Skip to main content

Πόσα βγάζει τον χρόνο ένας Θεσσαλονικιός μέσω του Airbnb

Στα 42 ευρώ το μέσο ημερήσιο μίσθωμα στη Θεσσαλονίκη, οι μήνες με τις μεγαλύτερες και τις μικρότερες πληρότητες - 13.500 καταλύματα στην Κ. Μακεδονία

Σε μία προσοδοφόρα «επιχείρηση» εξελίσσεται για ολοένα και περισσότερους ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη η πρακτική βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων μέσω της πλατφόρμας διαμοιρασμού Airbnb.

Όπως προκύπτει από στατιστικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα στη διεθνή βάση δεδομένων AirDNA, τα έσοδα που μπορεί να αποκομίσει σε ετήσια βάση ένας ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη από τη μίσθωση μέσω του Airbnb ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 7.830 ευρώ (ή 652 ευρώ μηνιαίως). Το μηναίο εισόδημα που εξασφαλίζει ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος κυμαίνεται από 422 ευρώ έως και 727 ευρώ, ανάλογα με την περίοδο υψηλής και χαμηλής ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μεγαλύτερη ζήτηση στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται από τα μέσα Αυγούστου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και η χαμηλότερη τους χειμερινούς μήνες (Δεκέμβριο-Φεβρουάριο). Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, πάντως, υπάρχει αυξημένη ζήτηση τα Σαββατοκύριακα, κάτι που επιβεβαιώνει τη «φήμη» της Θεσσαλονίκης ως city break προορισμού, αλλά και τις περιόδους των γιορτών. Η μέση πληρότητα των καταλυμάτων ανέρχεται σε ετήσια βάση στο 68%, με την υψηλότερη να καταγράφεται τον Σεπτέμβριο (77%) και τη χαμηλότερη τον Ιανουάριο (45%). Το ύψος του μέσου ημερήσιου μισθώματος για ένα διαμέρισμα στην πόλη ανέρχεται σε 42 ευρώ, για ένα ιδιωτικό δωμάτιο στα 26 ευρώ και για ένα κοινό δωμάτιο στα 14 ευρώ. 

Όπως αναφέρθηκε, το παραπάνω ποσό αφορά το μέσο εισόδημα για τα καταλύματα στη Θεσσαλονίκη. Αυτά που ανήκουν στο κορυφαίο 25% σε επίπεδο τιμών εξασφαλίζουν στους ιδιοκτήτες τους μηνιαίο εισόδημα που αγγίζει τα 1.000 ευρώ τους μήνες αυξημένης επισκεψιμότητας, ενώ για το 10% των ακριβότερων καταλυμάτων τα μηνιαία έσοδα μπορούν να ξεπεράσουν τα 1.400 ευρώ. Όσοι διαθέτουν καταλύματα που ανήκουν στο χαμηλότερο 25% της αγοράς λαμβάνουν μηνιαίως έως και 414 ευρώ.

Συνολικά τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την AirDNA, ήταν διαθέσιμα προς μίσθωση μέσω της Airbnb 1924 καταλύματα (1713 ολόκληρες κατοικίες, 200 ιδιωτικά και 11 κοινά δωμάτια) που ανήκουν σε 1.322 ιδιοκτήτες. Ο αριθμός αυτός έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Μάιο του 2016 ο αριθμός των καταλυμάτων που είχαν μισθωθεί ήταν μόλις 229. Ανάλογη είναι, φυσικά, η αύξηση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων: 2.639 τον Μάιο του 2016 και 26.218 τον Σεπτέμβριο του 2018. Τα διαμερίσματα που προσφέρονται είναι κυρίως ενός ή δύο υπνοδωματίων (891 με ένα δωμάτιο και 539 με δύο) και φιλοξενούν κατά μέσο όρο 4 επισκέπτες.

Να σημειωθεί ότι όσοι προσφέρουν καταλύματα για βραχυχρόνια μίσθωση έχουν υποχρέωση να εγγραφούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής και να δηλώνουν τη μίσθωση μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο (δείτε εδώ σχετικό οδηγό της ΑΑΔΕ). Να αναφέρουμε ακόμη ότι τα έσοδα από τη συγκεκριμένη διαδικασία φορολογούνται ως εισόδημα από ενοίκιο.

Πάνω από 13.000 καταλύματα στην Κεντρική Μακεδονία

Περισσότερα από 126.000 καταλύματα είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, μέχρι τον Ιούνιο του 2018, μέσα από διάφορες πλατφόρμες, σύμφωνα με όσα αναφέρει μελέτη με τίτλο: «Εξελίξεις στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Ελλάδα», που περιλαμβάνεται στην τελευταία τετραμηνιαία έκδοση του Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) «Οικονομικές Εξελίξεις».

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης φαίνεται να διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά τη διάρκεια όλης της περιόδου, καθώς συγκεντρώνουν πάνω από το 60% του συνολικού αριθμού των αναρτήσεων αντίστοιχων καταλυμάτων (από 76,5% το 2012 έως 61,6% το 2018). Ακολουθούν τρεις ακόμα περιφέρειες, η Κεντρική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησος, στις οποίες ο αριθμός των καταλυμάτων συνολικά κυμαινόταν από 13,9% του συνολικού αριθμού το 2011 έως 26,3% το 2018. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, σε καθεμία από τις έξι προαναφερθείσες περιφέρειες βρίσκονταν αναρτημένα πάνω από 5.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (κυμαίνονταν από 6.474 στην Πελοπόννησο έως 30.184 στην Αττική), συγκεντρώνοντας το 87,9% της αντίστοιχης δραστηριότητας. Συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι τον Ιούνιο του 2018 διατίθεντο 13.544 καταλύματα, από μόλις 3 το 2010.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ, οι έξι περιφέρειες με τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων διαθέτουν συνολικά ποσοστό της τάξης του 87,5% των ενεργών καταλυμάτων κατά τη διάρκεια όλων των μηνών, με τον συνολικό αριθμό των ενεργών καταλυμάτων τους να κυμαίνεται από 40.944 τον Φεβρουάριο έως 69.213 τον Ιούνιο. Στις υπόλοιπες επτά περιφέρειες ο συνολικός αριθμός καταλυμάτων κυμαίνεται από 5.834 τον Φεβρουάριο έως 9.974 τον Ιούνιο και το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο των ενεργών καταλυμάτων ανέρχεται στο 12,5%.

Όπως αναφέρει η μελέτη, η εξέλιξη του αριθμού των ενεργών καταλυμάτων μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου του 2018 φαίνεται να αντανακλά κατά κύριο λόγο την εποχικότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας, ενώ συνδέεται παράλληλα με τη συνεχιζόμενη αυξητική τάση στον αριθμό των δραστηριοποιούμενων στην αγορά. Μείωση στον συνολικό αριθμό των ενεργών καταλυμάτων παρατηρείται τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, ενώ αυξήσεις σημειώνονται σε όλους τους επόμενους μήνες. Αντίστοιχες είναι οι εξελίξεις σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες, με εξαίρεση τη Δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση σε όλους τους μήνες, οι δύο πρώτες μικρή αύξηση τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο (5,9% και 5,3%, αντίστοιχα) και οι δύο επόμενες οριακή αύξηση (0,7% και 0,5%, αντίστοιχα).

Η αύξηση του αριθμού των καταλυμάτων μεταξύ Ιουνίου και Ιανουαρίου στο σύνολο της χώρας ανέρχεται στο 66,5%, με το σύνολο των ενεργών καταλυμάτων να αυξάνεται από 47.558 τον Ιανουάριο σε 79.187 τον Ιούνιο (αρχές του καλοκαιριού).

Πηγή φωτογραφίας: Airbnb