Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για προγράμματα ΕΣΠΑ

Οι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΕΘ, όπου παρουσιάστηκαν τρέχοντα εργαλεία χρηματοδότησης

Το μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης για τα προγράμματα χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ αποτυπώθηκε στη μεγάλη συμμετοχή της ενημερωτικής ημερίδας με θέμα «Μάθε πως θα χρηματοδοτηθείς. ΕΣΠΑ, μύθοι και πραγματικότητες» που διοργάνωσε απόψε η επιτροπή εξωστρέφειας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΕΘ, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για τρέχουσες δράσεις του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, τις προοπτικές και προϋποθέσεις για να λάβουν ενίσχυση για τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τρία προγράμματα που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή και ειδικότερα τα εξής:

Εργαλειοθήκη επιχειρηματικότητας 

H δράση, που παρουσίασε ο σύμβουλος επιχειρήσεων Στέφανος Ανθεμίδης, αφορά την ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, την παροχή υπηρεσιών εστίασης και την παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης-κοινωνικής μέριμνας, προκειμένου να αναβαθμίσουν το επίπεδο επιχειρησιακής οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χώρας (33 εκατ. ευρώ για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, από 11 εκατ. ευρώ για κάθε κλάδο).

Αφορά επενδυτικά σχέδια από 10.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ και η επιδότηση ανέρχεται στο 50%.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί από την 1/01/2016 και παλαιότερα, δηλαδή έχουν κλείσει τρεις διαχειριστικές 12μηνες χρήσεις. Ακόμη, οι επιχειρήσεις θα πρέπει:

- να διαθέτουν έναν τουλάχιστον επιλέξιμο ΚΑΔ του Παραρτήματος ΙII «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)», ως ενεργή κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα, καθΆ όλη τη διάρκεια των 3 αυτών διαχειριστικών χρήσεων
- να έχουν το έτος που προηγείται της ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης χρηματοδότησης, κατ' ελάχιστον 1 ετήσια μονάδα εργασίας (ΕΜΕ) για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, 2 ΕΜΕ για τον κλάδο της εστίασης και, 3 ΕΜΕ για τον κλάδο της εκπαίδευσης-κοινωνικής μέριμνας.

Οι υποβολές σχεδίων ξεκίνησαν στις 27 Φεβρουαρίου και λήγουν στις 9 Μαΐου.

Οι επιδοτούμενες δαπάνες είναι οι εξής:

- Κτήρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος έως 100% του επενδυτικού σχεδίου
- Παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, αναβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειας, διευκόλυνση προσβασιμότητας ΑμΕΑ, μηχανήματα - εξοπλισμός έως 100% του επενδυτικού σχεδίου
- Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για εξοικονόμηση ενέργειας, αναβάθμιση της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους της επιχείρησης, προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ
- Μεταφορικά μέσα: μέχρι 25.000 ευρώ και έως 30% του επενδυτικού σχεδίου για επιχειρήσεις λιανεμπορίου-εστίασης και έως 100% για επιχειρήσεις εκπαίδευσης-κοινωνικής μέριμνας
- Ψηφιακή προβολή
- Πιστοποίηση υπηρεσιών ή/και διαδικασιών
- Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (νέο προσωπικό)
- Δαπάνες μελετών / Κατάρτισης / Παρακολούθησης του επενδυτικού σχεδίου

Χρόνος Υλοποίησης Επενδυτικών Σχεδίων: Μέχρι 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υλοποιήσουν το 30% του εγκεκριμένου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της επένδυσης, τους πρώτους 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης.

Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας (για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις)

Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ (172 εκατ. ευρώ για τη Βόρεια Ελλάδα), που παρουσίασε ο Οικονομολόγος, MBA – Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Θεοδόσης Χατζηιωαννίδης, στοχεύει στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, επενδύοντας στον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού εξοπλισμού τους και στην πιστοποίηση των προϊόντων τους.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ικανοποιούν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- να έχουν κλείσει τουλάχιστον 3 διαχειριστικές χρήσεις δωδεκάμηνης διάρκειας
- να διαθέτουν τους επιλέξιμους ΚΑΔ της επένδυσης, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙII «ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΚΑΔ)»
- να έχουν 2 τουλάχιστον ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας πλήρους ή μερικής απασχόλησης το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου

Περίοδος υποβολής από 20 Φεβρουαρίου μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Η δράση αφορά επενδυτικά σχέδια από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ και η επιδότηση κυμαίνεται από 50% έως 65%.

Επιδοτούμενες Δαπάνες:

- Μηχανήματα – Εξοπλισμός έως 100% του επενδυτικού σχεδίου
- Πιστοποίηση προϊόντων – υπηρεσιών – διαδικασιών έως 100% του επενδυτικού σχεδίου
- Συσκευασία – Ετικέτα – Branding έως 25% του επενδυτικού σχεδίου
- Ψηφιακή προβολή
- Συμβουλευτικές υπηρεσίες - Τεχνικές μελέτες
- Μεταφορικά μέσα
- Μισθολογικό κόστος εργαζομένων (νέο προσωπικό)

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Ο Δημήτρης Τσιτσιπάτης, Οικονομολόγος, MBA – Σύμβουλος Επιχειρήσεων παρουσίασε τις δράσεις «Ίδρυση νέων και εκσυγχρονισμός υφιστάμενων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταποίησης και τουρισμού» και «Εκσυγχρονισμός πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών».

Η πρώτη έχει προϋπολογισμό 52 εκατ. Ευρώ, αφορά επενδυτικά σχέδια από 100.000 ευρώ έως 600.000 ευρώ και έχει διάρκεια υλοποίησης 24 μήνες. Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής είναι από τις 12 Μαρτίου έως τις 14 Ιουνίου, ενώ αποτελεί προϋπόθεση η υλοποίηση τουλάχιστον του 25% κατά τους πρώτους 6 μήνες από την απόφαση ένταξης. Η συνολική διάρκεια υλοποίησης είναι οι 24 μήνες. Όπως είπε ο κ. Τσιτσιπάτης το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί εξαίρεση επειδή για αυτό δεν ισχύει το καθεστώς De minimis.

Η δεύτερη δράση που παρουσίασε αφορά υφιστάμενες ΜΜΕ, με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης τα 12 εκατ. Ευρώ, και αφορά την επιδότηση επενδυτικών σχεδίων 30.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ. Η διάρκεια υλοποίησής τους ανέρχεται σε 18 μήνες. Η περίοδος των υποβολών είναι από τις 12 Μαρτίου έως τις 14 Ιουνίου, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο από την απόφαση ένταξης πρέπει να έχει υλοποιηθεί το 30%.

Ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Alpha Plan, Κλεόβουλος Αλεξιάδης, είπε ότι υπάρχουν προγράμματα, ωστόσο οι επαγγελματίες διστάζουν να τα αξιοποιήσουν, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη διάρκεια στις αξιολογήσεις και τις εκδόσεις αποτελεσμάτων.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, Σπύρος Σκοτίδας, είπε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρούν σχολαστικά τα χρονοδιαγράμματα.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αναστασία Τζαμπαζλή, μέλος της επιτροπής εξωστρέφειας και εκθέσεων του ΕΕΘ.