Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με Μητσοτάκη και Κουβέλη αύριο το Export Summit του ΣΕΒΕ

Το συνέδριο με θέμα «Foster Maritime Economy» έχει στόχο τη διασύνδεση της ναυτιλίας και συναφών κλάδων με την ελληνική βιομηχανία και το εμπόριο

Με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 9 το πρωί, στο ξενοδοχείο Porto Palace, η έναρξη του 7ου Export Summit, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ). Το συνέδριο –χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι η Voria.gr- έχει θέμα «Foster Maritime Economy» και στόχος των διοργανωτών είναι η διασύνδεση της ναυτιλίας και των συναφών κλάδων με την ελληνική βιομηχανία, το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Στο κλείσιμο των εργασιών του Export Summit, στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κάτι που σίγουρα αποτελεί επιτυχία για τη διοργάνωση, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.   

Πέραν των πολιτικών παρεμβάσεων το συνέδριο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον εξαιτίας του γεγονότος ότι η παγκόσμια αγορά του ναυτιλιακού εξοπλισμού κινείται στα επίπεδα των 120 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ οι Έλληνες πλοιοκτήτες δημιουργούν ετήσια ζήτηση της τάξης των 8 δισ. ευρώ. Η ευκαιρία αυτής, πάντως, παραμένει ανεκμετάλλευτη καθώς η ελληνική παραγωγή ναυτιλιακού εξοπλισμού ανέρχεται σε μόλις 150 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το 0,1% της παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ αν βελτιωθούν κάποιοι ανασταλτικοί παράγοντες, όπως η χαμηλή καινοτομική δράση και η περιορισμένη ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων της χώρας, η ελληνική παραγωγή ναυτιλιακού εξοπλισμού, βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσε να φτάσει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως, καλύπτοντας το 0,6% της παγκόσμιας παραγωγής.