Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μεταφυτεύτηκαν τα πρώτα ελαιόδεντρα στο Πάρκο Μνήμης

Η φύτευση έγινε παρουσία της υφυπουργού Εσωτερικών, του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη και του CEO της ΓΑΙΑΟΣΕ.

Τριάντα ελιές, που χρειάστηκε να εκριζωθούν λόγω των απαλλοτριώσεων στο πλαίσιο των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρας- Αιγίου, μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη από το Αίγιο, για να μεταφυτευθούν στον χώρο που θα δημιουργηθεί το «Πάρκο Μνήμης», δίπλα στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Τη διαδικασία της φύτευσης παρακολούθησαν η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Αγγελόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας.

«Όπως είχε εξαγγείλει πέρυσι και ο πρωθυπουργός, η δυτική πλευρά της πόλης θα έχει εντελώς διαφορετική εικόνα. Είχαμε πει ότι εδώ θα φτιάξουμε ένα Πάρκο Μνήμης, στη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών μας, που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και αυτό βλέπουμε σήμερα -με πολύ μεγάλη χαρά- ότι έχει αρχίσει να γίνεται», επισήμανε η κ.Νοτοπούλου, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

«Προτεραιότητά μας», υπογράμμισε η υφυπουργός, «είναι η δυτική πλευρά της πόλης, η τόσο παραμελημένη και απαξιωμένη να αλλάξει εντελώς και αυτό νομίζω ότι το πετυχαίνουμε όλοι μαζί».

«Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το Μουσείο Ολοκαυτώματος -και με την πολιτική και ιστορική βαρύτητα που φέρει- το Πάρκο μνήμης, οι κοινωνικές υποδομές και οι δομές, όλα αυτά συνθέτουν μία νέα Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλονίκη που θέλουμε. Εύχομαι πολύ σύντομα όλη αυτή η πλευρά να είναι διαφορετική, εδώ να παίζουν παιδιά, να τρέχουν, θα πεζοδρομήσουμε τις ράγες του τρένου, θα είναι μία άλλη πλευρά της πόλης», πρόσθεσε.



«Η παρουσία μας σήμερα εδώ είναι συμβολική, είναι η απαρχή ενός μεγάλου έργου, που έχει και ιστορική αξία για την πόλη και αξία όσον αφορά τη νέα της εικόνα στον δυτικό της χώρο. Ήταν μία δέσμευση του πρωθυπουργού, η δέσμευση αυτή υλοποιείται καθημερινά και νομίζουμε ότι οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους μια εντελώς άλλη εικόνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος.  

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας, διευκρίνισε ότι ήδη έχουν φυτευτεί 32 δέντρα και «άμεσα βγαίνει και ο διαγωνισμός να φυτευτούν τα υπόλοιπα 200, τα οποία θα αποτελέσουν αυτόν τον ελαιώνα στο δυτικό σημείο της πόλης».

«Υπάρχει ένα σχέδιο ολόκληρο, ήδη η προμελέτη είναι στα χέρια μας, θα ακολουθήσει και η οριστική μελέτη, όπου θα δημιουργηθούν χώροι πεζοδρόμου, αναψυχής, χώροι που έχει ανάγκη η δυτική Θεσσαλονίκη και νομίζω ότι μέχρι το τέλος Γενάρη η Θεσσαλονίκη θα έχει τον ελαιώνα της», είπε ο κ. Σχίζας.

«Ο πρωθυπουργός θα στείλει ισχυρό μήνυμα για τη Θεσσαλονίκη της δημοκρατίας»

Αναφερόμενη, εξάλλου, στη σημερινή, προγραμματισμένη ομιλία του πρωθυπουργού και στην αντισυγκέντρωση, για την οποία έγινε κινητοποίηση από ομάδες που αντιτίθενται στη συμφωνία των Πρεσπών, η κ. Νοτοπούλου τόνισε: «Σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας θα στείλει ένα ισχυρότατο μήνυμα από το Παλαί ντε Σπορ, ότι η Θεσσαλονίκη είναι η Θεσσαλονίκη της δημοκρατίας, η Μακεδονία είναι η Μακεδονία της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Δεν πτοούμαστε από τον θόρυβο που προσπαθούν να επιβάλουν κάποιοι πληρωμένοι λογαριασμοί στα social media, αναρωτιόμαστε, είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νοιώθουμε ότι αρχίζει να υποθάλπει μία πολύ προβληματική κατάσταση στην πόλη και έχει ακόμα τον χρόνο να καταδικάσει όλες τις ακραίες φωνές που ακούγονται. Δεν είναι αυτή η εικόνα της Θεσσαλονίκης».