Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ Η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΑ ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Στον Άγιο Αντώνιο, στη Θέρμη, θα εγκατασταθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα. Κόντρα Φάμελλου-Κυρίζογλου. Έρχονται οι καφέ κάδοι

Έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να γνωστοποιηθεί ο χώρος όπου θα εγκατασταθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα θα χωροθετηθεί στον Άγιο Αντώνιο του δήμου Θέρμης.

Αυτά επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, στη ημερίδα με θέμα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ και ο τομέας του περιβάλλοντος – Ώριμα έργα και ανάγκες των Δήμων», που διοργάνωσε χθες η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κυρίζογλου απάντησε στις επικρίσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος άφησε αιχμές για καθυστερήσεις των μεγάλων έργων διαχείρισης αποβλήτων στην Περιφέρεια, ζητώντας από την αυτοδιοίκηση την επιτάχυνση το ζήτημα χωροθέτησης των δύο ΜΕΑ. «Αυτήν την πολιτική δεν πρέπει να την εισάγουμε στα αδιέξοδα των αυτοδιοικητικών εκλογών», είπε με νόημα, μεταξύ άλλων. Ανακοίνωσε, δε, ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα, με τη συνδρομή της τεχνικής βοήθειας Jaspers, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, παρότι το έργο δεν έχει πάρει ακόμη όλες τις άδειες.

«Αντιπαρέρχομαι την επικοινωνιακή τακτική και απαντώ επί της ουσίας: εμείς, σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Ανατολικού Τομέα, έχουμε αποφασίσει να χωροθετηθεί στον Άγιο Αντώνιο, ενώ σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Δυτικού, θα γίνει στα δυτικά. Η ακριβής οριοθέτηση θα γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου. Το ακριβές σημείο θα το δείξει η μελέτη που γίνεται για αυτόν τον σκοπό», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Κυρίζογλου.

Μέχρι το τέλος του χρόνου οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν ανακύκλωση οργανικού υλικού στους καφέ κάδους, ανακοίνωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, τονίζοντας, επίσης, ότι πριν το τέλος του 2019 θα δημοπρατηθεί η ΜΕΑ Ανατολικού Τομέα. Επανέλαβε, δε, ότι σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η ΜΕΑ στις Σέρρες.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα ΠΚΜ, σύμφωνα με το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), θα έχει συνολική δυναμικότητα 300.800 t/έτος  εκ των οποίων 38.100 t/έτος  προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα και τα υπολείμματα επεξεργασίας της δύνανται να αξιοποιηθούν περαιτέρω ενεργειακά. Η Μονάδα θα εξυπηρετεί 21 δήμους και συγκεκριμένα 10 από τη Θεσσαλονίκη, 1 από Κιλκίς, 3 από Πιερία, 3 από Ημαθία και 4 από την Πέλλα.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ