Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη έξαρση των ιώσεων στα παιδιά – Σαρώνουν οι λοιμώξεις από τον RSV

Πολύ αυξημένη για την εποχή η προσέλευση στα νοσοκομεία και στα ιδιωτικά ιατρεία – Τι συνιστούν οι γιατροί για πρόληψη και αντιμετώπιση

Ασυνήθιστη για την εποχή έξαρση ιώσεων σε παιδιά καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και στη Θεσσαλονίκη.

Το αδιαχώρητο επικρατεί καθημερινά στα επείγοντα των νοσοκομείων, αλλά και στα ιατρεία των παιδιάτρων από περιστατικά παιδιών κάθε ηλικίας, ακόμα και βρεφών, με συμπτώματα λοίμωξης κυρίως του αναπνευστικού συστήματος. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι επίμονα και διαρκούν για μεγάλο διάστημα, καθώς τα παιδιά προσβάλλονται από περισσότερους του ενός ιούς. Παρά την αυξημένη προσέλευση στα δημόσια και ιδιωτικά ιατρεία, λίγα είναι τα περιστατικά για τα οποία κρίνεται απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ ακόμα λιγότερα αυτά που καταλήγουν σε ΜΕΘ.

Σε νούμερο ένα κίνδυνο εξελίσσεται ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV, σε αντίθεση με τον ιό της γρίπης που ακόμα δεν έχει δείξει τα «δόντια» του. «Γρίπη δεν έχουμε ακόμα στη Βόρεια Ελλάδα σε αντίθεση με τη νότια. Στα παιδιά είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV αυτός που κάνει θραύση, κυρίως στα βρέφη. Αυτός κάνει τις λοιμώξεις. Συνήθως τον βλέπαμε πιο αργά, Ιανουάριο – Φεβρουάριο, όπως και τη γρίπη. Φέτος αρχίσαμε να βλέπουμε από τον Αύγουστο και τώρα βλέπουμε την κορύφωση που θα έλεγε κανείς ότι είναι πιο νωρίς από το συνηθισμένο. Στα μωρά και στα νεογνά που έχουν μεγάλη ευαισθησία δίνουμε κάποια αντισώματα, κάποιο ιικό αντίσωμα, ώστε να αρχίζουν να καλύπτονται από τον Νοέμβριο και μετά. Τώρα έχουν αρχίσει πιο νωρίς οι λοιμώξεις και πρέπει άμεσα να καλυφθούν. Ήρθε πιο γρήγορα η επιδημία από άλλες φορές. Aκολουθούν οι μικροβιακές λοιμώξεις, όπως ο πνευμονιόκοκκος, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά είναι εμβολιασμένα και οι πνευμονίες. Έχουμε μεγάλη προσέλευση στο νοσοκομείο. Κάποια περιστατικά γίνονται εισαγωγή στις κλινικές και ελάχιστα καταλήγουν στη ΜΕΘ, κυρίως από μικροβιακές λοιμώξεις του αναπνευστικού, όχι από ιογενείς», είπε στη Voria.gr ο καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, διευθυντής της Γ’ Παιδιατρικής του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, Εμμανουήλ Ροηλίδης.

Γεμάτα είναι καθημερινά τα ιατρεία των ιδιωτών παιδιάτρων από ανήσυχους γονείς, που τα τελευταία δύο χρόνια είχαν… ξεμάθει από τις ιώσεις και τώρα βλέπουν τα παιδιά τους να ταλαιπωρούνται και να δυσκολεύονται να συνέλθουν ή να υποτροπιάζουν. «Υπάρχει πολύ μεγάλη έξαρση τον τελευταίο μήνα και η τεράστια πλειοψηφία είναι εποχικές ιώσεις. Έχω δει αυτόν τον μήνα περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι σε έναν χρόνο μαζεμένα το 2020 και το 2021, τις χρονιές της πανδημίας. Αλλά κάποιο πολύ βαρύ που να χρειάστηκε νοσοκομείο δεν είχα. Είναι ιώσεις βασικά του αναπνευστικού, κυρίως γριπώδης συνδρομή και μερικώς covid. Ξεκινάει με καταρροή και έπειτα από δύο με τρεις ημέρες γίνεται λίγο χειρότερο. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μετά βελτίωση, αλλά σε λίγες δυσκολεύει τα παιδιά, κυρίως τα βρέφη και τα νήπια και αγχώνει πάρα πολύ τους γονείς. Στα νεογνά εμφανίζεται λιγότερο, συνήθως μόνο όταν υπάρχει μεγαλύτερο αδερφάκι. Το πρόβλημα είναι ότι ταλαιπωρούν πολύ τα παιδιά και οι γονείς που είχαν ξεχάσει τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, αγχώνονται λίγο παραπάνω. Κι επειδή είναι πολλά τα περιστατικά δυσκολεύουν και τα ιδιωτικά ιατρεία, ακόμα και τις εφημερίες των νοσοκομείων. Αυτό που βλέπουμε επίσης είναι δύο και τρεις ιούς μαζί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο καμία μέρα αφότου συνέλθει και μετά να ξανακυλά. Εκεί αγχώνονται οι γονείς πάρα πολύ», ανέφερε στη Voria.gr ο παιδίατρος Νίκος Καρανταγλής.

Σχολιάζοντας τον λόγο της πρώιμης έξαρσης ο κ. Καρανταγλής ανέφερε ότι πάντα και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο καταγράφονταν κρούσματα, με εξαίρεση τις δύο αντίστοιχες περιόδους της πανδημίας, όπου υπήρχε η κοινωνική αποστασιοποίηση και η χρήση μάσκας. «Έχουμε πολλά παιδιά που δεν έχουν εκτεθεί στους ιούς, οπότε εκεί που θα κολλούσαν δύο τρεις φορές ιώσεις, φέτος κολλάνε πέντε. Άλλωστε, είχαμε περιστατικά γρίπης σε περιόδους που δεν είχαμε κανονικά. Έχουμε περιστατικά RSV που είχε άλλη εποχικότητα και είδαμε βρογχιολίτιδες. Και τα μικρόβια είναι ζωντανοί οργανισμοί που προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξελιχθούν και να επιβιώσουν. Τώρα που βρήκαν χαραμάδα, η οποία ήταν κλειστή, έρχονται και μας ξαναθυμούνται», εξήγησε.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Την ανάγκη λήψη μέτρων πρόληψης τόνισε ο κ. Ροηλίδης. «Είναι γνωστά τα μέτρα πρόληψης του αναπνευστικού. Όταν φταρνιζόμαστε να βάζουμε το αντιβράχιο μπροστά στο στόμα, να φοράμε μάσκα σε χώρους με έντονο συγχρωτισμό -μην ξεχνάμε, άλλωστε ότι υπάρχει και covid- και να πλένουμε τα χέρια μας συχνά, καθώς οι ιοί αυτοί μεταδίδονται και από τα χέρια», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση ο κ. Καρανταγλής επισήμανε πως το βασικό είναι πως το παιδί πρέπει να μείνει στο σπίτι και να ξεκουραστεί, να παίρνει υγρά και παυσίπονα. «Μέσα στην εβδομάδα συνέρχεται το παιδί. Αν δεν ξεκουραστεί, θα αργήσει να συνέλθει. Αν ξανακυλήσει θέλει προσοχή για τυχόν επιπλοκές, που στα παιδιά είναι βρογχιολίτιδα, ωτίτιδα ή και πνευμονία. Τότε και μόνο τότε είναι ένδειξη να σκεφτεί κανείς το αντιβιοτικό. Αν πρόκειται για ίωση το αντιβιοτικό δεν θα βοηθήσει και δεν θα είναι χρήσιμο, όταν το χρειαστεί μετά. Για τα μικρότερα παιδάκια παίζει μεγάλο ρόλο να έχουν καθαρή μύτη, γιατί ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να αναπνεύσει και να φάει καλά αν είναι βουλωμένη η μύτη», ανέφερε και πρόσθεσε πως δεν θα πρέπει να ξεχνούν οι γονείς ότι τουλάχιστον για τη γρίπη και την covid υπάρχουν εμβόλια.