Skip to main content

Η Θεσσαλονίκη βγήκε από την καραντίνα - Οι πρώτοι πελάτες και οι ουρές

Η πρώτη ημέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων στην αγορά της Θεσσαλονίκης - Η κίνηση στα καταστήματα και η συμπεριφορά των Θεσσαλονικέων.
Ζωή αρχίζει να παίρνει ξανά η Θεσσαλονίκη, η οποία κάνει διστακτικά ένα βήμα προς την κανονικότητα την πρώτη ημέρα άρσης των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού. Στα πεζοδρόμια της Τσιμισκή και της Εγνατίας περπατούν περισσότεροι άνθρωποι, ουρές δημιουργούνται έξω από κάποια καταστήματα, τα αυτοκίνητα επιστρέφουν στις κεντρικές αρτηρίες, ενώ οι πρώτοι γενναίοι μουσικοί του δρόμου χαρίζουν ξανά τις μελωδίες τους στους περαστικούς  μετά από πολλές ημέρες αφόρητης ησυχίας. 
 
 
Θεσσαλονίκη: Με μάσκες και αποστάσεις οι επιβάτες στον ΟΑΣΘ
 
Από τα πρώτα πράγματα που κάνουν οι πολίτες που βγαίνουν σήμερα έξω είναι να κάνουν συναλλαγές στις τράπεζες, να πληρώσουν λογαριασμούς αλλά κυρίως να επισκεφθούν τα καταστήματα που άνοιξαν μετά από ενάμιση μήνα. 
 
Είναι μόλις λίγα λεπτά μετά τις 10.00 και οι πρώτοι πελάτες μπαίνουν κιόλας στα μαγαζιά που πωλούν ηλεκτρικά είδη. «Έχουν μπει ήδη τρεις πελάτες», αναφέρει στη Voria.gr εργαζόμενος μεγάλου καταστήματος ηλεκτρικών ειδών στο κέντρο, ο οποίος φορώντας μάσκα είναι έτοιμος να εξυπηρετήσει τον κόσμο που θα έρθει.  Έξω από το κατάστημα έχει ήδη δημιουργηθεί μια μικρή ουρά πελατών που περιμένουν καρτερικά τη σειρά τους. «Τηρούμε τα μέτρα», λέει χαμογελαστά ένας εξ' αυτών. 

Μόλις λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα μεγάλου καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών στο κέντρο, είχαν ήδη μπει οι πρώτοι πελάτες για να προμηθευτούν προϊόντα. Αντίστοιχα, μεγάλη ουρά δημιουργήθηκε και εντός κεντρικού βιβλιοπωλείου, στο οποίο ο κόσμος έσπευσε για να αγοράσει βιβλία και χαρτικά.

Οι περισσότεροι πελάτες που επισκέπτονται τα καταστήματα φορούν μάσκες και κινούνται προσεκτικά στους χώρους των καταστημάτων στα οποία προσπαθούν να μην παραμένουν για μεγάλο διάστημα. Κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο βεβαίως σε μερικές περιπτώσεις, όπως σε αυτή κεντρικού βιβλιοπωλείου στο οποίο γρήγορα σχηματίστηκε ουρά πελατών για το ταμείο. «Ήρθε ο κόσμος. Αγοράζουν βιβλία και χαρτικά», είπε εργαζόμενη στο κατάστημα. 
 
Με χαμόγελο υποδέχθηκε τους πρώτους της πελάτες εργαζόμενη σε κατάστημα οπτικών στην περιοχή της Αγίας Σοφίας. Όπως ανέφερε, το μαγαζί είχε κίνηση καθώς αρκετοί ήταν οι πελάτες που ήρθαν για μικροδιορθώσεις στα γυαλιά αλλά και για να αγοράσουν φακούς επαφής και σκελετούς. «Οι περισσότεροι φορούν μάσκα», παρατηρεί έκπληκτη. Όπως λέει, οι προετοιμασίες για τη νέα πραγματικότητα συνεχίζονται καθώς αύριο θα φέρει ένα ειδικό απολυμαντικό υγρό στο οποίο θα βουτάει τα γυαλιά για να καθαρίζουν. 

«Οι περισσότεροι μας λένε "επιτέλους ανοίξατε και επιτέλους βγήκαμε από τα σπίτια μας"», αναφέρει με τη σειρά του ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στο κέντρο ο οποίος υποδέχθηκε τους πρώτους του πελάτες. Όπως λέει, ο κόσμος δείχνει υπομονή και κατανόηση που πρέπει να περιμένει έξω από τα καταστήματα ενώ έχει έρθει πλήρως έτοιμος, με γάντια και μάσκες. Παρότι οι πρώτοι πελάτες έχουν ήδη πάρει τις θέσεις τους στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, η εικόνα στους χώρους αυτούς δεν μοιάζει σε τίποτα με αυτό που έχουμε συνηθίσει καθώς ελάχιστοι πελάτες εξυπηρετούνται ταυτόχρονα ενώ τόσο αυτοί όσο και οι εργαζόμενοι φορούν τις μάσκες τους. 

Παρότι η Θεσσαλονίκη είναι μακριά ακόμα από το γεμάτο ζωντάνια και κόσμο πολύβουο αστικό κέντρο, σήμερα μετά από πολύ καιρό έδωσε μια πρώτη, πρώιμη γεύση της κανονικότητας στην οποία οι κάτοικοι αναμένουν να επιστρέψουν, μιας κανονικότητας όμως που προσεγγίζεται από τους περισσότερους με μάσκες, αποστάσεις, προσοχή και επιφυλακτικότητα. 



Τα καταστήματα ξεκίνησαν να λειτουργούν σήμερα στις 10.00 και μπορούν να ακολουθήσουν διευρυμένο ωράριο ενώ αντίστοιχα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής μπορούν να λειτουργήσουν από τις 7.00 το πρωί έως τις 10.00 βράδυ. Σημειώνεται πως από σήμερα ανοιχτά είναι τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα με γραφική ύλη, τα καταστήματα υπολογιστών και λογισμικού, τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών, ανθέων, τα ΚΤΕΟ, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων, οπτικών και ακουστικών βαρηκοΐας.