Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μεταμεσονύκτια πάρτι στην αρχαία αγορά- Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι

Εκατοντάδες άτομα μετατρέπουν κάθε βράδυ την περιοχή σε υπαίθριο κλαμπ, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας - Σε απόγνωση οι περίοικοι

Στα όρια του νευρικού κλονισμού βρίσκονται κάτοικοι και επαγγελματίες, στην οδό Αγνώστου Στρατιώτη, στην αρχαία ρωμαϊκή αγορά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τις μαζικές συναθροίσεις, ατόμων κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 23:00 και τα μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Εκατοντάδες άτομα, σχεδόν κάθε βράδυ, εκμεταλλευόμενα τις καλές καιρικές συνθήκες, μετατρέπουν τον δρόμο σε υπαίθριο κλαμπ, διασκεδάζοντας μέχρι το πρωί, με μουσική, κατανάλωση αλκοόλ και χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Οι καταγγελίες στη Voria.gr είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που βιώνουν στην περιοχή εδώ και ένα χρόνο, οπότε και η περιοχή μετατράπηκε σε ένα απέραντο κλαμπ, με μουσική από τα ανοιχτά αυτοκίνητα, ποτά και ξέφρενη διασκέδαση μέχρι πρωίας.

Αγανακτισμένοι κάτοικοι αναφέρουν ότι έχει καταλυθεί κάθε έννοια του δημοσίου χώρου από άτομα, όπως καταγγέλλουν, «με φασίζουσα νοοτροπία, που με το έτσι θέλω, διαταράσσουν την κοινή ησυχία, βρομίζουν με ακαθαρσίες και δεν δέχονται να ακούσουν οποιαδήποτε λέξη διαταράσσει τη δική τους κοσμοθεωρία, όπως λόγου χάρη να μην κάθονται μέρα μεσημέρι μπροστά στις εισόδους των ανοικτών καταστημάτων».



Πολίτες που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους περιγράφουν σκηνές απείρου κάλλους, με άτομα να πίνουν, να καπνίζουν κάνναβη, ακόμη και να κάνουν την ανάγκη τους μπροστά στις εισόδους καταστημάτων και πολυκατοικιών. Στις αγωνιώδεις εκκλήσεις τους, καταγγέλλουν ακόμη και τραμπουκισμούς, με αποτέλεσμα, όπως λένε, αρκετοί να κλείνονται από τις 9 στα σπίτια τους και να βγαίνουν την επόμενη μέρα το πρωί.

Παρά το γεγονός ότι τα καφέ - μπαρ κλείνουν στις 23:00 λόγω των περιορισμών, τα άτομα παραμένουν στο σημείο έχοντας ήδη προμηθευτεί ποτά, κάθονται είτε στο πλακόστρωτο είτε στα πεζούλια, είτε στις καρέκλες των κλειστών καταστημάτων μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. «Αυτά που γίνονται δεν μας τιμούν, σαν ανθρώπινες αξίες και σαν οντότητες» αναφέρει κάτοικος.



Αναφορικά με την παρουσία της αστυνομίας και τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα στην άμεση δράση ώστε να επέμβει, η αυτούσια περιγραφή μάρτυρα, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, είναι αφοπλιστική: «Η παρουσία της αστυνομίας μέσα σε αυτόν τον χρόνο ήταν μια και μοναδική φορά, παραμονές του Αγ. Δημητρίου, που ήρθε και διέλυσε το πλήθος. Δεν έχει εμφανιστεί ξανά, παρά τα χιλιάδες τηλεφωνήματα που γίνονται από όλους τους ανθρώπους που βιώνουν αυτό το μαρτύριο, αυτό τον αργό θάνατο».

Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του ίδιου περίοικου, η απάντηση που τους δίνουν οι μάχιμοι αστυνομικοί που περιπολούν είναι ότι «υπάρχει άνωθεν εντολή που δεν μας επιτρέπει να επέμβουμε, το βλέπουμε αλλά δεν μπορούμε να σας προστατέψουμε, σας ζητάμε συγγνώμη».



Οι κάτοικοι δηλώνουν ανυπεράσπιστοι μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που, όπως καταγγέλλουν, απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα και τις περιουσίες τους. «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να προφυλάξουμε τις οικογένειές μας, τους κόπους μιας ζωής, να διαχειριστούμε μια κατάσταση απειλητική ακόμη και για την ίδια μας τη ζωή, από ανθρώπους που βρίσκονται εκτός ελέγχου» αναφέρει απεγνωσμένος επαγγελματίας.  

Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτές οι εικόνες δίπλα σε έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο με τεράστια επισκεψιμότητα δεν τιμούν την ιστορία, τον πολιτισμό και την αισθητική της Θεσσαλονίκης.



Από την πλευρά της Αστυνομίας πηγές αναφέρουν ότι όταν υπάρχουν επίσημες καταγγελίες η ΕΛΑΣ παρεμβαίνει, φέρνοντας ως πρόσφατο παράδειγμα την πλατεία Καλλιθέας, στην Άνω Πόλη.