και σταθεροποίησαν το σώμα τους. Ίπταντο για 15 περίπου δευτερόλεπτα σε ύψος 1.000 μέτρων και αφότου ενεργοποίησουν το αλεξιπτωτό τους, προσεγγίζουν ταχύτητα ίση με 200χλμ ανά ώρα.

Επί του κράνους έφεραν κάμερα που κατέγραψε σε πραγματικό χρόνο όλες τις ενέργειες τους.



Καταπληκτικά ήταν τα πλάνα καθώς μετά την ενεργοποίηση του αλεξιπτώτου τους, και οι δύο άνδρες άναψαν καπνογόνα που είχαν δεμένα επάνω τους για να είναι ευδιάκριτη η κάθοδός τους.

Εκτέλεσαν γρήγορους ελιγμούς για να προσγειωθούν στο σημείο και αφού πέρασαν μπροστά από τον χώρο των επισήμων σε ύψος 500 μέτρων με τη γαλανόλευκη να κυματίζει στον ουρανό, προσγειώθηκαν διαδοχικά επί της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Με μεγάλη ακρίβεια άγγιξαν το έδαφος οι δύο άνδρες και ο υπολοχαγός Κώστας Πίστας, αγκαλιάζοντας την ελληνική σημαία, την παρέδωσε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.




Ο ίδιος τόνισε πως «κ. Πρόεδρε σας παραδίδω αυτήν τη σημαία που ορκίστηκαμε να υπερασπιστούμε μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος μας».



Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε συγκινημένη πως «Είμαστε περήφανοι για εσάς».

Σημειώνεται πως τα αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης χρησιμοποιούνται ως μέσο διείσδυσης από τον αέρα από το προσωπικό του ΕΤΑΜ που ανήκει στο ΓΕΕΘΑ.