Skip to main content

Κορωνοϊός-Θεσσαλονίκη: Πίεση στα νοσοκομεία μέχρι το Πάσχα- Στα ύψη οι εισαγωγές

Ελάχιστες οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης - Συνεχείς οι αλλαγές στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης

Με αμείωτη ένταση πλήττει η πανδημία τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν με μεγάλη πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ και σταθερά υψηλό αριθμό εισαγωγών σε κάθε εφημερία.

Παρά τις προβλέψεις για σταδιακή μείωση των κρουσμάτων από σήμερα, οι υγειονομικές αρχές της πόλης εκτιμούν ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί μέχρι το Πάσχα, παράγοντας που φαίνεται πως συνεκτιμά και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για το επίμαχο ζήτημα των μετακινήσεων κατά την περίοδο των γιορτών.

Το βέβαιο είναι ότι οι αριθμοί αυτή τη στιγμή δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τα αισιόδοξα σενάρια και το Πάσχα στο χωριό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες οι εισαγωγές ασθενών έχουν σταθεροποιηθεί κατά μέσο όρο στις 70 σε κάθε εφημερία. Σταθερά, εξάλλου, στο υψηλό ποσοστό του 90% είναι η πληρότητα στις ΜΕΘ, με κάθε νοσοκομείο να διαθέτει το πολύ μία με δύο κλίνες κενές και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό να είναι εφικτό μόνο με την αξιοποίηση κλινικών κοινής νοσηλείας. Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε στη Voria.gr ότι, εάν το προηγούμενο διάστημα είχε αποφασιστεί περαιτέρω άρση των περιορισμών, η κατάσταση θα ήταν δραματική.

Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι έχει πέσει σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάμεση ηλικία των 70 πολιτών που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό και χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στην εφημερία που ολοκληρώθηκε χθες το πρωί ήταν τα 62 χρόνια, όταν το προηγούμενο διάστημα ο μέσος όρος ήταν πάνω από 67. Και μπορεί το γεγονός να συνεπάγεται μικρότερη θνησιμότητα, ωστόσο επιβαρύνει τις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς οι άνθρωποι νεαρότερης ηλικίας που χρειάζονται διασωλήνωση νοσηλεύονται για τουλάχιστον δέκα με δώδεκα ημέρες.

Τις υγειονομικές αρχές προβληματίζει το γεγονός ότι πίεση υπάρχει και στα περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία προς το παρόν αντέχουν, ωστόσο ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων στην επαρχία θα σηματοδοτήσει επιπλέον πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης.

Ο σχεδιασμός

Λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων ήδη στην πόλη έχει εφαρμοστεί το σχέδιο του Νοεμβρίου με το σύνολο πλέον των νοσοκομείων της πόλης να χρησιμοποιεί κλινικές απλής νοσηλείας για να αυξήσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ και να διακομίζει ασθενείς με COVID ή και άλλες παθήσεις σε ιδιωτικές κλινικές.

Επιπλέον, έχει ήδη επιστρατευτεί στη μάχη της πανδημίας και το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, το οποίο έχει διαθέσει λίγες κλίνες ΜΕΘ, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να αυξηθεί με τη συνδρομή νοσηλευτών από την 3η και την 4η ΥΠΕ, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός από το νοσηλευτικό προσωπικό του απασχολείται στο εμβολιαστικό κέντρο που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Παράλληλα, το νοσοκομείο Άγιος Παύλος διέθεσε και δεύτερη κλινική για την εξυπηρέτηση των ασθενών με κορωνοϊό. Ωστόσο, προς το παρόν δεν τίθεται ζήτημα να γίνει νοσοκομείο αποκλειστικά COVID, κάτι που είχε συμβεί στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς κρίνεται πως είναι καλύτερο να συνδράμει τα υπόλοιπα νοσοκομεία κατά τις τακτικές εφημερίες. Σε περίπτωση, πάντως, που η κατάσταση επιδεινωθεί, δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε μόνο COVID ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης.

Ανάσα στο δημόσιο σύστημα υγείας της Θεσσαλονίκης αναμένεται να δώσει η κλινική του ΑΧΕΠΑ, η οποία είχε τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και περίπου δύο μήνες και ανακαινιζόταν με δωρεά του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Η κλινική, που είναι εξ ολοκλήρου αρνητικής πίεσης και δυναμικότητας 38 κλινών, χωρίς ΜΕΘ, θα δοθεί αποκλειστικά για την περίθαλψη ασθενών με κορωνοϊό.