Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι έμποροι συμμετέχουν στην απεργία της Τετάρτης - Ανοιχτά τα καταστήματα

Στη γενική απεργία της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης - Θα παραδώσει υπόμνημα με αιτήματα στην κυβέρνηση

Μήνυμα στην κυβέρνηση, με δυναμική συμμετοχή στη γενική απεργία της Τετάρτης, στέλνει ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια, χωρίς, όπως αναφέρει, να έχουν ουσιαστική βοήθεια.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Εμπόρων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων, ο Εμπορικός Σύλλογος και το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα συμμετάσχουν στην απεργία που έχει κηρύξει για την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η ΓΣΕΕ. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, τα καταστήματα της αγοράς θα είναι ανοιχτά εκείνη την ημέρα ενώ θα κυκλοφορούν κανονικά και τα ταξί στην πόλη.

Οι έμποροι, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στις 10.30 στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκη, θα παραδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη.

«Δεν είναι ζητούμενο για εμάς η αντιπολίτευση αλλά θέλουμε να γνωστοποιήσουμε τα προβλήματά μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παντελής Φιλιππίδης, σύμφωνα με τον οποίο η κινητοποίηση της Τετάρτης είναι προειδοποιητική. «Δεν μπορούμε να κλείσουν οι έμποροι τα καταστήματά τους. Εάν όμως φτάσει ο κόμπος, στο χτένι τότε φυσικά θα γίνει και αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλιππίδης, σημειώνοντας πως στενεύουν πλέον τα περιθώρια του διαλόγου, καθώς, όπως είπε, «μιλάμε πλέον για επιβίωση των επιχειρήσεων και της κοινωνίας».

Για το θέμα του μειωμένου ωραρίου στα καταστήματα που είχε προτείνει ο ΕΣΘ, ο κ. Φιλιππίδης σημείωσε ότι προσπάθησε να βοηθήσει ο Σύλλογος το κράτος που ζητούσε μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 15%. «Υπάρχει μια διγλωσσία της κυβέρνησης. Από τη μια ζήτησε μείωση της κατανάλωσης και από την άλλη πρόσθεσε εννέα ώρες για να ανοίξει η αγορά την Κυριακή», σημείωσε, κάνοντας λόγο παράλληλα για ξεχείλωμα νόμου. «Δηλαδή αν ξέραμε ότι θα έβρεχε πολύ την Πέμπτη π.χ., ο υπουργός θα έκλεινε τα καταστήματα; Ακύρωσε δίχως δημοσίευση σε ΦΕΚ, την προαιρετική λειτουργία την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, για να τη μεταφέρει την ερχόμενη Κυριακή», τόνισε ο κ. Φιλιππίδης.

Για διαδοχικές κρίσεις τα τελευταία χρόνια που περνά ο εμπορικός κόσμος έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΒΣΘ Σάκης Νικολόπουλος. «Πάμε στον τρίτο χρόνο πανδημίας και συνεχίζουμε και με την ενεργειακή κρίση και την κρίση πρώτων υλών. Η ραγδαία αύξηση των τιμών ενέργειας σε συνδυασμό με τη συσσώρευση υποχρεώσεων λόγω της πανδημίας έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο πολλούς επαγγελματίες», τόνισε.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί Θεσσαλονίκη Κλήμης Λεοντιάδης σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τον Ενιαίο Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα αλλά και στην επιδότηση του καυσίμου. «Το καύσιμο μας καίει περισσότερο. Δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν. Έφθασε στο 2,20 ευρώ/λίτρο η βενζίνη και 2,10 το πετρέλαιο. Το ταξί δεν μπορεί να αντέξει αυτό το κόστος», σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΕΕΘ Πάνος Καρασαββίδης προειδοποίησε ότι οι μικρομεσαίοι υποφέρουν και εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα θα υπάρχουν δραματικές συνέπειες. «Ο επαγγελματικός κόσμος της χώρας είναι το μεγαλύτερο πορτοφόλι μετά το δημόσιο και μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε το μικρότερο», υπογράμμισε.